Sztárok

A lány, aki belebetegedett az álmaiba – bemutatjuk az igazi Amy Winehouse-t

Óriási tehetség volt, ez az egyetlen, amiben senki nem téved Amy Winehouse-szal kapcsolatban. Úgy élte az életét, hogy semmiből sem csinált titkot, mégsem ismerték őt az emberek, ez derült ki a róla készült dokumentumfilmből, amelyet most mutatnak be.

Négy évet kellett várni arra, hogy Amy Winehouse életéről egy nagyszabású dokumentumfilmet lássunk. Már itthon is vetítik, Cannes nézőit meghatotta, az énekesnő családja azonban a bemutatóra sem volt hajlandó elmenni, pedig sok családi videót és történetet ők maguk adtak oda a rendezőnek. Aki látta a filmet, azt mondja, egyetlen perce sem unalmas, a végén pedig másnak látod Amy Winehouse-t, mint eddig.

Csak a drogos lányt látta a közönség

Egy túlsúlyos tini volt, aki csak zenélni akart, mert így tudta kifejezni magát, néhány év után pedig kiábrándult és szétdrogozott énekesnőként kóválygott a színpadon, majd egy hónappal később már halott volt. Asid Kapadia filmjében azt akarta bemutatni, mi vezetett korai halálához.

A film onnan vezeti vissza a szálakat, amikor Amy Winehouse teljesen szétcsúszva lépett fel Belgrádban. A koncert katasztrófába fulladt, utána minden fellépését lemondták az énekesnőnek, többek között a 2011-es Sziget koncertjét is. A botrány után kicsivel több mint egy hónappal Amy Winehouse már halott volt.

Belebetegedett az álmaiba

A legszomorúbb vonulata a filmnek az, hogyan tud egy fiatal tehetség ilyen gyorsan teljesen kiábrándulni abból az álomvilágból, amire gyerekkora óta vágyott. A közönség értékelte a hangját, ám ezen kívül csak a súlyproblémáiról és a drogfüggőségéről hallottak.

“Nem azért írok dalokat, mert szeretném hallatni a hangomat, vagy hogy híres legyek. Azokról a dolgokról írok, amelyek nekem problémát jelentenek, amelyekkel meg kell birkóznom, és így valami jó dolgot csinálok a rosszakból.”

Részlet az Amy című filmből
Részlet az Amy című filmből

Őszinte volt, sajátos humorral

Amy Winehouse brutális őszinteségét kevesen értékelték, sokszor kiforgatták a szavait, talán, mert nem értették a humorát, vagy mert csak a felszínes dolgok alapján ítélték meg. “Nincs értelme mást mondani, mint az igazságot. Mert a nap végén nem neked, vagy az exemnek, vagy bárki másnak, hanem magamnak kell megfelelnem” – idézte az énekesnőt 2004-ben a Guardian.

Az Amy című film rendezője szerint a rengeteg családi videóból és beszámolóból egészen más ember rajzolódik ki a nézők szeme előtt. “Leástam az archív felvételek mélyére. Megtudtam, hogy mennyire kreatív, intelligens, vicces ember volt. Egyiket sem tudtam róla, nem ilyen kép élt bennem, és szerintem ez másokra is igaz.”

Az élete egy viccé vált a médiában

Ahogyan Kapadia fogalmazott, a nagy népszerűség következtében egy lefelé menő spirálba került Amy Winehouse élete, nem tudta kezelni a megjegyzéseket, a róla megjelent fotókkal és történetekkel sem tudott azonosulni. “Érzékeny lélek volt. Nem volt elég magabiztos, hogy megbirkózzon a médiával. Az élete egy vicc lett.”

A lány, aki belebetegedett az álmaiba - bemutatjuk az igazi Amy Winehouse-t

Például a fogyása, pedig az ismerősök csak azt látták, hogy Amy Winehouse még a halála előtti időszakban is éttermekbe szervezte a találkozóit, amelyeket végigevett. A bulémiájáról nem is tudott senki, mindenki a drogozásnak tudta be a kóros soványságát.

Gyakran került fel a legrosszabbul öltözött hírességek listájára, a legutáltabb énekesek közé. De igazán akkor indult meg a lejtőn, amikor megismerkedett későbbi férjével.

A gyilkos szerelem felőrölte

Amy Winehouse egyszer azt mondta, hogy drogok nélkül minden unalmas. Bár korábban is szeretett füvezni, az igazán kemény drogokra Blake Fielder-Civil szoktatta rá.2004-ben ismerkedtek meg, és hamar rászoktatta az énekesnőt a heroinra és a crackre. A kapcsolat alapja is a drogszenvedély volt, bár Amy Winehouse szerelmes nőként inkább csak meg akarta tartani a férfit, ezért bármit megtett a kedvéért, Civil viszont az ismerősök szerint kihasználta, mert a sztár pénzén bármilyen anyaghoz hozzájuthatott.

Amy és Blake
Amy és Blake

Megcsalások, bántalmazás, szakítás, aztán házasság, botrányok és végül válás a kapcsolatuk rövid története. Az Amy című filmből ez is másképpen látszik. Ott állt az énekesnő mellett a családja, amit tudtak, megtettek érte,  sztár apja, Mitch Winehouse szerint pedig a lányát nem lehetett megmenteni, mert nem akarta. Hogy tényleg a szerelmi csalódás őrölte fel, vagy a népszerűség, vagy mindezek együtt, arról a film után mindenkinek más volt a véleménye.

A barátai arra a lányra emlékeznek, akik a születésnapi bulikon mindig kitűnt a “Happy birthday” énekléssel, aki odaadó barát volt, a család az életvidám és mérhetetlenül tehetséges lányra, és a rajongók talán ezután már nem egyszerűen egy drogos sztárként emlegetik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top