Aktuális

II. Erzsébet beszédét 24 millióan nézték

Mégsem ez az idei rekord.

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát. Ezt üzente vasárnapi televíziós beszédében II. Erzsébet királynő.

A BBC adatai szerint a vasárnapi beszédet 23,97 (24) millióan nézték. Mégsem ez az idei rekord, azt Boris Johnson tartja, aki márciusban bejelentette, hogy milyen intézkedéseket hoztak a járvány megfékezése érdekében. Ezt 27,1 millió ember nézte.

II. Erzsébet alig burkoltan a brit nép által a második világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást. A királynő, aki március 19-én még dolgozott, kijelentette:

jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”. Az uralkodó ez utóbbi kitétele – angolul: we will meet again – egyenes idézet a második világháború egyik legnépszerűbb, We’ll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt.

A vasárnap esti beszéd kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy a 94. évében járó királynő 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de mindössze ötödször szólt nemzeteihez soron kívüli televíziós üzenetben. Először 1991-ben, a Kuvaitot megszálló iraki hadsereg elleni hadműveletek kezdetén, utána 1997-ben, elsőszülött fia, Károly trónörökös akkor már elvált felesége, Diana hercegnő halála után, majd saját édesanyja, a 2002-ben 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő halála alkalmából, végül 2012-ben, a gyémántjubileumon, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóján intézett televíziós beszédet népeihez.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / BUCKINGHAM PALACE)

További hírek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top