Sztárok

Farkas Bertalan 70 éves: „A visszatérés a világűrből minden űrhajós számára egy második születésnap”

Július vége a csillagok mámorában telt: a múlt hét az Apollo 11 ünnepléséről szólt, most viszont Farkas Bertalan, az ország űrhajósa 70. születésnapját ünnepli az ország.

Farkas Bertalan közel negyven évvel ezelőtt, 1980-ban töltött majdnem nyolc teljes napot az űrben szovjet kollégáival. Ezzel ő lett a 94. ember a Földön, aki kiléphetett a bolygó atmoszférájából, Magyarország pedig neki köszönhetően hetedikként állhatott be az űrhajós nemzetek sorába.

70. születésnapját ünnepli Farkas Bertalan (Fotó: Smagpictures.com / Zoltán Nagy)

A Sláger Reggel műsorvezetői, Abaházi Csaba, Bárdosi Sándor, Növényi Norbert és Pordán Petra arról kérdezték vendégüket, hogyan élte meg az emberiség első Holdra lépését, melynek múlt héten ünnepelhettük az 50. évfordulóját. A magyar űrhajós, aki abban az időben még Szolnokon járt főiskolára, elmesélte, milyen izgatottan ültek társaival a fekete-fehér képernyős televízió előtt, és csillogó szemmel figyelték a fejleményeket. „Amikor a felszállás megtörtént, még nem tudtuk, hogyan fognak visszajönni” – tette hozzá.

Ezt követően bár a Hold felszínére nem lépett, benne tisztelhetjük a Holdhoz legközelebb kerülő magyart. Kalandos utazására magával vitte másfél éves kislánya egyik, nemzeti színekbe öltöztetett játék babáját, melyet aztán a 18. születésnapján visszaadott neki, mondván, vigyázzon rá, hiszen olyan baba, mely megjárta volna a világűrt, nincs még egy a világon. Farkas Bertalan azonban nem állt meg egyetlen játéknál: a TV Maci bábfiguráját is magával vitte, akivel az egyik űrbéli estén együtt mondtak esti mesét a magyar gyerekeknek.

A világűrben tartózkodás egyik legérdekesebb emlékeként Farkas Bertalan elmondta, gravitáció híján gyakorlatilag a falon aludt. „Hálózsákot rögzítettünk a falra, hogy el ne repüljünk” – idézte fel nevetve.

A világon jelenleg 566 embert tartanak számon, akik megjárták a világűrt, köztük az első magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal. A szülinapos elárulta, sokáig reménykedett benne, hogy alkalma nyílik újra kívülről csodálni a Földet.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza az érdeklődők:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top