Sztárok

Az RTL Klub új műsora láttán legszívesebben azonnal itt hagynád Magyarországot

Korfura, Atlantába és Maastrichtba kivándorló magyarokkal folytatódik az RTL kivándorlósorsokat bemutató sorozata, az Isten veled, Magyarország!, melynek első részéhez még egy celebet is igazoltak Valkó Eszter személyében.

Kivándorlósztorikkal teli van a padlás, a járvány előtt a média ontotta magából a kivándorló magyar családok sikertörténeteit, megpróbáltatásait vagy kisebb mértékben kudarcélményeit, a válság óta pedig nagyrészt a kint élő honfitársaink közvetítenek nekünk arról, milyen lett az élet a fertőzés olyan gócpontjaiban, mint Lombardia, London vagy éppen New York. Bármennyire is hasonlók ezek a történetek, ha jól vannak elmesélve, sosem válnak unalmassá, hiszen mindig más és más emberekkel esnek meg, más és más országokban és városokban. Általuk mindig egy kis ízelítőt kaphatunk abból, hogy milyen az élet tőlünk távolabb, akár több ezer kilométerre. Az RTL Klub Isten veled, Magyarország! című műsora ráadásul jól mesél, bizonyították ezt már két teljes évadon át, az új évad pedig kellően izgalmas szereplőkkel és élethelyzetekkel indít, csakhogy nagyon furcsa most ezeket a történeteket nézni a karanténból.

Magyarok Korfun (fotó: RTL Klub)

Magyarok Korfun (fotó: RTL Klub)

Történetek karantén előttről

A helyzet furcsaságát a csatorna is felismerhette, egy kezdő feliratban ugyanis figyelmeztetik a nézőt, hogy ezek a filmek még a járvány kitörése előtt, egy másik világban készültek. Ennek köszönhetően az aktualitásuk erősen megkérdőjelezhető, hiszen például a Korfun ajándékboltot üzemeltető család a filmben ugyan sikeresnek tűnik, de nekem a képsorokat nézve rögtön az járt a fejemben, hogy jelen helyzetben a turisták elmaradása miatt minden valószínűség szerint hamarosan tönkremennek, és talán ott kell hagyniuk Görögországot – az RTL ígérete szerint a szereplők további sorsába a Fókusz adásaiban kaphatunk majd betekintést.

Vagy ott van a kicsiny família Kulcsról, akik a zöld kártya lottónak köszönhetően az amerikai Atlantába költözhetnek – a filmesek a repülőútra is elkísérik őket –, ahol a házaspár negyven fölött gondolja úgy, hogy nem késő a világ túlsó végén új életet kezdeniük. Az álmuk megvalósulhatott, erre most ott állnak egy olyan Amerikában, ahol az orvosi ellátás költségei horribilisek, és az elmúlt hónapban az emberek rekordmennyiségben vesztették el a munkájukat. Vajon ők is? Arról persze az alkotók nem tehetnek, hogy nézőként ilyen gondolatok járnak a fejünkben a kisfilmeket nézve, hiszen ők csak elvégezték a munkájukat, és bemutattak néhány magyar sorsot külföldön.

Valkó Eszter és családja (fotó: RTL Klub)

Valkó Eszter és családja (fotó: RTL Klub)

Három film, három család

A sorozatban az a jó, hogy párhuzamosan több család, kivándorló életébe pillanthatunk be, és a különféle történetek között ide-oda ugrándozó módszerrel elérik, hogy egyik sztorira se unjunk rá. Szimpatikus továbbá az is, hogy a készítők egy pillanatra sem tolták magukat előtérbe, nem beszélnek fontoskodva a kamerába, hanem hagyják, hogy valóban a filmjeik alanyai legyenek a főszereplők, és itt tényleg minden róluk szóljon. Nincs fölösleges drámázás, csak emberek vannak a maguk kétségeivel, bizakodásaival, örömeivel és problémáival. Az első rész meglepetése egyértelműen Valkó Eszter volt, az RTL egykori műsorvezetője, aki férjével és babájával költözött ki Hollandiába, és nemcsak az ottani életébe engedett betekintést, hanem a közös babavállalás nehézségeit is hosszan ecsetelte. Profi nyilatkozóként tudta, mi lehet érdekes belőle és az életéből, a jelenetein abszolút érződik sokéves kamerarutinja.

Az Amerikába kiköltöző családnál szépen tudták átadni az ekkora lépéssel automatikusan együtt járó bizonytalanságot, miközben láthatjuk a családtagok szemében a csillogást is, hogy most valami új, valami jó következhet az életükben. Legkevésbé a Korfura kiköltöző pár nyílt meg a filmeseknek, de az ő érzelmi zártságukat azzal tudták ellensúlyozni, hogy rengeteg izgalmas infót osztottak meg arról, milyen az élet egy görög szigeten Budapestről érkezve.

Az első epizód még inkább sikerszagú sztorikat adott nekünk, de a kiegyensúlyozottság jegyében a csatorna azt ígéri, hogy a kiköltözés árnyoldalaiba és nehézségeibe is bepillantást nyerhetünk a későbbiek során. Az Isten veled, Magyarország! továbbra is az egyik legérdekesebb, legélőbb műsor az RTL Klubon, csak kár, hogy a benne látható képsorok sokat vesztettek az aktualitásukból. Erről azonban nem az alkotók tehetnek.

Az Isten veled, Magyarország! új évada április 28-án este indul az RTL Klub műsorán.

Olvasnál még az RTL kivándorlós műsoráról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top