Sztárok

Apját a szeretője ölte meg, gyerekotthonban is élt – Ma ünnepli 59. születésnapját Eddie Murphy

Tegye fel a kezét, aki szereti a Beverly Hills-i zsarut! Portré a sokoldalú színészről.

Aki a nyolcvanas-kilencvenes években nőtt fel, annak nem kell elmagyarázni, hogy miért volt menő Eddie Murphy. A Beverly Hills-i zsaru és a 48 Óra ma zs-kategóriás filmeknek tűnhetnek, nyilván már akkoriban sem mindenki szerette őket, de sokunknak milliónyi nosztalgikus élmény fűződik hozzájuk.

Edward Regan Murphy 1961-ben, a mai napon született Brooklynban. Édesanyja, Lillian telefonos diszpécserként dolgozott, édesapja, Charles pedig rendőr volt és amatőr humorista. Lillian és Charles Murphy Eddie hároméves korában elváltak, öt évvel később az apa meghalt. A színész a tragédiát csak úgy emlegette egy interjúban, hogy a Murphy-sárm vitte el apját, ugyanis Charles-t a szeretője szíven szúrta.

Ugyanabban az évben édesanyja súlyos beteg lett, így testvérével együtt Eddie gyerekotthonba került. Később azt nyilatkozta, ez az időszak fontos mérföldkő humora fejlődésében. Miután Lillian felgyógyult, Eddie és testvére újra hozzá kerültek, nevelőapát is kaptak Vernon Lynch személyében. A férfi egy jégkrémgyárban dolgozott.

Murphyt már tinikorában is izgatta a színpad és a humoristák élete. Otthon gyakorolt, Richard Pryor, Bill Cosby és Robin Williams inspirálta. 1976-ban, anyja előtt titkolva részt vett egy kisebb tehetségkutatón, aminek hatására több stand-up comedys felkérést kapott. Ezekre csak úgy tudott eljárni, ha lógott a suliból, de amikor édesanyja rajtakapta, beszigorított, és nyári táborba küldte. Sokáig azonban nem tudta távol tartani a színpadtól,  a hetvenes évek végén abban a klubban lépett fel, ahol korábban Robin Williams és Whoopi Goldberg. Nyers, sokakat kipécéző humorát a mai napig tananyagként emlegetik a jövő stand-uposainak.

Murphy mégsem ekkor vált USA-szerte híressé, hanem a Staurday Night Live-val, ami csatlakozásakor éppen döglődött. A humorista újra életet lehelt belé, idővel viszont megunta, hogy ugyanazokat a kitalált és a tévénézők által imádott szerepeket játszatják vele, és kiszállt. Később a Rolling Stone a műsor történetének második legjobb szereplőjévé választotta John Belushi után.

És akkor eljött 1982, amikor a világ is megismerte a nevét, miután parádés krimit nyomtak Nick Nolte-val a 48 órában. Murphynek köszönhető, hogy a film olyan lett, amilyen, ő győzte meg a rendezőt, hogy másmilyen szöveget nyomhasson: olyat, ahogyan az afroamerikaiak valójában beszélnek.

Következő nagy sikerei a Beverly Hills-i zsaru franchise és az Amerikába jöttem voltak. Az előbbiben a szerepet először Sylvester Stalone-nak szánták, elképzelni sem tudjuk most, milyen lett volna, ha az eredeti tervvel készül.

1990-ben a 48 Óra második részt kapott, ennek viszont már nem lett akkora sikere, mint az elsőnek, pedig… így járt a Beverly Hills-i zsaru széria is, bár annak csak a harmadik része hasalt el.

1992-ben jött a Bumeráng, amiben Murphy romantikus szerepet kapott, sokan neki és a sikerének tulajdonítják, hogy a színes bőrűek később egyre több műfajban próbálhatták ki magukat a filmvásznon. 1996-ban jött az újabb siker, ez a Bölcsek kövére, Murphy itt már íróként és producerként és feltűnik.

Murphy-t számtalanszor jelölték díjakra, Oscarra azonban csak egyszer, 2007-ben. Alan Arkinnal szemben vesztett, és nem viselte túl jól: azonnal kiment a díjátadóról, amint kiderült, hogy nem ő nyert, mivel szerinte ez csak a legújabb filmje, a Norbit bukásának volt betudható, nem pedig a nagy sikerű Dreamgirls-nek, amiért a jelölést kapta.

Murphy számos mesefilmkarakternek kölcsönözte hangját, ő volt a szamár a Shrekben és ő volt Mushu a Mulánban.

Magánélete egyáltalán nem volt zökkenőmentes. A nyolcvanas években megszámlálhatatlan kapcsolata volt, de egyszer sem kötelezte el magát. Két fia született, az egyik 1989-ben, a másik 1990-ben. 

Első házasságát Nicole Mitchellel kötötte, akivel 1988-ban, egy díjátadón ismerkedtek meg. Eddie kicsapongásai ellenére Nicole sokáig vele maradt és öt gyerekük született. Minden bizonnyal nem tett jót házasságuknak, hogy a színészt 1997-ben majdnem le is tartóztatták, amiért igénybe vette egy transznemű escort szolgáltatásait. Nicole és Eddie 2005-ben elváltak.

Nem sokkal később Murphy az egykori Spice Girl MelB, azaz Melanie Brown oldalán talált vigaszt.  Eddie továbbra sem tudott nyugton maradni, az extravagáns és keménykedő Melanie pedig nem tűrte, hamar szakítottak. A pár hónapos románc azonban hagyott egy örök kapcsot közöttük. Melanie várandós lett, és be is bizonyította a kislány születése után, hogy Murphy az apa.

A színész a filmproducer Tracey Edmondsszal házasodott össze 2008-ban, de ez a szerelem sem tartott örökké. Jelenleg a modell Paige Butcher a partnere, akitől két gyereke született.

Murphy zenészként is kipróbálta magát, egészen sikeres volt az 1985-ös How Could it be? című album, melynek első szólólemeze a Billboard Hot 100 második helyén landolt. A színész Snoop Doggal is kollaborált, és a Love’s Alright című lemezén egy Michael Jacksonnal közös koprodukció, a Whatzupwitu is szerepelt, de hiába: a zeneiparban nem sikerül befutnia.

(Kiemelt kép: AFP)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top