Sztárok

Akik számára meghalt a remény Magyarországon

„Itt élned, halnod kell” – írta Vörösmarty hazájáról a Szózatban, de 2019-ben már sokan nem osztják ezt a véleményt. A boldoguláshoz, a tisztes megélhetéshez gyakran nem vezet más út, mint a szülőföld elhagyása. Magyarország talán legnagyobb problémája az elvándorlás. Közhely, hogy Budapest után London a legnagyobb magyar város, a statisztikák ijesztők, és egyre ijesztőbbek. Az RTL Klub új műsora, az Isten veled, Magyarország! a számok mögött megbúvó emberi történeteket tárja fel.

A külső szemlélő az első pillantás után azt mondaná a műsor szereplőire, hogy könnyű nekik, ám ha megnézzük ezeket a párhuzamos történeteket, az új élet mögött jobbára nehéz döntések, lemondások, kompromisszumok bújnak meg. Erről szól az RTL Klub új műsora, az Isten veled, Magyarország!

Munkanélküliség, hiteltartozások, távoli munkalehetőség miatt szétszakított család vagy éppen egy külföldi szerelem. Különböző okok a haza elhagyására. Utóbbi kivételével megelőzhetők lennének, ha itthon is jutna mindenkinek – és nem csak a statisztikákban – tisztes boldogulás. A lezárt sikertörténetek bátorítást adnak, a lezáratlan, bizonytalansággal teli életmese pedig azonosulási lehetőséget kínál a nézőnek.

Az üres zsebű hóvége, az elbírhatatlan banki terhek, a sikertelen álláskeresés miatt döntött úgy Arnold és Zsuzsanna, hogy Svédországban próbálnak szerencsét. Új hazájukban történetük építkezési munkával és takarítással kezdődött, mára ők a kőfaragó influencer, instablogger fotómodell és felesége, a reklámfotós. Itthon meghaltak a reményeik, Svédországban álmaikat valósítják meg.

A minden helyzetből felálló és bárhol újrakezdő Erzsébet a helyi külföldiek kedvenc bárját működteti Laoszban, tele buddhizmust idéző nyugalommal, túl a rákon és egy váláson, sok ezer kilométerre éppen Budapesten tanuló lányával.

Az Isten veled, Magyarország tele van megható pillanatokkal

A legmegrázóbb történet Csabáé, Erikáé és gyermekeiké, egy gazdasági okból szétszakított család újraegyesítése 12 év után, sírós búcsúval a nagypapától, az üresen maradt családi háztól, egy fél élettől. A Németországban újra egy fedél alá költöző dévaványai házaspárt ugyanis nemcsak 1000 kilométer, hanem annak a 12 évnek a távolsága is elválasztja. Vajon képesek lesznek boldogan megélni új közelségüket?

Az Isten veled, Magyarország első adásának két története formailag szépen összerakott riportfilm, a frissen költözőké azonban minőségi könnyfakasztó reality. Bár a műsor egésze fontos szerepet vállal magára, bemutatva a hazát váltás árnyoldalait és sikertörténeteit is, hosszabb távon a realitys feldolgozás látszik izgalmasabbnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top