Sztárok

Így telt Amy Winehouse utolsó 24 órája – még csak 35 éves lenne

Szeptember 14-én ünnepelné 35. születésnapját Amy Winehouse. A 2011 nyarán elhunyt énekesnő már kamaszként a saját démonaival, az apja hiányával harcolt, később pedig a tudatmódosító szerek, a drog és az alkohol kerítették hatalmukba. Ettől pedig soha nem tudott szabadulni, de talán nem is akart igazán. Így telt az utolsó napja...

Óriási tehetség volt, ez az egyetlen, amiben senki nem téved Amy Winehouse-szal kapcsolatban. Úgy élte az életét, hogy semmiből sem csinált titkot, mégsem ismerték őt az emberek, ez kiderült a róla készült dokumentumfilmből is.  Erre a filmre ugyan az énekesnő halála után négy évet kellett várni, de Cannes nézőit ugyanannyira meghatotta, mint a mozizókat és a kritikusokat. Igaz, az énekesnő családja a bemutatóra sem volt hajlandó elmenni, pedig sok családi videót és történetet ők maguk adtak oda a rendezőnek. Aki látta a filmet, azt mondja, egyetlen perce sem unalmas, a végén pedig másnak látod Amy Winehouse-t, mint eddig. Mert lássuk be, a botrányhőssé alacsonyodott énekesnő sokkal több volt annál, mint amivel kétes hírnevet szerzett magának. 

A közönség csak a drogos lányt látta

Egy túlsúlyos tini volt, aki csak zenélni akart, mert így tudta kifejezni magát, néhány év után pedig kiábrándult és szétdrogozott énekesnőként kóválygott a színpadon, majd egy hónappal később már halott volt. De Asid Kapadia filmjén túl is van még néhány kérdés. Ő azt boncolgatta, mi vezetett a halálához, hogyan élt, de az utolsó napjáról egy külön fejezet szólhatna. Mégpedig ez a fejezet.

Egy közelgő esküvőről beszélt a halála előtt

Halála napjának délelőttjén Amy  Winehouse elment, hogy találkozzon filmrendező pasijával, Reg Travisszel. Állítólag egy esküvőről beszélgettek, amire meghívást kaptak, és amire el kellett volna menniük. Reg elmondása szerint Amy nem tudta eldönteni, hogy melyik ruháját vegye fel a szertartásra, de mást nem említett neki. Miután elváltak, az énekesnő az édesanyjával ebédelt.

Amy és édesanyja (fotó: Profimedia, Pacific coast news)

Bár az asszony azt érezte, mintha lánya fejben valahol máshol járna, úgy emlékezett vissza az utolsó találkozásra, mint egy nyugodt és kellemes beszélgetésre, aminek a végén Amy úgy köszönt el tőle, hogy „Szeretlek, Anyukám!” Amikor magára hagyta az anyját, és elindult az ebédről, útközben összefutott egy régi barátjával, akinek mosolyogva ugrott az ölébe, lábait a derek köré fonta. Ez a barát később egy interjúban elmondta, hogy próbálta Amy Winehouse-t az állapotáról kérdezni, amire jött a szokásos, mosolygós válasz:

„Természetesen remekül vagyok, drágám!”

Az igazság ezzel szemben az volt, hogy a halála előtt években nem is igazán a drogok, inkább a mértéktelen alkoholfogyasztás irányította az életét, és közel sem volt olyan remekül…

Ivott, mert unatkozott

A 27 éves énekesnőnek este még volt egy időpontja az orvosához. Dr. Christina Romete később úgy nyilatkozott, hogy az énekesnő a halála előtti napokban nagyon keményen ivott, amikor pedig megkérdezte ennek az okát, annyit felelt, hogy azért iszik, mert unatkozik. Ugyanakkor Romete azt is kiemelte, hogy Amy nem akart meghalni, nem voltak öngyilkos gondolatai, amikor utoljára látta.

Amy a Heathrow reptéren, négy hónappal a halála előtt (Fotó: Profimedia)

Az orvos után Amy hazament, dobolt, és énekelt a londoni lakásában. Valamivel később a testőre, Andrew Morris felhívta rá a figyelmét, hogy már késő van ehhez, és jobb, ha nem hangoskodik tovább. A férfi vallomásából kiderül, hogy ezután, míg ő tévézett, Winehouse az ágyába feküdt, és YouTube videókat nézett. Majd behívta magához a testőrét, és megmutatott neki magáról egy klipet, amit a neten talált. „Én aztán tudok énekelni!” – mondta büszkén Amy, majd hozzátette, hogy lemondana erről, ha újra zavartalanul sétálhatna az utcán. Morris úgy fogalmazott, hogy látta a vodkát Amy mellett, érezte, hogy ittas, de nem tűnt teljesen részegnek.

Párja azt hitte, hogy csak alszik

A férfi hajnal 2:30-kor hagyta magára a sztárt, aki felöltözve, a hasán feküdt az ágyában. Morris úgy látta, mintha aludna, így magára hagyta, és örült, hogy végre kipiheni magát. Csak délután háromkor ellenőrizte újra, akkor azonban Amy Winehouse már halott volt. Az ágya mellett két üres vodkás üveget találtak a rendőrök.

Amy londoni otthona a tragédia után (Fotó: Profimedia)

Két évvel a tragikus esemény után végleg kiderült, hogy mi okozta Winehouse halálát. A szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy Amy erősen ittas volt. A boncolás során a szervezetében 416 milligrammos alkoholszintet mérték 100 mililiter vízben. Shirley Radcliffe, aki a vizsgálatokat vezette, kijelentette, hogy az ilyen mértékű ittasság az esetek többségében halállal végződik. Ez történt Amy esetében is. Alig volt 27 éves, amikor azon a magányos éjszakán a szervezete már nem bírta feldolgozni a belepumpált alkoholt. Légzése leállt, kómába esett, és a saját ágyában hunyt el.

Halála után apja, aki elhagyta a családot, amikor Amy 9 éves volt, és csak akkor tért vissza lánya életébe, amikor az sikeres lett, könyvet írt róla, valamint kettejük kapcsolatáról. Valamivel később pedig egy dokumentumfilmet is készítettek az életéről.

Amy és édesapja londoni otthonukban, 2008-ban (Fotó: Fred Duval/FilmMagic)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top