nlc.hu
Sztárok
Ma 94 éves II. Erzsébet: évtizedek kellettek ahhoz, hogy megfejtsék a titkait

Ma 94 éves II. Erzsébet: évtizedek kellettek ahhoz, hogy megfejtsék a titkait

Ma, vagyis április 21-én ünnepli a születésnapját II. Erzsébet brit uralkodó. Összeszedtük azokat dolgokat és szokásokat, amelyekhez ma is ragaszkodik az idős királynő.

A brit uralkodó az állandóság megbízható szimbóluma, és az elmúlt évtizedek alatt a szigetország lakóinál a távoli rokon, majd pedig az utóbbi időben a bölcs nagymama szerepét tölti be. A királynő ma 94 éves, és köztudott, hogy nem szereti az ajándékozást, ez azonban nem az egyetlen dolog, amihez ragaszkodik.

Okkal volt ennyi kutyája Erzsébet királynőnek

Látni akarod II. Erzsébetet mosolyogni? Nézz meg néhány róla és a kutyáiról készült közös fotót. Még hercegnő volt, amikor 1933-ban a szülei, VI. György király és Erzsébet királyné megvették gyerekeiknek az első Pembroke Welsh Corgi fajta kutyát, a két kis hercegnő Dookie-nak nevezte őt el.

II. Erzsébet 1952 óta uralkodik, és ez alatt közel 30 corgija volt, 2007-ben egyszerre öt ilyen kutyus ugrált a királynő lábánál: Monty, Emma, Linnet, Willow és Holly, mellettük pedig öt spániel is szaladgált a Buckingham-palota kertjében: Bisto, Oxo, Flash, Spick és Span. Ám a felsorolásnak koránt sincs vége. II. Erzsébet ugyanis nagyon imádja a kutyákat, annyira, hogy további négy tacskó-corgi keveréket vett magához, akik a Cider, Berry, Vulcan és a Candy neveket kapták.

II. Erzsébet királynő két corgijával

II. Erzsébet királynő két corgijával, 1936. (Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Hulton Archive/Getty Images)

Az első öt corgit az egész világ láthatta, amikor 2012-ben a londoni olimpián a királynő mellett szerepeltek egy kisfilmben. Monty egyébként még Erzsébet édesanyjának a kutyája volt, az anyakirályné halála után került az uralkodóhoz. Öt évvel ezelőtt jelentették be, hogy II. Erzsébet felhagy a corgitenyésztéssel. Utolsó corgija, Willow 2018. áprilisában hunyt el. Jelenleg két kutyája maradt: Vulcan és Candy.

Az alapvető tényen túl, hogy a királynő rajongással imádta az összes kutyáját, és családja részeként kezelte őket, praktikus oka is volt, hogy az évek alatt ennyi négylábú vette körül. Az ebek segítettek megtörni a jeget, egy-egy látogató és az uralkodó között. Az idegenek könnyebben feloldódtak a számukra idegen környezetben, amikor a corgik ott rohangáltak a palotában. De jelenlétük megnyugtató terápia volt az uralkodónak és a férjének is – számolt be róla a Vanity Fair cikke 2016-ban.

II. Erzsébet királynő 90. születésnapján

II. Erzsébet királynő 90. születésnapján kutyáival: Willow, Vulcan, Candy és Holly (Fotó: Annie Leibovitz / PA Images / Profimedia)

Miért jár mindig színesben?

Lehetetlen nem észrevenni, hogy II. Erzsébet imád színes, ragyogó ruhákba, kabátokba bújni, ha nyilvános eseményen vesz részt. Robert Hardman, a királynő életrajzírója szerint, érdekes magyarázatot adott erre az uralkodó: „Soha nem viselhetek bézs ruhát, hisz akkor senki rá nem jönne, hogy ki vagyok” – mondta ezt a világ egyik legtöbbet fotózott asszonya. Tény persze, hogy a színes ruháknak köszönhetően Erzsébet kitűnhet a tömegből, és az emberek valamennyien elmondhatják, hogy látták az uralkodót.

De mi a helyzet a cipőivel? Nos, a lábbelik tekintetében már kicsit sincs oda a feltűnő színekért. Ötven éve ugyanolyan fazonú, fekete vagy fehér loafert hord. A titok annyi, hogy ezek jól illenek megannyi színpompás szettjéhez. A bőr- vagy lakkcipőket a kensingtoni Anello & Davide tervezőpáros kézzel készíti, egy pár 1000 fontba (400 ezer forintba) kerül. II. Erzsébet egyébként nem rendel gyakran új cipőket, évekig hord egy-egy darabot.  

II. Erzsébet királynő átveszi a Szent János Rendjének kitüntetését Mark Compton professzortól, a Buckingham Palotában (Fotó: Yui Mok - WPA Pool/Getty Images)

II. Erzsébet királynő átveszi a Szent János Rendjének kitüntetését Mark Compton professzortól, a Buckingham Palotában (Fotó: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Az ikonikus fekete táskák

Maradjunk még a külsőségeknél. Szinte lehetetlen, hogy a szülinapos uralkodót az ikonikus, fekete ridiküljei nélkül lássuk. Beszámolók szerint II. Erzsébetnek közel 200 Launer márkájú luxus táskája van, darabjuk kb. 600 ezer forintba került. A cég mindegyiket személyre szabja a királynőnek, aki szereti például, ha a táska füle hosszabb, mert így jobban a karjára tudja húzni, és nem zavarja a kézfogásoknál. Ám különös oka van annak, hogy annyira ragaszkodik ezekhez azontúl, hogy elrakhatja zsebkendőjét és a kinyomtatott beszédeit. A táskával szokott jelezni az alkalmazottainak.

  • Ha a táskát átrakja a bal kezéről a jobb kezére, miközben valakivel beszélget, akkor azt üzeni,hogy jól érzi magát.
  • Ha leteszi a táskáját a padlóra, akkor azt jelzi, hogy kényelmetlenül érzi magát adott szituációban.
  • Ha vacsorázik, és az asztalra helyezi a ridikült, akkor azt adja a személyzet tudtára, hogy öt percen belül távozni szeretne az asztaltól.
Sir David Attenborough és II. Erzsébet királynő egy rendezvényen (Fotó: Backgrid UK / Profimedia)

Sir David Attenborough és II. Erzsébet királynő egy rendezvényen (Fotó: Backgrid UK / Profimedia)

Biztos, ami biztos alapon, állítólag 60 ilyen jelet dolgoztak ki a személyzettel. Érdekesség, hogy a legemlékezetesebb fotón mégsem II. Erzsébet kezében volt a tatyó, hanem egyik dédunokája. Mia Tindall szorongatta.  

A tánc, amely rabul ejtette

Azt talán többen tudják, hogy szereti a nyarakat Skóciában, a Balmoral-kastélyban tölteni. Azzal azonban már kevésbé vannak tisztában, hogy ha ott van, akkor ahhoz is ragaszkodik, hogy egy igazán élénkítő hobbijának hódoljon. II. Erzsébet ugyanis rajong a skót, vidéki táncokért, az elmúlt évek alatt számtalanszor rendezett a kastélyban táncos összejöveteleket, ahová meghívta a szomszédokat, az alkalmazottakat és a helyi közösség tagjait is. Egy 1990-es felvételen pedig az uralkodó hatalmas örömmel és mosollyal az arcán táncol a férjével Fülöp herceggel, a gyerekeivel, az édesanyjával és Dianával is.

Az autók megszállottja

A The Crown című sorozat nézői jól tudják, hogy mennyire ragaszkodik a lovaihoz az uralkodó. Ám legalább ennyire imádja az autóit is, nem kevés áll a garázsban. II. Erzsébet autószerelőként és teherautó-sofőrként is dolgozott a II. világháború alatt, talán innen ered az autók imádata. Leggyakrabban egy Land Rover Defender kocsiban látják, ebből állítólag harminc is van neki. Becslések szerint az autógyűjteménye 10 millió dollárnál is többet ér, ebbe beletartozik három Rolls-Royce, két Bentley és egy egyedi Range Rover LWB Landaulet.

II. Erzsébet imádja az autóit

Fotó: Bob Haswell/Express/Getty Images

Önmagát sminkeli

Alkalmazottai szerint ragaszkodik ahhoz, hogy mindig önmagát sminkelje, ezzel is szeretne spórolni. Évente csak egyszer engedi meg, hogy sminkes érkezzen a palotába, ez pedig rendszeresen a karácsonyi beszéde, melyet a tévében is közvetítenek. Az uralkodó ritkán festi ki a szemét, orcájára azonban mindig teszi némi pirosítót, az ajkait pedig élénkebb rúzzsal emeli ki.

Minden spekuláció ellenére: nem mond le soha

II. Erzsébet édesapja halála óta, vagyis 1952-től uralkodik. Sokszor, sokan mondogatták, hogy az idős Erzsébet lemond a trónról, és egyesek azt is tudni vélik – tévesen –, hogy azt nem a fiára, hanem az unokájának Vilmosnak akarja átadni. Ám több oka is van annak, hogy a királynő, aki néhány napja reményt keltő beszédet intézett a koronavírus idején a néphez, soha nem fog lemondani.

Idézet a Piccadilly Circus-on

II. Erzsébet beszédéből áll egy idézet a Piccadilly Circus-on, a koronavírus járvány idején (Fotó: Isabel Infantes/Anadolu Agency via Getty Images)

II. Erzsébet nem született trónörökösnek, akkor lett belőle koronahercegnő, amikor nagybátyja néhány hónap uralkodás után lemondott, hogy a többszörös elvált Wallis Simpsonnal éljen együtt. Ekkor került a trónra Erzsébet apja, VI. György. Amikor a trónörökös hercegnő 21 éves lett, emlékezetes beszédet mondott a rádióban, az itt tett ígéretét pedig kizárt, hogy valaha is megszegje.

Megfogadom mindnyájuk előtt, hogy egész életemet, legyen az akár rövid, akár hosszú, az önök szolgálatára áldozom, és annak a nagy birodalmi családnak a szolgálatára, amelyhez valamennyien tartozunk

– mondta, az immár 68 éve uralkodó II. Erzsébet, aki huszonhat esztendősen lett királynő.

Királyi ékszerek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top