Sztárok

Lélekerősítő gondolatok az egyik legnépszerűbb pápától, Ferenctől

Ferenc pápa rátalált arra a hangra, amelyre a korábbi pápák közül kevesen: sikerült ötvöznie az újat a régivel. Ezért is szeretik őt annyian.

Igazán népszerű pápa Ferenc: immár hetedik éve Róma püspöke, a természetesség és egyszerűség sugárzik belőle. Régi életéből talán pont az hiányzik neki a legjobban, hogy már nem buszozhat, metrózhat, hogy nem vegyülhet el a hívők között. Hazájában, Argentínában rajonganak érte, így nem kérdés, hogy hatalmas üdvrivalgás fogadta, amikor 2013-ban pápának választották. Összeszedtük, hogy vele kapcsolatban mire keresnek leginkább az emberek.

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa – film

Ferenc pápa életéről több filmet is megnézhetünk. A legfrissebb a 2019-es Netflix mozi: A két pápa, amely Bergoglio bíborost, vagyis a jövendő Ferenc pápát, és a hivatalban lévő XVI. Benedek pápát mutatja be. Azt, hogy hogyan is vélekedett egymásról a Vatikán falai között a konzervatív Benedek pápa, és utódja, a liberális szemléletű Ferenc. Kicsit sem ment könnyen nekik, hogy egyezségre jussanak azzal kapcsolatban, hogy mely irányba vezessék tovább a katolikus egyházat. Ám végül még Benedek is így fogalmazott a filmben. „Szükségünk van egy Bergoglióra. Ő az, aki elhozhatná az egyháznak a változást.”

Egy 2018-as alkotást is érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a pápa élete. A Ferenc pápa – Egy hiteles ember, már nem játék-, hanem dokumentumfilm. A három Oscar-díjra jelölt Wim Wenders műve már csak azért is különleges, mert a Vatikánnal szoros együttműködésben készült. A film által betekintést nyerhetünk a pápa életébe. Az alkotók több mint két éven keresztül szinte mindenhová kísérték Ferenc pápát, de a vatikáni tévéarchívum exkluzív felvételeit is felhasználhatták. A különleges vizuális stílusnak köszönhetően a nézők közel kerülhetnek a pápához.

Ferenc pápa – Egy hiteles ember (Fotó: UPI)

Ferenc pápa – Egy hiteles ember (Fotó: UPI)

Az egyik első, és talán az egyik legismertebb film Ferenc pápáról a Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című tévéfilm. Bár kicsit sem olyan izgalmas, mint a Két pápa, a készítők részletesen próbálták bemutatni, hogyan lesz egy Buenos Aires-i orvostanhallgatóból pápa. A történet szerint egy fiatal spanyol újságírónő, Ana a 2005-ös pápai konklávé idején ismerkedik meg Jorge Mario Bergoglio bíborossal. Kettejük barátságán keresztül ismerhetjük meg Jorge atyát, a későbbi Ferenc pápát.

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa neve

Különös ugye, hogy valaki Jorge Mario Bergoglio néven születik Buenos Aires egyik kórházában, majd sok évtizeddel később, Ferenc (latinul: Franciscus) néven lesz Róma püspöke, vagyis a pápa. I. János Pál pápa óta ő az első, aki eddig nem használt pápai nevet választott.

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa elődje

Ferenc előtt a német XVI. Benedek (Joseph Aloisius Ratzinger) volt a katolikus egyház feje. Ő április 16-án ünnepli a 92. születésnapját.

XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa megválasztása

2013-at írtunk, amikor hét évvel ezelőtt lemondott XVI. Benedek pápa. Ennek fényében összehívták a konklávét, melynek második napján, március 13-án, az ötödik választási fordulóban megválasztották az új pápát. A fehér füst 19:06-kor szállt fel a Vatikán kéményéből, s nem sokkal később kihirdették, hogy az új pápa a Ferenc nevet vettel fel, Assisi Szent Ferenc tiszteletére. Tettével azt erősítette, hogy pápasága alatt szeretne kiállni a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében. Így szóltak Ferenc pápa első szavai a hívekhez:

„Testvéreim, jó estét!

Tudjátok, hogy a konklávé kötelessége, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, a bíboros testvéreim a világ másik végére mentek el érte, de itt vagyunk. Köszönöm a fogadtatást. A római egyházmegyei közösségnek megvan a püspöke: köszönöm!

Először is imádkozni szeretnék emeritus püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk érte együtt, hogy az Úr megáldja és a Szűzanya oltalmazza. (…) Most pedig induljunk el ezen az úton: a püspök és a nép közös útján. A római egyház útja ez, azé a városé, amely a szeretetben minden egyházat vezet. A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez. Imádkozzunk mindig egymásért, kölcsönösen. Imádkozzunk az egész világért, azért, hogy széles körű testvériség valósuljon meg.”

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa imája

Több „Ferenc pápa imája” is megtalálható az interneten. Ilyen a Ferenc pápa imája a családokért, vagy az 5 ujj imája. Amikor kijárási tilalmat vezettek be Olaszországban a koronavírus miatt, március 11-én Ferenc pápa Szűz Máriára, az üdvösség és remény jelére bízta Róma városát, Olaszországot és az egész világot. A videóban is közzétett fohászt a Magyar Kurír így fordította:

Ó, Mária, te mindig az üdvösség és a remény jeleként ragyogsz utunkon.

Rád bízzuk magunkat, betegek Egészsége, aki hitedben szilárdan kitartva a kereszt alatt osztoztál Jézus fájdalmában.

Római nép Üdvössége, te tudod, mire van szükségünk, és biztosak vagyunk, hogy gondoskodni fogsz arról, hogy mint a galileai Kánában visszatérhessen az öröm és az ünneplés a mostani megpróbáltatások után.

Isteni Szeretet anyja, segíts, hogy felismerjük és elfogadjuk az Atya akaratát, és megtegyük, amit Jézus mond majd nekünk, aki magára vette szenvedéseinket és fájdalmunkat, hogy a kereszt által elvezessen bennünket a feltámadás örömére. Ámen.

Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ó, dicsőséges és áldott Szűz!

Ferenc pápa menekültekkel találkozik Leszbosz szigetén, Görögországban, 2016-ban (Fotó: Andrea Bonetti/Greek Prime Minister's Office via Getty Images)

Ferenc pápa menekültekkel találkozik Leszbosz szigetén, Görögországban, 2016-ban (Fotó: Andrea Bonetti/Greek Prime Minister’s Office via Getty Images)

Ha azonban valaki az az apostoli áldásra gondol, akkor íme ehhez egy kis információ! Az apostoli áldás a pápa által adott különleges áldás. Ennek a legünnepélyesebb válfaja az úgynevezett Urbi et Orbi , amit a római pápa megválasztása napján, illetve minden évben húsvét és karácsony napján ad a városra, azaz Rómára, és a világra. Ennek fordítása:

A szent apostoloknak, Péternek és Pálnak, akik hatalmában és tekintélyében bízunk, járjanak közben értünk az Úrnál!

Ámen

Boldogságos mindenkor Szűz Mária, Szent Mihály arkangyal, Keresztelő Szent János és Szent Péter és Pál apostolok és az összes szentek érdemeiért és közbenjárására irgalmazzon nektek a mindenható Isten, bocsássa meg bűneiteket, és vezessen el Jézus Krisztus az örök életre!

Ámen

Minden bűneitek elengedését és feloldozását, a bűnbánat méltó gyümölcseit és lehetőségét, a megtérésre kész szívet életetek megjobbítását, a Szentlélek vigasztaló kegyelmét, s végül a jó cselekedetekben való végső állhatatosságot adja meg nektek a mindenható és irgalmas Isten!

Ámen

És a mindenható Istennek: az Atyának és a Fiúnak és a Szentléleknek áldása szálljon le rátok, és maradjon veletek mindenkor!

Ámen

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa rácsapott egy nő kezére

És aki azt hinné, hogy Ferenc pápa életébe nem szivárgott be egy kis bulvár, az téved. Történt ugyanis, hogy Ferenc pápa a 2020-as szilveszteri, vatikáni körsétáján ráütött egy nő kezére, amikor a kérése ellenére sem engedte el a kezét, és csak húzta, cibálta magához. Az esetről felvétel is készült, amin az agresszív, átszellemült hívó és a kissé ingerült Ferenc is látható.

Egy nappal később, a pápa elnézést kért a történtek miatt. „Gyakran megesik, hogy elveszítjük az önuralmunkat. Velem is. Bocsánatot kérek a tegnap mutatott rossz példáért.”

Amire a legtöbben keresnek: Ferenc pápa idézetek

Ferenc pápának számos olyan idézete van, ami iránytűként, de legalábbis egy bölcs ember tanácsaként szolgálhat nekünk különböző élethelyzetekben. Íme, négy igazán népszerű:

  • Aki nem hisz Istenben, (…) még viselkedhet jó vagy rossz embereként. A nem hívőknek a lelkiismeretüket kell követniük.
  • A házasságban mindig veszekednek. Egyes esetekben még a tányérok is repülnek. Ti most nevettek, de ez az igazság. Azonban nem kell ezért szomorkodnunk. Ilyen az emberi lét. Titka azonban az, hogy a szeretet erősebb annál a pillanatnál, amikor veszekszünk. Ezért tanácsolom mindig a házaspároknak, hogy amikor veszekednek, soha ne fejezzék be a napot kibékülés nélkül. Mindig béküljenek ki! Nem szükséges az ENSZ-et hívni, hogy otthon békét teremtsenek! Elég egy kis gesztus, egy simogatás, egy köszönés, és másnap újra kezdődik a házasélet.
  • Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás. Néha szükséges annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a kisgyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás vagy akár a közöny miatt.
  • Gyakran magunkba fordulunk és magunkba zárkózunk, számtalan megközelíthetetlen és befogadásra képtelen szigetet teremtünk. Még a legelemibb emberi kapcsolatokból is kölcsönös befogadásra képtelen valóságokat kreálunk: bezárkózó házaspár, bezárkózó család, bezárkózó csoport, bezárkózó plébánia, bezárkózó nemzet… ez nem Istentől való! Ez tőlünk származik, a mi bűnünk!

Ferenc pápa…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top