Aktuális

Már kórházban a brit miniszterelnök: nem csökken a koronavírus okozta láz

Biztonságosabb, ha Johnson orvosok közelében gyógyul – elővigyázatosságból született a döntés.

Kórházba szállították vasárnap Boris Johnsont – adta hírül a BBC. A brit miniszterelnökről tíz nappal ezelőtt állapították meg, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségben szenved.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője vasárnap este közölte: csak elővigyázatossági lépésről van szó, amelyet Johnson orvosa javasolt, miután a konzervatív párti miniszterelnök esetében a betegség egyes tünetei „meglehetősen makacsnak bizonyultak”. E tünetek közé tartozik például a magas láz.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba. Hozzátette: a kitartó tünetek miatt az a döntés született, hogy észszerű lenne, ha kórházi orvosok is megvizsgálnák a kormányfőt.

A szóvivő kiemelte azt is, hogy Boris Johnson változatlanul ellátja miniszterelnöki feladatait, és kapcsolatban van a kabinet tagjaival.

Közben kiderült, hogy Johnson várandós barátnője is tünetekkel küzd, bár az nem egyértelmű, hogy szintén a koronavírus okozza-e ezeket.

 II. Erzsébet királynő éppen vasárnap este intézett beszédet az Egyesült Királyság népeihez. „A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát” – üzente az uralkodó. Kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”.

Ezenkívül köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik mások gondját viselik, illetve a kormány utasításának megfelelően otthonukban maradnak.

A beszédet a windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették, megfelelő óvintézkedésekkel: a felvételhez használt helyiségben a királynőn kívül csak a BBC televízió egyetlen operatőre tartózkodott, orvosi kesztyűt és maszkot viselve.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top