Sztárok

A szülinapos Meghan hercegné mindenki haragját kivívta a királyi családban

2017-ben Meghan Markle színésznő még Los Angelesben, a barátai társaságában ünnepelte a születésnapját, és bár akkor már randevúzott Harry herceggel, azt ő sem gondolta, hogy idén mint Meghan sussexi hercegné fújja el a gyertyákat a tortáján. De nemcsak az új életével, hanem az új családjával is meg kellett barátkoznia.

Ma már bátran kijelenthető, hogy megosztja az embereket Meghan Markle viselkedése. Egyesek szerint a születésnapos hercegné folyamatos különcködése nem a modernizálás, sokkal inkább a celeblét felé sodorja a királyi családot. Sokan kritizálják azért is, mert bár a kiváltságokat – így az ékszereket, a drága ruhákat vagy az utazásokat – élvezi, azonban a kötelezettségeinek vajmi kevéssé tesz eleget. Meghant támogatói azonban valóságos reformernek tartják, Dianához hasonlítják, és inkább egyfajta bálványként tekintenek rá. Mindenkit persze nem kérdezhetünk meg arról, hogy mégis milyennek ítélik meg az egykori színésznő brit királyi családban betöltött szerepét, de talán sokat elárul róla az, hogy milyen is a kapcsolata az új családtagjaival.

A brit királyi család

A brit királyi család – Fotó: Getty Images

Katalin hercegné és Meghan hercegné

A Meghan és Harry kapcsolatáról, majd eljegyzéséről szóló, elviselhetetlenül giccses tévéfilmben azt vetítették előre, mennyire jó barátnője is lesz egymásnak Meghan és Katalin. Az amerikai sajtó imádja úgy lefesteni a helyzetet, hogy ez be is következett, azonban az ezt sugalló cikkek kicsit sem fedik a valóságot. Hogy valami megromlott a sógornők kapcsolatában, az 2018 novemberében lett egyértelmű, amikor a Sussex házaspár bejelentette, hogy elköltöznek a Kensington-palotából. Pedig az itt kialakított villarészben is zavartalanul élhettek volna, mert bár a palotához tartózó épületekben nemcsak Vilmos herceg él a családjával, hanem unokatestvére, Eugénia hercegnő és annak férje is, a birtok elég nagy ahhoz, hogy ha nem szeretnének, ne is találkozzanak egymással. Ám Harry és Meghan a távozás mellett döntött, és ez nem hirtelen elhatározás volt.

A The Sun információi szerint Meghan már az esküvője napján megríkatta a sógornőjét, amikor kritizálta Sarolta koszorúslányruháját. Katalin még ekkor is próbált nyitni felé, ám amikor a Briliáns elmék egykori színésznője nem túl briliáns módon sorra rúgta ki az alkalmazottakat a palotából, már nemhogy Katalinra, de senkire nem hallgatott.

Archie születése sem hozta közelebb őket egymással. Testbeszéddel foglalkozó szakértők szerint hűvös távolságtartás volt megfigyelhető azokon a képeken, melyeket messziről készítettek róluk egy lovaspóló-eseményen. Eközben Meghan minden PR-katasztrófáját próbálják úgy kijavítani, hogy hirtelen elterelésnek egy Katalinnal közös, nyilvános programot szerveznek számára. Ilyen volt az is, amikor Meghan lezáratott magának egy lelátót Wimbledonban csak azért, hogy megnézze barátnője meccsét, és nem engedte az embereknek, hogy fotózzák. Ilyet eddig a királyi család egyetlen tagja sem csinált. Lett is belőle botrány, amit azzal próbáltak meg orvosolni, hogy a következő mérkőzésre már Katalinnal együtt látogatott ki a lázadó Meghan.

Meghan Markle

Fotó: Getty Images

Vilmos herceg és Meghan hercegné

Nem jobb Meghan kapcsolata a jövendő brit királlyal sem. Legutóbb azt rótták fel a hercegnének, aki szoros megfigyelés alatt tartja a férjével közös Instagram-profil szerkesztését, hogy sorozatosan levágatja a képekről Vilmost, mintha az adott eseményen ő ott sem lett volna. De kritika érte Meghant és Harryt azért is, mert Vilmos születésnapján a hivatalos Instagram-oldalukon egyedül ők nem köszöntötték fel a herceget, pedig megtette ezt Károly herceg, de még II. Erzsébet is a királyi család hivatalos közösségi oldalán. A Sussex házaspár azonban mindössze egy, a Kensington-palota oldalán megjelent képhez kommentált annyit, hogy „Boldog születésnapot, cambridge-i herceg”.

„Vilmosnak már az esküvő előtt is voltak aggályai. Azt érezte, hogy Harry nem ismeri eléggé azt a nőt, akit oltár elé fog vezetni. Úgy érezte, hogy ő az egyetlen, aki kifejezheti aggodalmait a testvérének, de a kapcsolatukban már akkor megindult egy törés” – mondta Kate Nicholl, a királyi családdal foglalkozó író egy dokumentumfilmben. Vilmos azonban nem törődött azzal, hogy Harry haragszik rá, és újra leült beszélni az öccsével, amikor a Meghan által az udvarban eszközölt változásokat túlságosan gyorsnak tartotta. Figyelmeztette Harryt, hogy a sajtó ki fogja kezdeni őket, ha naponta érkeznek a hírek az emberek elbocsátásáról. Vilmosnak egyébként igaza is lett, mert az elmúlt hetekben a szülinapos hercegnőt csak „Nightmare Meghanként”, vagyis „Rémálom Meghanként” említik a lapokban. Harry azonban nem hallgatott Vilmosra, nem segítő szándékot látott szavai mögött, hanem kritikát a felesége felé, és ezért hidegültek el egymástól. A hosszú évek alatt közösen felépített alapítványaikból is kilépett, hogy nejével újakat indítson el. 

Meghan és Vilmos között gyakorlatilag formálissá vált a kapcsolat. Több cikk is megjelent arról, hogy levegőnek nézte sógornőjét a karácsonyi mise után Vilmos. Persze sokan szeretik Meghant egyfajta gonosz katalizátornak feltüntetni, pedig az igazság az, hogy Harry akárkit vett volna feleségül, ugyanígy kicsit elszakadt volna testvérétől, és ez normális. Az már más kérdés, hogy a szabályokat felrúgó Meghan sok fejfájást okoz az udvarnak, amit Vilmos, mint jövendő uralkodó, nem néz jó szemmel.

Meghan Markle

Fotó: Getty Images

Eugénia hercegnő és Meghan hercegné

II. Erzsébet unokája hat hónappal azután tartotta az esküvőjét, hogy Harry oltár elé vezette Meghant. Természetesen a tavaly őszi ceremóniára ők is hivatalosak voltak, ám már néhány nappal az ünnepség előtt feszült lett köztük a kapcsolat. Amikor ugyanis a brit lapok arról kérdezgették a büszke örömapát, András herceget, hogy a fogadáson több ember lesz-e, mint Meghan és Harry lagziján, a herceg kissé szerencsétlenül úgy felelt, hogy nyilván, hiszen a lányának több barátja és családtagja lesz jelen, mint Meghannak, akit csak az anyja támogatott a nagy napon. A hercegnének nem estek jól András szavai, aki nyilvánvalóan nem megbántani akarta, egyszerű tényeket közölt, amit mindenki jól ismer a sajtóból. Amikor viszont eljött az esküvő napja, Meghan nem túl elegáns módon szúrt vissza. Miközben sorra mondták a köszöntőket az ifjú párra, Harry és Meghan kihasználta az alkalmat, hogy együtt van a család, és a lagzin jelentették be, hogy Meghan állapotos. Eugénia hercegnő szülei nyilvánosan mutatták ki a nemtetszésüket, mivel mindketten úgy érezték, hogy Markle tönkretette a lányuk esküvőjét. Eugénia anyja, Sára yorki hercegnő szerint Meghan  bejelentése elvonta a figyelmet lányáról, pedig az a nap csak róla kellett volna hogy szóljon.

Eugénia hercegnő - fotó: Getty Images

Eugénia hercegnő – fotó: Getty Images

Idén nyáron aztán újabb viharfelhők jelentek meg Eugénia és Meghan kapcsolatának egén. A sajtó boncolgatni kezdte, hogy miközben 2,4 millió fonttal támogatták Meghan és Harry házának felújítását, addig Eugénia, aki 9. a trónöröklési sorban, nem kapott semmilyen támogatást. Kitértek arra is, hogy Eugénia sokkal több kötelező megjelenésnek tesz eleget, és mégiscsak a királynő unokája, aki annak ellenére, hogy „beleszületett” a királyi családba, naponta megdolgozik azért, hogy a neve mögött ott van a hercegnő jelző. „Lássuk már be, hogy ki érdemli meg ezt a pénzt!” – írta cikkében Kevin McGuire szerkesztő.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg kapcsolata Meghannel

Bár Fülöp herceg a hivatalos eseményektől néhány évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, a családi ügyekkel még aktívan foglalkozik az uralkodó férje, aki mindig nyersen, máz nélkül adta ki magából a véleményét. Mint néhány hete kiderült, nem Vilmos volt az egyetlen, aki megpróbálta lebeszélni az esküvőről Harryt. Amikor a 98 éves Fülöp megtudta, hogy unokája egy színésznővel randevúzik, ezek a szavak hagyták el a száját: „Szívesen mutatkozunk színésznőkkel, de nem vesszük el őket feleségül!”

Tény, hogy Fülöp herceg és II. Erzsébet házasságában is voltak hullámvölgyek, de a görög herceg soha nem hátrált ki neje mögül. Azt mondja, a jó házasság kulcsa a tolerancia, ami a legnagyobb bajban átsegít egy házaspárt a válságon. Nos, ha valakire, akkor rá talán érdemes hallgatni.

Meghan Markle

Fotó: Getty Images

Férjével ellentétben II. Erzsébet mindig is visszafogottabban, higgadtabban próbálta meg kezelni a családi problémákat. Ám még az ő szemöldöke is felszaladt, amikor az esküvő előtt unokája visszaszólt neki egy döntése után. Történt ugyanis, hogy II. Erzsébet úgy határozott, Diana hercegnő bizonyos ékszereit csak Katalin viselheti majd, Meghan nem. A korlátozás kitért egy olyan tiarára is, amelyet Meghan és Harry kinézett az esküvőre. A döntés után a herceg sértetten közölte, hogy „Amit Meghan akar, azt Meghan meg is fogja kapni!”. Erzsébet uralkodóhoz méltóan felelt az unokájának: „Meghan nem fog megkapni mindent, amit akar. Azt a tiarát viselheti, amit én adok neki.”

Sokan emiatt szigorúnak, a hagyományokhoz görcsösen ragaszkodónak titulálják Erzsébetet, azonban azt kicsit sem lehet az uralkodó fejére olvasni, hogy rugalmatlan lenne. Nagyon is sokat megengedett Meghannek és Harrynek, támogatja abbéli törekvésüket, hogy félig civil életet éljenek, azonban szeretné tisztázni azt a pozíciót is, amelyet Katalin a jövőben betölt majd. Mert tetszik, vagy sem, Katalin egyszer királyné lesz, aki előtt, modernizálás ide vagy oda, Meghannek bizony pukedliznie kell. Ez ugyanis nem Hollywood, ahol bugyi nélkül vonulgatnak estélyiben a sztárok, hanem a Buckingham-palota.

Meghan Markle

Fotó: Getty Images

Meghan hercegné kapcsolatát a család többi tagjával leginkább a saját viselkedése határozza meg. Hogy hosszútávon mi hozhat megnyugvást az életükbe, azt talán az idő dönti majd el, de nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne lássa meg azokat a töréseket, amelyek ezekben a kapcsolatokban jelentkeztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top