Sztárok

Őket hallod most mindenhol: megmutatjuk a legfoglalkoztatottabb szinkronszínészeinket

Kik adják a legkapósabb sztárok magyar hangját? A szinkronszakmának mindig is megvoltak a maga sztárjai: minket most az érdekelt, kiket hívnak a leggyakrabban a szinkronrendezők egy-egy nívós színész magyarításához. Lássuk a medvét!

Irgalmatlan mennyiségű magyar szinkron készül, és aki nem követi figyelemmel a szakmát, könnyen eltévedhet benne, ezért jobbnak láttam a feladathoz profik segítségét kérni. Az Internetes Szinkron Adatbázis, azaz az ISzDB részéről Kutasi László mutatta meg nekem, kik most a legfoglalkoztatottabb szinkronhangok, és két szinkronmániás filmkritikus, Kovács Gellért Filmszerész és Szöllőskei Gábor magyarázta el nekem, hogy a felsorolt szinkronszínészek miért számítanak klasszisnak a szakmájukban.

Csőre Gábor

Akiket rendszeresen szinkronizál: Adam Sandler, Jake Gyllenhaal, Elijah Wood, Michael Peña, Orlando Bloom, Tobey Maguire, Tom Hiddleston, Joaquin Phoenix, Giovanni Ribisi, Seth MacFarlane, Jason Segel

Ezer éve szinkronizál, és tényleg mindenre jó. Komikust, drámai színészt is érzékenyen és üzembiztosan tud szinkronizálni, és nagyon izgalmas az orgánuma, amit sokféleképpen tud használni. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Vígszínház társulatának tagja

Csőre Gábor játszik Arany János Toldijában (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Kőszegi Ákos

Akiket rendszeresen szinkronizál: Tom Hanks, Samuel L. Jackson, Colin Firth, Russell Crowe, Dennis Quaid, Josh Brolin, Sean Bean, Andy Garcia, Ray Liotta, Antonio Banderas

Kőszegi Ákos mély, karcos hangjától minden színész egy kicsit férfiasabb jelenséggé válik, még az is, akinek amúgy a valóságban magasabb vagy fátyolosabb hangja van (pl. Tom Hanks vagy Josh Brolin). (Szöllőskei Gábor)

Kőszegiben az a nagyon jó, hogy különösebb változtatás nélkül ugyanazt a hangszínt tudja használni lágyabb, megbízhatóbb karakterekre és keményebb, ellentmondásosabb figurákra is. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Kecskeméti Katona József Színházban találkozhatsz vele, vagy a Tóth János című sorozatban és az év végén érkező X – A rendszerből törölve című thrillerben.

Kecskemét, 2016. február 11.
Kőszegi Ákos Claudius szerepében a Hamlet próbáján (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Kökényessy Ági

Akiket rendszeresen szinkronizál: Jennifer Aniston, Sophie Marceau, Alyssa Milano, Reese Witherspoon, Lucy Liu

A hangja olyan, mintha mindig mosolyogna, de ennél azért bonyolultabb a helyzet. Jennifer Anistonnal magától értetődően simul össze, de Sophie Marceau-nál és Reese Witherspoonnál belerakja azt a szeszélyességet is ebbe a mosolygásba, ami már nemcsak a vidámságról szól, hanem keserédesebb és igazibb lesz tőle a játék. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Madách Színház társulatának tagja.

Szabó Sipos Barnabás; Kökényessy Ági

Kökényessy Ági és Szabó Sipos Barnabás a Kreutzer szonáta próbáján (Fotó: MTI/Marjai János)

Balsai Mónika

Akiket rendszeresen szinkronizál: Hayley Atwell, Alicia Vikander, Rose Byrne, Blake Lively

Balsai Mónit azért jó hallgatni, mert van a hangjában valami kislányos báj, de azt is simán mondhatnánk rá, hogy cuki.  (Szöllőskei Gábor)

Amikor épp nem szinkronizál: Szerepel a Válótársakban, a Terápiában, láthattad a Kincsemben, és ő is benne lesz az X- A rendszerből törölve című thrillerben.

Balsai Mónika

Balsai Mónika a Martfűi rém című film forgatásán (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Rajkai Zoltán

Akiket rendszeresen szinkronizál: Bradley Cooper, Mark Ruffalo, John Leguizamo, Sam Rockwell, David Tennant, Charlie Day, Patrick Dempsey

Benne is van egyfajta karcosság, de ez nem macsós karcosság, hanem egy belső, lelki zaklatottság karcossága. Ő akkor a legjobb, amikor nem kimondottan jóképű pasikat szinkronizál, hanem inkább kiszámíthatatlanabb, zavarodottabb, árnyaltabb karaktereket. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Katona József Színház társulatának tagja. Moziban utoljára a Lajkó – Cigány az űrben című filmben láthattuk.

Rajkai Zoltán

Rajkai Zoltán a Minden jó, ha a vége jó című Shakespeare darab próbáján (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nagy Ervin

Akiket rendszeresen szinkronizál: Johnny Depp, Chris Hemsworth, Matthew McConaughey, Ryan Reynolds

Amellett, hogy Nagy Ervin hangja rendkívül férfias, van az orgánumában valami csibészség és játékosság, amitől tökéletessé válik az olyan jó humorú, de férfias színészek magyar hangjaként, mint Johnny Depp vagy Chris Hemsworth. (Szöllőskei Gábor)

Amikor épp nem szinkronizál: A Katona József Színház társulatának tagja és mellesleg mozisztár, főképp az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Kincsem, a Valami Amerika 3 vagy a Testről és lélekről.

NAGY Ervin

Nagy Ervin Odüsszeusz szerepében az Ithaka című színmű próbáján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hevér Gábor

Akiket rendszeresen szinkronizál: Leonardo DiCaprio, James McAvoy, Jason Biggs, Casey Affleck

Az egyik legnagyobb király ma a szinkronszakmában. Mindenki Leonardo DiCaprióval azonosítja, aki kétségtelenül a fő műve. Azon kevesek közé tartozik, akinek egy pillanatra sem idézem fel az arcát, amikor szinkronizál. Tökéletesen egybeolvad azzal, akinek a hangját adja. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Vígszínház társulatának tagja.

Hevér Gábor

Hevér Gábor János szerepében Bartis Attila Rendezés című színdarabjának próbáján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Nagy-Németh Borbála

Akiket rendszeresen szinkronizál: Penélope Cruz, Maggie Gyllenhaal, Marisa Tomei, Kate Beckinsale, Emily Blunt, Thandie Newton, Jennifer Lopez, Michelle Monaghan, Salma Hayek, Eva Green, Cobie Smulders

Nem véletlenül szinkronizál nagyon sok híres sztárt. Benne van a hangjában az a fajta elegancia, amit hol erősebben, hol gyengédebben tud használni, és ennek az árnyalásával nagyon sok kiváló színésznőhöz passzintható az orgánuma. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: Jelenleg be kell érnünk a csodás hangjával.

Nagy-Németh Borbála kisfiával (Fotó: instagram)

Fehér Tibor

Akiket rendszeresen szinkronizál: Liam Hemsworth, Taron Egerton, Alden Ehrenreich, Domhnall Gleeson, Miles Teller

Ő egy harmincéves színész, és gond nélkül elhiszem neki a kölyökséget és a komolyabb fiatalembereket is. Nagyon fontos, hogy ő van, mert nagyon kevés igazán jó fiatal szinkronhang dolgozik manapság. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Nemzeti Színház társulatának tagja.

Fehér Tibor

Fehér Tibor az ezreddobos szerepében Büchner Woyzeck című drámájának próbáján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szatory Dávid

Akiket rendszeresen szinkronizál: Josh Hutcherson, Joseph Gordon-Levitt, John Boyega, Nicholas Hoult, Eddie Redmayne, Ryan Reynolds

Ugyanaz a kategória, mint Fehér Tibor, de neki nagyobb sztárok jutottak. Ahogyan John Boyegát szinkronizálja, az méltó a régi, nagy Star Wars-os szinkronokhoz is. Érezni rajta, hogy számára is megtiszteltetés ez a munka, és ettől csak sokkal játékosabbá válik. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A Nemzeti Színház társulatának tagja, de vendégművészként több helyen (pl. Átrium, Radnóti) is találkozhatunk vele.

Szatory Dávid, a legjobb férfi szereplő különdíjasa a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díjátadó gáláján 2016-ban (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Bogdányi Titanilla

Akiket rendszeresen szinkronizál: Anne Hathaway, Alexis Bledel, Selena Gomez, Noomi Rapace, Emma Roberts, Vanessa Hudgens, Ellen Page, Jennifer Lawrence, Brittany Snow, Jessica Alba, Anna Kendrick

Ő az egyik legjobb magyar női szinkronhang. Gyerekkora óta szinkronizál, belenőtt a szakmába. Rettenetesen érzéki a hangja, de tud nagyon intelligens is lenni, ha a szerepe ezt kívánja, és minden esetben nagyon nagy szívvel szinkronizál. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: A szinkron az ő főállása.

Bogdányi Titanilla Lisa Simpson hangjaként (Fotó: instagram)

Stohl András

Akiket rendszeresen szinkronizál: Matt Damon, Hugh Grant, Woody Harrelson, Jude Law, Brad Pitt, Til Schweiger, Jeremy Renner, Mark Wahlberg, Mark Hamill

Őt is nyugodtan lehet szinkronkirálynak hívni. Az a színész, akin lehet hallani, hogy egyáltalán nem hal bele, hogy ilyen első osztályúan szinkronizál. A kisujjából rázza ki Matt Damont, Brad Pittet, Woody Harrelsont vagy bárkit, akit rábíznak. (Kovács Gellért Filmszerész)

Amikor épp nem szinkronizál: Műsort vezet a TV2-n vagy a rádióban, pappa piázik vagy a Válótársakban macsóskodik, és ha marad ideje, azért nem zárkózik el a színháztól sem.

Stohl András színművész készül a 2016-os Nemzeti Vágta Sztárfutam résztvevőinek edzésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További sokat foglalkoztatott szinkronhangok:

Fekete Ernő, Varga Gábor, Szabó Máté, Czető Roland, Csifó Dorina, Czető Zsanett, Csuha Bori, Rosta Sándor, Törköly Levente, Baráth István.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top