Sztárok

Megnyerem az X-Faktort! Ja, nem

Az X-Faktor most már tényleg olyan állandósága az ősznek, mint a füzetcsomag-vásárlás, a lombhullás vagy a fűtési szezon kezdete. Sokadiknak tűnik, sokadik is, már régen elengedtük a popipar létező vagy nem létező énekesigényét vagy zenekarhiányát, nem az a lényeg, hogy hány gyöngyöt halásznak ki, hanem hogy nekünk ez legyen a legjobb szombat esti program.

Megkoreografált műbalhéval indul az X-Faktor legújabb, uram isten, nyolcadik évada. A mentortársak előveszik Puskás Petit, biztonsági őrök és villanyszerelők barátját, a takarítónők megmentőjét, a jófiút, aki tavaly lelkesen engedte tovább az összes futóbolondot: nem történhet ilyen többé, most tényleg komolyan veszik a feladatot – ígérik.

Radics Gigivel illusztrálják, hogy ez nem vicc: csillogó fekete szemeivel szuggesztíven néz bele a kamerába, és úgy beszél a tehetségkutatásról, mintha most látnánk ilyet először.

Pedig hát az a bizonyos X után nyomozó zenés versengés már annyira beleégett a képcsőbe, mint 30 éve a Vers mindenkinek logója. És nincs okunk kételkedni benne, hogy az idei sem az utolsó lesz a szériák közül.

Igyekeznek újat mutatni az X-Faktorban

A szokásosan ritmusosra vágott első válogatásadás a nézettségbarát önkritikátlan bénázás és egy-egy kiragyogás jegyében telik. A sokadik szériában az alkotók igyekeznek újat mutatni, ami lássuk be, egyre nehezebb feladat. Talán erre lehet kísérlet Gáspár Laci egy pankrátoredzőt vagy inkább egy kisegyház éppen szertartást celebráló guruját idéző csatakiáltása, amely szerint minden szerencsétlen botfülűnek azt kell kiabálnia, hogy megnyeri az X-Faktort. Ilyen versenyzőből idén sincs hiány, meg is kapják az arcukba a zsűritől gyakran az ízlésesnél vaskosabban, bárdolatlanabbul, nagyobb mennyiségben. 

Az X-Faktor 2018 mentorai: Puskás Peti, Radics Gigi, Gáspár Laci, ByeAlex

Földbedöngölés 2018-ban kicsit másképpen

Nagy meglepetések nincsenek a dramaturgiában, ismét eljátsszák, hogy sok csalódás után végre jön a hang, sőt A hang, vagy inkább A Hang, ám aki valóban érkezik, annak művészetében nincs sok köszönet. De aztán a rotációskapa-csata bukott dívája jön, és spontán odateszi a dalt, ami egyből meggyőz, hogy létjogosultsága még mindig van a tehetségkutatóknak. A felemelő pillanatok után persze le vagyunk hűtve a teltkarcsú, fejhangon és orrból daloló titkárnővel, akit mi magunk is hazaküldenénk, csak talán anélkül, hogy beletaposnánk a földbe.

Van remény, ismét van remény, hogy bennük van az X

De aztán jön újra a libabőröztetés, az állva tapsolás, a döntőbe szóló biankó csekknek tűnő tömjénezés, ami persze még egy székre sem garancia a folytatásban. (Ilyen volt, amit ByeAlex az X-Faktor pillanatának nevezett, vagyis Tamáska Gabi előadása.)  Szóval, itt van az X-Faktor, itt van újra.

A recept szerint működik, a mentorok jól rezonálnak egymásra, bár kissé sok a túltolt színészkedés. Kiss Ramóna már rutinosan és továbbra is lelkesen teszi a dolgát, már csak nekünk kell ott maradni a képernyők előtt szombatonként. Az egyre hűvösebb és sötétebb estéken erre van is esély. 

Mindenesetre emlékezetes pillanatból minden adásra hagytak valamit, ez az X-Faktor előzeteséből is kiderült: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top