Sztárok

A Trónok harcának mindjárt vége, de a sorozat női még sokáig velünk maradnak

Nyakunkon a 8. és egyben záró évad premierje, amikor sok kedvencünktől búcsúzunk el. De mi lesz az őket játszó színészekkel ezután? Hol találkozhatunk a jövőben Daenerysszel, Cerseivel vagy épp Sansa Starkkal? Ki hogyan tudta kihasználni a sorozattal járó reflektorfényt? Utánajártunk.

Emilia Clarke (Daenerys Targarien)

Annak idején volt szerencsém részt venni a Trónok harca első londoni sajtóeseményén, és máig élénken él bennem a kép, amint a Daeneryst alakító Emilia Clarke remegő nyárfalevélként lépett az újságírók elé, és olyan félénken és bizonytalanul válaszolgatott a kérdéseikre, hogy nehéz volt elképzelni: ebből a lányból nemsokára hatalmas világsztár lesz. A félénkség viszonylag gyorsan elmúlt, ma már Clarke minden nyilvános szereplésén magabiztos, mosolygós, és csak úgy árad belőle a pozitív energia, amire szüksége is van, hiszen mint nemrég kiderült, két stroke-ot is átélt az elmúlt években, és tényleg csak kis híja volt annak, hogy túlélte mindezt.

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

Mivel az általa alakított Daenerys abszolút közönségkedvenc, nem csoda, hogy megkörnyékezte őt Hollywood. Mai fejjel már bánja, hogy igent mondott az olyan nagy, üres látványfilmekre mint a Terminator: Genisys és a Solo: Egy Star Wars-történet. Kifejezetten örül annak, hogy a Terminator megbukott, ugyanis ha sikeres lett volna, a szerződése kötelezte volna, hogy részt vegyen a folytatásokban is. „Senki sem szerette csinálni azt a filmet” – emlékezett vissza. Emiliának a Star Warsszal sem volt szerencséje: a film rendezőpárosát félúton kirúgták és az iparos Ron Howardot ültették a helyükre, aki merő óvatosságból bukásba vezényelte a produkciót. Clarke azonban fel tud mutatni egy jókora sikerfilmet is: a Mielőtt megismertelek című szomorkás, romantikus dráma jókora kasszasiker volt még 2016-ban.

Kilátások:

Egy akcióthriller (Above Suspicion) és egy karácsonyi romantikus film, amit a Wham együttes Last Christmas című dala ihletett, és a címe is ugyanez. Utóbbi valószínűleg sikeres lesz. Clarke számára valószínűleg a romantikus filmekben teremhet több babér.

Lena Headey (Cersei Lannister)

Lena Headey már a Trónok harca előtt is rutinos karakterszínész volt, a sárkányos sorozat ezen a képen annyit változtatott, hogy most már egy ismert és rutinos karakterszínész, vagyis jobb eséllyel kapja meg a melókat kevésbé ismert társainál, és valamivel több pénzt kérhet értük. Mivel a széria előtt előfordult, hogy komoly anyagi problémái akadtak, a Trónok harcával járó ismertséget leginkább arra használta fel, hogy amikor épp nem Cersei Lannistert alakítja, akkor is minél többet dolgozzon. Számos rajzfilmsorozatban szinkronizált, de szerepelt például a 300 folytatásában és nemrég a magyar mozikban is feltűnt a Családi bunyó című pankrációs film hatalmas szívű anyukájaként.

Fotó: Suzi Pratt/Getty Images for Metro Goldwyn Mayer Pictures

Állítása szerint rengeteget figyelt és tanult az elmúlt években a forgatásokon, amit a jövőben arra szeretne használni, hogy maga is írjon és rendezzen filmeket. A fióknak már rengeteget írt, most már csak arra várunk, hogy ezekből össze is jöjjön valami. Az alkatához amúgy is illene a rendezés: karakán nő, aki sosem fél határozottan kiállni magáért: nemrég például elküldte a francba azokat, akik a neten egy smink nélküli fotója miatt fikázták. Az első lépést mindenesetre már megtette: idén jött ki az általa rendezett Freya Ridings videoklip, melynek főszereplője a kollégája, Maisie Williams volt.

Kilátások:

Másodvonalbeli akció-thrillerek a következő egy-két évben. Valószínűleg tényleg jobban jár, ha átnyergel a kamera túloldalára.

Sophie Turner (Sansa Stark)

Nagyon fiatalon, alig 15 évesen ismerte meg őt a világ Sansa Starkként, és néhány évet várt vele, hogy a sorozat mellett több munkát is vállaljon. Az első nagy dobása, Jean Grey szerepe az X-Men: Apokalipszisben volt, csakhogy a film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azonban Turner a most júniusban mozikba kerülő Sötét Főnixszel javíthat, hiszen az egész film sztorija az ő karaktere köré épül. Szerepelt egy-két felejthető független filmben is, és mivel egy popsztárral, a Jonas Brothersből ismert Joe Jonasszal kötötte össze az életét, a bulvár is előszeretettel foglalkozik vele. Nemrég azzal került be a hírekbe, hogy egy interjúban a biszexualitásáról beszélt, valamint egy másik alkalommal kifejtette azt, hogy szerinte nem baj, hogy a Jon Snow-t alakító Kit Harington több pénzt kap, mint ő, hiszen többet is forgat, és jóval több veszélyes jelenetben vesz részt.

Fotó: Jamie McCarthy/WireImage

Kilátások:

Turner még most is csak 23 éves, szóval bőven van ideje kibontakozni. A Sötét Főnixen kívül jelenleg két filmje vár még bemutatásra. A Dark Soldierben egy háborús veterán és egy tinilány kapcsolata kerül előtérbe, míg a Heavy című drámájáról jóformán semmit sem tudhatunk. Nem ezekkel lesz kasszarobbantó sztár, az biztos, de nincs is hová sietnie.

Maisie Williams (Arya Stark)

A sztár nemrég egy talkshow-ban spoilerezett a karaktere, Arya sorsáról, ám gyorsan kiderült, hogy csupán egy áprilisi tréfa volt a dolog. Williams épp az utolsó évad premierjekor tölti majd be a huszonkettedik életévét. Az elmúlt években rengeteg kisebb angol filmben szerepelt, és még a Ki vagy, doki? című kultikus sorozatba is volt ideje beugrani játszani. Áprilisban a magyar mozikban is láthatjuk őt a Mary Shelley: Frankenstein születése mellékszerepében, és ha minden a terv szerint alakult volna, már rég bemutatták volna az Új mutánsok című X-Men filmjét, aminek első verziójával annyira elégedetlen volt a 20th Century Fox stúdió, hogy jelenleg hét lakat alatt őrzik, és erősen kétséges, hogy nyár végén valóban bemutatják. Williams ettől a filmtől remélhette a nagy áttörést, de úgy tűnik, az Új mutánsokat el fogják süllyeszteni.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Kilátások:

Williams inkább karakterszínész, mintsem sztáralkat, így valószínűleg a jövőben leginkább angol filmek mellékszerepeiben találkozhatunk a nevével. Egyetlen munkája van jelenleg kilátásban: a The Owners című thriller egy elfuserált rablásról szól.

Gwendoline Christie (Brienne)

Az 191 cm magas színésznő jelentős áldozatokat hozott azért, hogy eljátszhassa Brienne, a női lovag szerepét. Nőies alkatára rengeteg edzéssel hét kiló tiszta izmot szedett fel, hajával és testtartásával is szándékosan maszkulin kinézetre törekedett, de megérte: a karakter világhírt hozott számára, és segített legyőzni a nemi sztereotípiákat. Közben szerepelt a nívós A tó tükre című sorozat második évadában, de a legnagyobb dobása az volt, hogy megkapta Phasma kapitány szerepét az új Star Wars-trilógiában. Bár a szerepben maszkot kellett viselnie, mindenki tudta, hogy a Trónok Harca színésznője bújik meg alatta.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Kilátások:

Különleges megjelenése miatt valószínűleg sokáig igényt tart még rá Hollywood. Hamarosan a Charles Dickens féle David Copperfield új változatában láthatjuk őt Jane Murdstone szerepében, és benne lesz egy családi drámában is, a The Friendben, melyben egy férfi a legjobb barátját kéri meg, hogy segítsen neki, miután kiderül, a felesége fél éven belül meg fog halni.

Nathalie Emmanuel (Missandei)

Daenerys tanácsadójaként sokáig fontos szerepe volt a Trónok Harcában a harmincéves színésznőnek, és neki köszönhetjük az egyik legérdekesebb romantikus szálat is a showban. Emmanuel a produkció népszerűségét kiválóan tudta kamatoztatni, bár tény, hogy a Halálos iramban-filmek hackerjeként fontosabb volt a tehetségénél az, hogy látványosan és szexin tudjon fürdőruhában kivonulni a tengerből, és ő ezt gond nélkül abszolválta. Szintén nem túl sok színészi kihívást tartogatott számára Az útvesztő-sorozat, de előbb-utóbb csak talál magának egy olyan rendezőt, aki kíváncsi lesz arra is, hogy mi rejlik a látványos külső mögött. Egyelőre az internet is inkább az edzési módszereivel, a vegán táplálkozásával és a sminktippjeivel van teli, és nem az alakításai dicséretével.

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

Kilátások:

A Holly Slept Overtől kár volna nagy áttörést remélni, viszont reménykeltő, hogy szerepet kapott a Négy esküvő és egy temetés készülő sorozatváltozatában. Ez végre egy olyan alapanyag, ami akár sztárt is csinálhat belőle.

Carice van Houten (Melisandre)

Ha egy színész négy nyelven beszél anyanyelvi szinten, nem kell attól tartania, hogy munka nélkül marad. A Melisandre-t alakító holland Carice van Houten imádta a karakterét, bár a vége felé már állandóan azzal nyaggatta a jelmeztervező csapatot, hogy ölni tudna azért, hogy más színű ruhákat is viselhessen, ne csak állandóan vöröset és feketét. Hazájában már a Trónok harca előtt is ismert és népszerű színész volt, és angol nyelvű produkciókhoz is rendszeresen hívták, vagyis a státusza lényegében nem változott, csak az arca lett ismertebb. Már a Trónok harca idején forgatta Magyarországon a Brimstone című westernt, ami azért volt fontos a karrierjében, mert itt ismerte meg Guy Pearce-t, akivel összejöttek, és később megszületett a közös kisfiuk, Monte. A bulvársajtó sokáig cikkezett arról, hogy Pearce épp van Houtennel csalta meg, és miatta hagyta el a feleségét, de az igazság az, hogy Pearce-t már korábban elhagyta a neje, és a van Houtennel való kapcsolata csak később kezdődött.

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

Kilátások:

Van Houten nemrég alapított egy saját produkciós céget, hogy általa vegyen részt egy új holland sorozat elkészítésében. Ezen felül látható lesz a Temple című szériában, ami egy norvég sorozat angol remake-je, és a főszereplője Mark Strong.

Rose Leslie (Ygritte)

Emilia Clarke mellett talán Rose Leslie építette fel a legimpozánsabb filmes karriert a Trónok harca női közül, ami részben annak köszönhető, hogy a színésznő mindössze három évadon át szerepelt a sorozatban, és utána bőven ráért más frontokon tovább építeni a karrierjét. Karaktere, Ygritte önmagában is elég emlékezetes volt, de ez még kevés lett volna ahhoz, hogy a bulvársajtó is érdekesnek találja őt: ehhez az kellett, hogy az életben is összejöjjön Jon Snow-val, vagyis az őt alakító Kit Haringtonnal, akivel azóta már összeházasodtak. Leslie már a Trónok harca előtt szerepet kapott egy másik kultikus szériában, a Downton Abbeyben, három éve pedig egy szuper ügyvédes sorozat, a Diane védelmében egyik főszereplője, ahol ragyogó alakítást nyújt egy egyáltalán nem egyszerű szerepben. Néha filmeket is forgatott, de ez ritkán sült el jól: a Vin Diesel-féle Az utolsó boszorkányvadászt talán jobb elfelejteni, ahogy a Morgan című sci-fi horrort is, de aki szereti a testrablós horrorokat, bátran próbálkozzon be a Nászúttal: izgalmas, minimalista és meglepő darab.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Kilátások:

A Diane védelmében jelenleg a harmadik évadnál tart, és mivel még mindig csúcsformában vannak az alkotók, simán lehet, hogy akár még kétszer ennyi is benne van.

Natalie Dormer (Margerie Tyrell)

A Trónok harcába a Tudorok miatt már vérbeli sorozatveteránként érkezett, és az izgalmas, nehezen kiismerhető karaktere miatt hamar szép rajongótábort épített ki magának. A sorozatban ugyan csúnya véget ért, ám az életben sokkal jobb a helyzet. A Trónok harcával párhuzamosan szerepelhetett a Sherlock és Watson című sorozatban is, azóta pedig szerepet kapott a Penny Dreadful és a Piknik a függő szikláknál című sorozatokban, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy bejött neki az élet. A filmvásznon már kevésbé járt jól: leginkább olcsó horrorokkal találták meg a rendezők, melyek a magyar mozikat elkerülve egyből DVD-n/VOD-on jelentek meg, és jó eséllyel ma már senki sem emlékszik rájuk.

Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Kilátások:

A Penny Dreadful sorozat akár évekig biztosíthat számára munkát, és egyelőre úgy tűnik, a sorozatokkal sokkal nagyobb szerencséje van, mint a filmekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top