Sztárok

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei

A nagybetűs Nő, a kifinomultság megtestesítője. Egyszerre árad belőle a hűvös titokzatosság és a meleg gyengédség. Nemcsak gyönyörű, de tehetséges is. A rendezők mellett számos divatgurut is megihletett már a szépsége. Olyan, mint a jó bor: a korral érik igazán. Cate Blanchett számtalan moziban mutatta már meg színészi képességeit. Negyvenötödik születésnapján ezekből szemezgetünk.

1. Láger az Édenkertben

Blanchett első mozifilmje, amelyben 1997-ben olyan színésznők mellett debütált, mint Glenn Close vagy Frances McDormand. Egy ápolónőt játszott, alakítása megnyerte a szakmát. Még ugyanebben az évben hozzáment az ausztrál forgatókönyvíróhoz, Andrew Uptonhoz.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


2. Játék és szenvedély

A rendező, Gillian Armstrong egyenesen őt szemelte ki Ralph Fiennes mellé a romantikus drámába. “Fantasztikus volt együtt játszani Cate-tel. A próbafelvételeken egyszerűen lesöpört a színről” – nyilatkozta játékáról filmbeli partnere a bemutató után.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


3. Elizabeth

A szerep, ami meghozta számára az igazi áttörést, a világhírnevet. I. Erzsébet királynő bőrében elkápráztatta a kritikusokat. Cate még attól sem riadt vissza, hogy haját elöl leborotváltassa a szerep kedvéért. Ázsiója a film után nagyot ugrott, Golden Globe- és BAFTA-díjat, valamint Oscar-jelölést hozott számára a szűz királynő megformálása. Ettől kezdve elárasztották ajánlatokkal, ám ő nem akart sztár lenni, inkább lépésről lépésre szeretett volna haladni, ezért megválogatta, mire mond igent. 2008-ban ismét Erzsébet bőrébe bújt, Az aranykor című folytatásban, amiért szintén Golden Globe-ra és Oscarra jelölték.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


4. A tehetséges Mr. Ripley

Bár Matt Damon és Jude Law mellett csak a mellékszerep jutott neki, mégis Meredith Logue sekélyes örökösnő bőrében a legjobb pillanatokban tűnik fel, hogy rávilágítson Mr. Ripley igazi arcára. Ezzel Blanchett bizonyította, hogy mellékszereplőként is lehet valaki támasztópillére egy sikerre ítélt filmnek.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


5. A síró ember

Johnny Depp és Christina Ricci partnereként tűnt fel az orosz származású táncosnő, Lola szerepében. Bár a film nem keltett nagy visszhangot, a színésznő alakítását ismét dicsérte a szakma, ám a film sikertelensége az ő felfelé ívelő karrierjét is visszavetette kissé.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


6. A Gyűrűk Ura-triológia

A síró ember után a Rossz álmok sem hozta meg a várt sikert. Ám amikor már kezdték volna háttérbe szorítani, jött a mindent elsöprő szerep: Galadriel a trilógia mindegyik részét végigkísérte, nem is akárhogyan. Felejthetetlen alakítást nyújtott benne Blanchett, a rá jellemző kettősséggel: egyszerre volt hűvös és kemény, mégis áradt belőle a gyengédség. Bár a legsikeresebb filmjei között szerepel A Gyűrűk Ura mindhárom része, se díjat, se jelölést nem hozott neki egyik sem. Még ugyanebben az évben, 2001-ben megszületett első gyermeke, Dashiell John Upton.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


7. Lapzárta – Veronica Guerin története

Bármennyire is próbálkozott, nem mindig sikerült jól forgatókönyvet választania. Bár 2001 és 2003 között hat filmben is szerepelt, igazán emlékezetes egyik mozifilm sem maradt. Bár a Charlotte Gray-ben a kritikusok ismét az egekig magasztalták, a filmet unalmasnak titulálták, és a közönség sem kapkodta el rá a jegyeket. Majd jött Veronica Guerin szerepe, amivel lesöpört mindenkit a színről. Joel Schumacher filmjében egy ír újságírónő történetét mutatta be, aki felvette a harcot a drogbárókkal. A film valós alapokon nyugszik, Blanchett pedig olyan jól hozta a hazafias családanyát, hogy azonnal Golden Globe-díjjal jutalmazták, ám az Oscar még mindig váratott magára.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


8.
Aviátor

2003-ban a triológia utolsó részének leforgatása után újabb mélyrepülés következett. Az eltűntek és a Kávé és cigaretta sem maradt meg az emlékezetben. Leonardo DiCaprio oldalán azonban felröppent a legnagyobbak közé, Katharine Hepburn megformálásával nemcsak tapasztaltabb színésznő lett, de gazdagabb is egy BAFTA- és Oscar-szobrocskával, a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A 2004-es év azonban nemcsak szakmai sikereket hozott a színésznő számára: megszületett második fia, Roman Robert.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


9. Bábel

DiCaprio után újabb nagyágyú következett: Brad Pitt-tel fantasztikus filmmé varázsolták a Bábelt, bár ebben Cate-nek volt nagyobb szerepe. Neki jutott ugyanis az egyik legnehezebb karakter, hisz egy olyan nőt kellett alakítania, aki az egész film alatt élet-halál között lebeg.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


10. Egy botrány részletei

2006 termékeny év volt a színésznő számára. A Bábel mellett leforgatta A jó német című mozit George Clooney-val. “Miatta még egy olyan gyengébb színész, mint George Clooney is elviselhető” – nyilatkozta viccesen legjobb barátjáról Brad Pitt. És valóban, a Greta Garbóból és Marlene Deitrichből összegyűrt főhősnőt olyan jól hozta Cate, hogy már csak ezért érdemes megnézni a filmet. A színésznő számára az év nagy robbanását azonban Judi Dench oldalán az Egy botrány részletei jelentette. A kényes témát boncolgató thriller újabb Oscar-jelölést hozott Cate-nek.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


11. I’m not there – Bob Dylan életei

Az álomszerep, amelyben kaméleonénjét igazán meg tudta mutatni a nagyközönségnek: Cate ugyanis maga bújt a legendás énekes bőrébe, pontosabban egyik legvitatottabb énjét, Jude-ot alakította. Cate annyira jól hozta a figurát, hogy a zenész többi énjét alakító színészek (többek között Richard Gere, Christian Bale, Heath Ledgar) játéka szinte eltörpült mellette. Jude karakterével egy Golden Globe-szobrocskát és egy Oscar-jelölést is bezsebelt. Sőt egyből kettőt, hisz az Elizabeth: Az aranykor is ekkor került mozikba, amiért szintén jelölték. Még ugyan ebben az évben, 2008-ban megszületett Blanchett és férje harmadik gyermeke, Ignatius Martin.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


12. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Első ránézésre rá se ismerni a színésznőre a hatalmas csalódást jelentő moziban. A korábbi Indiana Jones-filmek sikerén felbuzdulva izgatottan ültek be a fanatikusok Spielberg legújabb alkotására, amire jó néhány évtizedet kellett várniuk. Ám a filmet még Cate Blanchett sem tudta megmenteni a bukástól.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


13. Benjamin Button különös élete

Egy újabb sikerre ítélt film Brad Pitt oldalán, ami gyerekkori sebeket tépett fel a színésznőben. Cate mindössze 10 éves volt, amikor elvesztette édesapját. “Nem ez a természetes, de én sajnos nagyon fiatalon szembesültem a halállal, és ezért egy életre belém égett, hogy mennyire véges is az élet” – nyilatkozta akkor a Telegraphnak.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


14. Robin Hood

Hiába a nagy nevek, mint Ridley Scott rendező (Mennyei királyság, Bor, mámor, Provance, Gladiátor stb.) Cate és Russel Crowe, még ők sem tudták megmenteni a bukástól a tolvajok fejedelmének feldolgozását. Mindenesetre Marion szerepében is gyönyörű volt.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


15. A hobbit

A Váratlan utazásban és a 2013-as folytatásban, a Smaug pusztaságában ismét Galadrielként tért vissza. Bár az első részben csupán 8 napot forgatott, ez a is elég volt ahhoz, hogy maradandót alkosson.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei


+1. Blue Jasmine

Hiába a fergeteges szereplőgárda, George Clooney, Matt Damon, John Goodman, Bill Murray és Cate Blanchett ezúttal cserben hagyták a rajongókat. A Műkincsvadászoknak – ahogy mondani szokták – nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Még szerencse, hogy elvállalta Jázmin szerepét Woody Allen Kék Jázminjában. Cate lenyűgöző alakítása az Akadémiát is meggyőzte, úgyhogy tavalyi évben a Golden Globe- és a BAFTA-díj mellett egy Oscar-díj is kijárt a gyönyörű szőke színésznőnek.

A 45 éves Cate Blanchett legemlékezetesebb szerepei

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top