Szex

Minden nő rettegett rémálma: a hüvelyszárazság. De mi okozza?

Fiatalon még azt gondoljuk, sokára ér el bennünket a hüvelyszárazság problémaköre, és gyorsan elhessegetjük az ijesztő rémképet. A hüvelyszárazság azonban nem csak a változó korral jelentkezhet, egyre több fiatal nőt érint. Vegyük sorra a lehetséges okokat!

A hüvelyszárazság amellett, hogy kellemtelenségeket okoz a szexuálisan aktív életet élő nőknek, komoly szövődményekkel is járhat, ha kezeletlenül hagyjuk, elhanyagoljuk. Sok esetben nem okoz komoly problémákat, egy normális folyamat természetes velejárója, de vannak esetek, mikor szeretnénk és tudunk is tenni ellene.

Hüvelyszárazság a változó korral

A menopauza, vagyis a női változókor egyik velejárója az ösztrogénszint csökkenése. Mivel az ösztrogén kellő jelenléte teszi lehetővé, hogy a hüvely nyálkahártyája megfelelő ellátottságú legyen, hiányában hüvelyszárazság léphet fel. Enyhébb esetekben lehet orvosolni a hüvelyszárazságot hüvelyi hidratáló krémekkel vagy síkosítóval, melyek megszüntetik a közösülés során fellépő esetleges égő, irritáló, kellemetlen érzetet. A következő szint, mikor a hüvelyben, helyileg ösztrogéntablettával vagy ösztrogéngyűrű alkalmazásával pótolják a hiányzó ösztrogénmennyiséget, ezzel szüntetve meg a változókori hüvelyszárazságot.

Minden nő rettegett rémálma: a hüvelyszárazság. De mi okozza?

Fiatalkori hüvelyszárazság

Sajnos egyre gyakoribb, hogy fiatalabb nőket is érint a hüvelyszárazsággal járó tünetegyüttes problémaköre. A hüvelyszárazságot okozó ösztrogénszint-csökkenés ugyanis jelentkezhet nőgyógyászati műtéten átesett fiatalabb nőknél is, ahol esetleg a petefészkeket kellett eltávolítani, vagy emlőrák hormonkezelését, kemoterápiás vagy sugárkezelést követően is felléphetnek hasonló problémák. Ilyenkor gyakoriak a húgyúti fertőzések, hólyaghurut, vizelettartási nehézségek, gyakori vizelési inger. A szövődmények súlyosbodását fontos megelőzni. Tehát a hüvelyszárazságot fontos kezelni, nem csak a szexuális élet normalizálása miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top