Szex

Nyugalom? Szerelem!

A szerelem sötét verem. Felzaklat, kiforgat, elpusztít. Egyszer felemel, másszor letaszít, aljassá tesz. Mások szerint természetes állapot, csak éppen másként létezik benne férfi és nõ. De mit mondanak olvasóink, és mit a szakértõink?

– Már tizenegy hónapja járunk együtt – mondja büszkén a helyes tizenhat éves lány, majd elégedetten teszi hozzá, hogy a jóképű, érettségi előtt álló srác nemcsak okos, de kedves is. 
– Nincs hibája? – teszem fel a kicsit gonosz kérdést, mire a lány először nevet, majd belelendül a panaszkodásba.
– Szeret engem, de ha szóba jön a motorja, elfeledkezik rólam! Órákig képes elemezgetni a barátaival, hogy milyen herkentyűkkel lehetne azt a „dögöt” még gyorsabbá tenni. És amikor szerel! Hát az gáz… A múlt héten elmeséltem neki egy filmet, amíg ő a motorján matatott, de utána egyetlen szavamra sem emlékezett! Mert ha bütyköl, akkor semmi másra nem tud figyelni. De azért tök jó minden, és ha majd lesz kocsija, biztosan megváltozik.






Agyféltekék harca

– Nemigen hiszem, hogy beteljesedik a kislány álma – mondja mosolyogva dr. Valló Ágnes belgyógyász. – Nem azért mert a szeretett fiúja motormániában szenved, hanem egyszerűen azért, mert férfiagya van. Gondolom, minden nő tapasztalta már, hogy a férfiak általában csak egyetlen dologra tudnak koncentrálni, miközben a nők többsége sokféle egyidejű tevékenységre képes. Ha egy nő telefonál, közben a fején ugrálhatnak a gyerekei, és egy komoly tárgyalás közben is észreveszi, hogy a kolléganőjének új a pulóvere, ám ha egy férfi telefonál, akkor az idegeire megy a gyerekzsivaj.
– Ha csak egy dologra képesek összpontosítani, akkor miért őrjítenek meg minket azzal, hogy szüntelenül váltogatják a tévé csatornáit?
– Ilyenkor egyik csatorna sem köti le teljesen a figyelmüket. Ám ha interneteznek, szerelnek vagy meccset néznek, akkor megszűnik körülöttük a világ. Ebből nem az következik, hogy az egyik nem




különb a másiknál, csak az, hogy nagyon mások vagyunk! Az agyunk szerkezete is más! Korábban azt tartották, hogy a férfiak főleg a bal agyféltekéjüket használják, a nők inkább a jobbot. A bal félteke felelős többek között a logikai, matematikai képességekért, a gyakorlatiasságért, az ok-okozati összefüggések felismeréséért, míg jobb félteke az érzelmek, a vizuális- és művészi készségek központja.
– Mi a mai álláspont?
– A legújabb vizsgálatok szerint mindkét féltekében vannak olyan készségek, amelyek inkább a nőkre, és olyanok is, amelyek inkább a férfiakra jellemzők. Ám a nők agyában a két féltekét összekötő úgynevezett kérges test körülbelül harminc százalékkal több idegrostot tartalmaz, tehát a két agyfélteke között szorosabb az együttműködés. A férfiak agya specializáltabb – „rekeszekre” osztott –, azaz a különböző készségek egy jól körülírható területre összpontosulnak. Ez a legfőbb oka annak, hogy általában egyetlen dologra koncentrálnak. És ezért produkálnak jobban a tudományos kutatásban. Míg a nőket általában többféle terület érdekli, addig a férfiak képesek egyetlen témát kutatni, elemezni, arról publikálni évtizededen át.






A nő nemcsak néz, lát is

Ha egy férfi és egy nő egyszerre ugrik le egy felhőkarcoló tetejéről, akkor a férfi ér le hamarabb, mert a nő eltéved útközben…
– Mivel nincs testvérem, nem tudtam az öcsémen vagy a bátyámon kitanulni, hogy mennyire mások a férfiak, én folyamatosan „tanulom az erősebb nemet”, gyűjtöm a tapasztalatokat – magyarázza nevetve Török Andrea, a kétgyerekes fiatal közgazdász. – A sokféle tapasztalatból elsőként a férfiak tájékozódási képessége jut eszembe, amelyről azt tartják, hogy jobb, mint a miénk. Lehet, hogy így van, ennek ellenére megáll az eszem attól a magabiztosságtól, amellyel az általam ismert férfiak nekivágnak egy ismeretlen útnak! Gyakran térkép sem kell nekik, mert nélküle is „tökéletesen” tájékozódnak, arról meg végképp nem lehet szó, hogy megkérdezzenek valakit útközben! Ugyan, minek annyit beszélni? Úgysem tévednek el. Aztán szépen eltévedünk…
– Én már lyukadtam ki a sok egyirányú utca meg a tehetségtelenségem miatt erdős-dombos, madár se járta-ligetben, pedig a Moszkva térre indultam…
– Magam jól tájékozódom, – mondja Andrea – szeretem a térképeket, bár a férfiakkal ellentétben sokat érdeklődöm. De az biztos: soha nem leszek úgy elragadtatva a tájékozódási képességemtől, mint a legrosszabbul tájékozódó férfi!
– Andrea tehetsége jól illusztrálja, hogy a többségről, pontosabban: tendenciákról beszélünk – mondja Valló Ágnes. – És a többséget bizony te képviseled az eltévedéseiddel! Tagadhatatlan, hogy a tipikus férfi jobban tájékozódik, mint mi. Az ok: megint az agyban keresendő. A férfiak jobb féltekéjében van egy magasan specializált tájékozódási központ, miközben mi mindkét agyféltekénket használjuk a tájékozódáshoz, kisebb hatásfokkal. Ezért van sokkal több férfi a térérzékeléssel, tájékozódással kapcsolatos szakmákban (pilóta, építészmérnök, repülésirányító, sofőr).
– Mégsem vezetnek jobban a férfiak!
– Egyetértek. Ők jobban tájékozódnak, gyorsabbak a reflexeik, hamarabb érnek célba, viszont a nők biztonságosabban vezetnek! Tágabb perifériás látásunk következtében sok olyan balesetet kerülünk el, amelyben a másik autó lenne a hibás, és kevesebb balesetet okozunk.




– Mire jó még a széles perifériás látásunk?
– Arra, hogy nemcsak nézünk, de látunk is a szűkebb környezetünkben – nevet az orvosnő. – Ki nem ismeri a „drágám, nem láttad a slusszkulcsomat? Hol a szemüvegem?” típusú férji kérdéseket. És mi általában gyorsan előadjuk a slusszkulcsot meg a szemüveget. A férfiak nagy része nem látja meg a zokniját a fiókban, a nyakkendőjét a polcon, ezzel párhuzamosan nem veszi észre a felesége új blúzát sem.

Nyugalom? Szerelem! – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top