Sztárok

Bajor Lili az édesanyjával, Kováts Adél a lányával mutatta meg, mi az önbizalom

Jótékonysági rendezvényen híres édesanyák és lányaik vallottak az önbizalomról. Többek között Bajor Lili és Hámori Eszter, valamint a Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél a lányával, Rozival.

Összefogott kilenc sikeres hölgy, valamint a Radnóti Színház, a Líra Könyv Kiadócsoport és az UNICEF Magyarország, hogy ezen az estén fókuszba kerüljön a legfontosabb kapcsolat, a bizalom az anyák és lányaik között. Négy ismert anya és lánya állt ki a saját történetével: 

  • Hámori Eszter és Bajor Lili
  • Hámori Ildikó és Szinetár Dóra
  • Hernádi Judit és Tarján Zsófi 
  • Kováts Adél és Kováts Rozi 

A különleges beszélgetéshez az apropót a lánygyerekek világnapja, valamint Az önbizalom kódja lányoknak című könyv megjelenése adta. A kötet a nehezen megszerezhető és illékony önbizalomról szól, a színpadon pedig a vendégek is ezt a témát járták körbe. A megvásárolt könyvek árának és az este bevételének nagy része is az UNICEF gyerekekért végzett munkáját támogatta. Az eseményen a könyvből dramatizált részletet adtak elő a RIM-esek, a Radnóti Ifjúsági Műhely diákjai.

Hámori Ildikó és Szinetár Dóra

Többek között arról is szót ejtettek, hogy milyen üzeneteket írt Szinetár Dóra ellenőrzőibe az édesanya a pedagógusoknak a lánya intőire, amelyekben arról tájékoztatták, hogy a gyerek az iskolában engedély nélkül kérdez. „Tudom, otthon is ezt csinálja” – írta vissza ilyenkor színésznő. „Talán a legnagyobb ajándék, amit a szüleimtől kaptam, az, hogy mindig hagyták, hogy hallassam a hangom, kérdezzek, partnerként kezeltek” – mondta Szinetár Dóra, aki szeptember óta az UNICEF Magyarország jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik.

Hámori Ildikó és lánya, Szinetár Dóra (Fotó: UNICEF Magyarország)

Hernádi Judit és Tarján Zsófi

Mindketten színpadi emberek, ám más-más műfajban dolgoznak. Nem tagadják, olykor vannak vitáik, de egy napon belül mindig kibékülnek. „Néha elmegyek a koncertjére, és hihetetlenül furcsa érzés, hogy látom őt a színpadon, semmi közöm hozzá, mert egy önálló személyiség, és közben mégis, hiszen ő a lányom. Ez egy csodálatos dolog” – mesélte a különleges élményről Hernádi Judit, aki büszke Tarján Zsófia eredményeire

Tarján Zsófia és édesanyja, Hernádi Judit Fotó: UNICEF Magyarország)

Kováts Adél és Kováts Rozi

„Egyszer a lányom azt mondta, hogy ő egyszerűen csak olyan akar lenni, mint a többiek, csakhogy senki sem pont olyan, mint a többiek. Mindenki másként járja be ugyanazt az utat az önmagunk elfogadása és a világban való helyünk megtalálására” – mondta Kováts Adél, akinek 20 éves Rozi lánya nem változtatna magán semmit mindabban, amiben az édesanyjára hasonlít, vallotta az újonnan átadott Radnóti Tesla Labor színpadán.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója és színésznője külön köszönetet mondott azért, hogy ez a rendezvény megvalósult. 

„Számomra az együttműködések, a hálózatépítés az egyik legfontosabb szervezeti tevékenység, amire a Radnóti Színház kiemelten figyel. Amikor pedig ilyen fontos tartalommal töltjük fel egy közös ügy mentén a kapcsolódást, az a leghatékonyabb és leginkább messze hangzó.(…) Köszönöm a Lírának és az UNICEF-nek, valamint minden kedves résztvevőnek, kollégámnak, barátaimnak, hogy a Radnóti Színház második játszóhelyének ilyen fontos ügyről szólt az első, rendhagyó előadása. Hozzáteszem, számomra a bemutatásra kerülő darabok is sokszor hasonló célt szolgálnak: nem megszokott nézőpontokra fókuszálnak, kérdéseket vetnek fel, nyitottá, elfogadóbbá, olykor kétkedőbbé teszik a nézőt.”

Ritka anya–lánya kép: Kováts Adél és Kováts Rozi Fotó: UNICEF Magyarország)

Hámori Eszter és Bajor Lili

„Apa volt az alap, de anya húzza rá a házat” – mondta Bajor Lili az édesanyja, Hámori Eszter mellett ülve. A két színésznő önképről, önbizalomról és emberségről is beszélt a telt házas jótékonysági eseményen. Eszter elmondta, hogy a legjobb embernek a lányát tartja, és ez a tulajdonsága sérülékennyé is teszi, ami miatt félti őt.

Bajor Lili az édesanyjával, Hámori Eszterrel (Fotó: UNICEF Magyarország)

A rendezvényen sokan mondtak köszönetet, többek között Csapody Kinga, a Menő Könyvek kiadóvezető-főszerkesztője:

„Nagyon örültünk, amikor a kiadó igazgatója, Kolosi Beáta az UNICEF Bajnoka lett, igazán büszkék vagyunk erre. Elképesztő élmény volt a Menő Könyvek egész csapatának a tegnapi este. Pontosan egy éve szúrtuk ki magunknak egy könyvvásáron Az önbizalom kódja lányoknak című könyvet, amit annyira megszerettünk, hogy tényleg mindenki hozzátett valamit. Tavaly az Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok című könyvvel támogattuk az UNICEF munkáját, idén pedig ezzel. Ezért is kerestük meg a Radnóti Színház csapatát az est ötletével, és hihetetlen volt a nézőtérről látni, hogy az együttgondolkodás és a közös munka milyen csodát szült. A többiek nevében is mondhatom, mindannyiunknak büszkeség, hogy mi is tehetünk a lányok edukációjáért, és külön köszönjük a tegnapi est kilenc zseniális résztvevőjének, hogy ennyi okos, elgondolkodtató üzenettel indultunk haza tegnap.”

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója is elégedett volt a rendezvénnyel, amit szerinte sikerrel zártak, és megköszönte mindenkinek, aki segített nekik. 

„Ezen az estén anyák és lányok beszélgettek egy jót, az előadás után pedig a közönség még hosszan folytatta a diskurzust az előtérben. Már ezért is megérte volna megtartani ezt különleges előadást, ám ne feledjük, hogy a jegyvásárlók egyben az UNICEF gyerekekért végzett munkáját is támogatták, köztük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a lánygyerekek ügyében teszünk. Még mindig 130 millió lány marad ki az oktatásból, 12 millió társukat adják 18 éves kora előtt férjhez, nincs hozzáférésük az egészségügyi szolgáltatásokhoz, nem dönthetnek saját életük alapvető kérdéseiben sem. Tennivaló tehát akad bőven.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top