Sztárok

Bemutatjuk a People magazin magyar származású címlapsztárját: ő Mariska Hargitay

Az 55 éves Mariska Hargitay uralja a képernyőt az Egyesült Államokban, itthon azonban nagyon keveset olvashatunk a magyar származású színésznő életéről. Pedig van miért büszkének lennünk rá.

Annyit szerepeltetik az 55 éves Mariska Hargitayt az Egyesült Államokban, hogy joggal mondhatjuk: a csapból is ő folyik. Sorozata, az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály immár a 21. évadnál jár, ami elképesztő szám – csak viszonyítási alapként: nálunk a Barátok közt a közel 21 éve futó sorozat. Mariskáról mi itthon ennek ellenére nagyon keveset olvashatunk, pedig lenne miért: a magyar származású színésznő bebizonyította, hogy nem kell botrány a sikerhez. Persze az is igaz, hogy gyakorlatilag beleszületett Hollywoodba, de ez önmagában kevés lenne az üdvösséghez.

Ott ült az autóban az anyja mellett, amikor az meghalt

Mariska Hargitay ugyan az Egyesült Államokban született, ám édesapja, a magyar származású egykori Mr. Universe, Mickey (Miklós) Hargitay révén csodaszép magyar nevet kapott. (És nemcsak ő, hanem két fiútestvére: Zoltán és Miklós is.) Anyja Jayne Mansfield színésznő volt, egy valóságos szexszimbólum, akit Monroe be akart perelni, mert úgy érezte, hogy a nő parodizálja őt. És ha ez nem is volt igaz, az azért tény, hogy Monroe-nak volt mire féltékenynek lennie: hozzá hasonlóan Mansfieldről is az járja, hogy kirívóan magas, 163-as volt az intelligenciahányadosa, emellett pedig jól értett a pénzügyekhez, öt nyelven beszélt, és kiválóan hegedült.

Hargitay volt Mansfield második férje, de nem az utolsó. Alig néhány hónappal azután, hogy 1964-ben Mariska megszületett, Miklós és Jayne elváltak, az asszony pedig néhány hét letelte után, karján a kisbabájával, hozzáment Matt Cimber filmrendezőhöz. Két évvel később azonban Mansfield harmadik házassága is tönkrement, és 1967-ben már új barátja oldalán autózott New Orleans környékén, amikor súlyos balesetet szenvedtek. A hátsó ülésen ott aludt a kis Mariska is, aki egy fejsérüléssel ugyan, de túlélte a tragédiát – az akkor 34 éves anya viszont elhunyt a karambol következtében.

Mariska, Mickey Hargitay és Jayne Mansfield (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

A Hargitay család rezidenciája

A hároméves Mariska, valamint testvérei, Zoltán és Miklós ezután az apjukhoz és annak harmadik feleségéhez kerültek. A cseperedő kislány az iskolában megtanult olaszul, franciául, spanyolul, míg otthon magyarul beszéltek. Többször járt Magyarországon is a rokonoknál, erről egy interjúban így beszélt: „Gyermekként sok nyarat otthon (Magyarországon) töltöttem. Táboroztam, Balatonkenesén voltam a rokonaimnál legalább egy hónapot, gyakran jártam Budapesten is.”

1987-ben két magyar férfi ellátogatott a Hargitay család birtokára Kaliforniában. Forgatni akartak a családdal, ami nem ment olyan gördülékenyen, ám végül a családfő beadta a derekát. A filmből megismerhetjük a Hargitay családot, akiknek nagy része magyarul beszélt a vendégekkel, és láthatjuk a színésznőt is. A családfő bemutatta a férfiaknak a villát is, így azt is látni lehet, hogy az amerikai zászló mellett a magyar lobogót is kitűzték az épületre.

Mariska gyerekkori fotójával 1979-ben (Fotó: Paul Harris/Getty Images)

„Nagyon szeretem ezt a helyet. A házat én építettem. A medence a kedvencem” – büszkélkedett Miklós Hargitay, majd arról is mesélt, hogy évente visszajár Balatonkenesére. „Emlékszem, amikor megérkeztem repülővel New Yorkba. Elsírtam magam… Azt nem lehet elfelejteni, hogy honnan jön az ember, és mi a helyzet… Összeraktam a táskámat. Volt egy fogkefém, a zenéim a fellépésekre, és elhatároztam, hogy megcsinálom magamnak az életemet, itt van a helyzet, már csak tőlem függ.”

A kőbányai születésű, hazánkat a második világháború után elhagyó férfi először egy zöldségesnél dolgozott, napi egy dollárt keresett, és annyi banánt ehetett, amennyit csak akart. Sok-sok civil munka után testépítő lett, majd megnyerte a Mr. Universe címet, Jayne Mansfield oldalán pedig belekóstolt a filmezésbe is.  

Kivárt a szerelemmel

Mariska tizennyolc éves volt, amikor a Miss Beverly Hills szépségverseny koronája a fejére került, egy évvel később pedig megkapta élete első mellékszerepét egy sorozatban. Az évek során rengeteg sorozatban és tévéfilmben szerepelt, és az Esküdt ellenségeknek köszönhetően mára ő az egyik legjobban fizetett tévés színésznő, akit sokszor hasonlítgattak az édesanyjához is, főleg a karrierje elején. Az összevetés azonban mindig kifejezetten a munkára vonatkozott, a magánélet már más kérdés. 

MAriska Hargitay 2002-ben ismerkedett meg a sorozat forgatásán Peter Hermann író-színésszel. „Rögtön tudtam, hogy ő az igazi” – mondta egy interjúban a színésznő, aki 2004-ben, negyvenévesen ment férjhez. A megható ceremóniát abban a templomban tartották, ahonnan először mentek el randira egy istentisztelet után. 

Peter Hermann és Mariska Hargitay (Fotó: Jeffrey Mayer/WireImage for The Lippin Group)

A 2006-os év aztán több nagyon boldog és egy mélységesen fájdalmas fordulópontot is hozott a sztár életében. Először is, ekkor született meg fia, akinek az August Miklos Friedrich Hermann nevet adták férjével. „Amikor először hallottam felsírni a fiamat, egyszerűen elvesztem. Annyi szeretetet, annyi csodás érzést kaptam azóta, hogy anya vagyok, amelyeket korábban nem is ismertem!” – mondta a People magazinnak a színésznő.

De ez volt az az év is, amikor Emmy-díjat vehetett át, ahol a színpadon állva megható beszédben mondott köszönetet édesapjának. „[…] Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni ezt a díjat az édesapámnak. Te vagy az oka annak, hogy itt állhatok, ezen a színpadon, kezemben a díjjal. Annyira büszke vagyok arra, hogy te vagy az apukám. Alig várom, hogy megünnepelhessem veled ezt a kitüntetést” – mondta könnyeivel küszködve a színésznő. Miklós Hargitay két héttel később egy súlyos betegség következtében, 80 évesen elhunyt.

Egy baleset őt is utolérte

2008-ban súlyos balesetet szenvedett a színésznő: szánkózni voltak, amikor egy rosszul sikerült csúszás közben komolyan megsérült. Bár az orvosok visszaengedték a forgatásokra, két hónappal később még rosszabbul lett: éppen New Yorkban dolgozott, amikor légmell miatt sürgősen kórházba kellett szállítani. A betegségekből mindenesetre szerencsésen felépült, és férjével egyre többet kezdtek azon gondolkodni, hogy újabb gyerekkel vagy gyerekekkel bővüljön a családjuk.

„Fiatalon veszítettem el az édesanyámat, a mostohaanyámmal, az édesapámmal a testvéreimmel és a féltestvéreimmel nőttem fel. Ez megtanított arra, hogy egy családot sokféleképpen fel lehet építeni, nem csak egy módja van annak, hogy családunk legyen. A férjemmel tudtuk, hogy nagyobb családot szeretnénk, és elképesztően áldottnak érezzük magunkat, hogy ez megvalósulhatott” – mondta a színésznő, aki férjével együtt 2011-ben örökbe fogadott egy Amaya nevű afroamerikai kislányt, majd alig néhány hónappal később a most nyolcéves nővér öccsét is magához vette. „Andrew egy valóságos angyal. Olyan, mintha az égből pottyant volna le.” – mondta a fiúról az anyuka.

Tudtad?

Csak kevesen tudják, de a színésznő teljes neve Mariska Magdolna Hargitay, kettős keresztneve pedig a bibliai Mária Magdolnára utal.

„Már a házasságunk pillanatában tudtuk, hogy valami nagyon jóba vágunk bele. És tudtuk, hogy megtaláltuk, amit kerestünk. De nem is számítottam rá, hogy ennyire csodás lesz a közös életünk” – mondta 15 évvel az esküvője után a színésznő a People magazin újságírójának. – A családunk tökéletes, vagy legalábbis számomra az. Együtt igazán boldog, örömteli, néha kissé bolondos egységet alkotunk. Soha semmivel nem találkoztam, ami jobb lenne ennél” – nyilatkozta Hargitay.

Peter Hermann, felesége Mariska Hargitay, lányuk, Amaya, fiuk, Andrew és August (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Mariska Hargitay kislány volt még, amikor elrabolta tőle a halál az édesanyját, de testvéreivel, apjával és annak új feleségével egy olyan összetartó mozaikcsaládban nőtt fel, amely talán mindennél erősebbé tette őt. A tanulásra legalább annyi időt fordított, mint a színjátszásra, és nem siette el a házasságot, mert hitt abban, hogy eljön az igazi. Hogy Peter oldalán valóban megtalálta élete párját, azt a legjobban saját szavai bizonyítják: „Sokszor voltam eljegyezve, de soha nem éreztem azt, hogy itt van, megtaláltam a páromat. Peter oldalán ez egyértelmű volt. Azonnal.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top