nlc.hu
Sztárok

Társkereső műsorok a tévében

Ámor földi helytartójától a Házasodna a gazdáig – Miért imádjuk annyira a társkereső műsorokat?

Szeretünk hinni a szerelemben még akkor is, ha tudjuk, hogy a tévéképernyő nem ideális hely ahhoz, hogy ott valódi szerelmek szülessenek. A Házasodna a gazda újraindulása apropóján elgondolkodtunk azon, miért imádunk társkereső műsorokat nézni.

Ámor földi helytartója, Kósa L. Adolf a kilencvenes évek végén hozta el a Szerelem első látásra című műsorával a társkereső show-kat Magyarországra, ami a nagy sikerű brit Blind Date magyar verziója volt, ez a szigetországban 1985 és 2003 között volt műsoron, a csúcson pedig a kilencvenes évek első felében járt, de nemzetközi terepen nem ez volt az első társkereső tévéműsor. Egy nagyon hasonló amerikai show, a Dating Game már 1995-ben műsorra került. Ezek a műsorok még egyszerűek és szemérmesek voltak: megelégedtek annyival, hogy egy paravánnal elválasztott díszletben az egy szem férfi vagy női szereplő kérdéseket tehetett fel három ellenkező nemű játékosnak, és a válaszok, valamint a hang alapján választhatott közülük, a kiválasztottját pedig végül elvihette randizni. Általában arról, hogy mi volt a műsor által összehozott párok utóélete, nem sűrűn értesülhettünk, de abban biztosak lehetünk, hogy néhány szerelem biztosan született ilyen körülmények között is. A Blikk például 2013-ban számolt be egy házaspárról, akik Kósa L. Adolf műsora révén ismerkedtek meg, és azóta is együtt vannak (azóta már hét év is eltelt, szóval bármi megtörténhetett, de innen is kívánjuk nekik a legjobbakat).

Kósa L. Adolftól a szerelmes gazdákig

A Szerelem első látásra sokáig egymaga uralta ezt a műfajt hazánkban, de lassacskán elkezdtek jönni a követők. A TV2 vette meg a társkeresők Ferrarijának számító A nagy Ő licencét, aminek köszönhetően Noszály Sándor, Molnár Anikó és Gyursánszky Gábor válogathatott a kérők között. A társkeresés műfaját a TV2 karolta fel igazán, ami abból is kiderült, hogy az anyósos/összeköltözős ÖsszeEsküvőket is ők indították el. Egy idő után azért az RTL Klub is bekapcsolódott a társkereső tévés szerelmi játszmákba, például a Várom a párommal vagy a Kísértéssel. Utóbbiban nem annyira a párkeresésen, mint inkább a már létező párok hűségpróbáján volt a hangsúly, és lassan, de biztosan elindultak a celebes párkeresők is: Alekosztól kezdve Benkő Dánielen át egészen Delhusa Gjonig több híresség is a kamerák kereszttüzében próbálta megtalálni az igazit. Eközben jó néhány gyorsan elfeledett társkereső is napvilágot látott a Szerelem a láthatárontól kezdve az Édesnégyesen át egészen a Téged akarlakig.

Peller Mariann és Till Attila, az Összeesküvők műsorvezetői
Megnézem
Összes kép (9)

 

A VIASAT3 Éden Hotelje bár hivatalosan nem társkereső volt, mégis valami hasonló lett belőle, megelőlegezve az olyan későbbi, paradicsomi körülmények között felvett flörtölős műsorokat, mint a Love Island, az Exek az édenben vagy a Netflixen idén nagy sikerrel bemutatott, és sokak által a tökéletes társkereső műsornak titulált Ellenállhatatlan kísértés. Mi magyarok sem úszhattuk meg a pucér társkeresést a VIASAT3 Ádám keresi Évát című műsorának köszönhetően kiblőrözve ugyan, de mindent láthattunk. A konzervatívabb nézők pedig a Házasodna a gazdának köszönhetően szurkolhatnak azért, hogy a magyar gazdák ne magányosodjanak el a földeken, és az RTL Klubon már jön is az új évad. De hogy lehet az, hogy nem ununk rá a sok tévés társkeresésre? Miért lehet az oka, hogy sokadjára is imádjuk nézni, ahogy vadidegenek flörtölnek és ismerkednek egymással?

A szerelemről szól, de közben senki sem töri össze a szíved

A szerelem az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, ugyanakkor nemcsak a mennybe tud repíteni, hanem akár a pokolba is tud küldeni. Ahogy az ember öregszik, úgy nyílik meg egyre nehezebben a szíve mások előtt, mert tudja, hogyha teljesen átadja magát az érzésnek, könnyen sérülhet, és összetörhet. A tévét nézve azonban biztonságos távolságból csodálhatjuk, ahogy mások megpróbálják átadni magukat ennek az érzésnek, és kitárulkoznak, amiből vagy valami csoda születik, vagy ők is megsérülnek. Csakhogy az ő sérülésük nekünk nem fáj. Láthatunk ugyan sok nehéz pillanatot, de a mi szívünk nézőként végig biztonságban van. Úgy tanulhatunk valamit a szerelemről, hogy közben mi végig érintetlenek maradunk a játszmában. Persze, ahogy a szerelem legrosszabb, úgy a legjobb részét, a mindent felülmúló boldogságot sem kapjuk meg a tévé előtt ülve, de ha az ember nem akar kockáztatni, nem is kaphat meg mindent.

A legvonzóbb embereknek is akadnak gondjai a párkapcsolatokban

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valakinek szép arca és jó alakja van, akkor a párkapcsolatokban is habostorta lesz számára az élet. A dolog persze elég logikusnak is tűnik, csakhogy pont a társkereső műsorok bizonyítják, hogy ez az elképzelés mennyire távol áll a valóságtól. A mostanság divatos társkeresőkben jellemzően amúgy is egy egzotikus tengerparton láthatjuk a szereplőket, akik nagyrészt fürdőruhában töltik az idejüket, így bőven van alkalmunk megcsodálni a tökéletes testi adottságaikat, ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy tökéletes test ide vagy oda, az ismerkedési helyzetekben sokszor ők is ugyanúgy bénáznak, mint a hétköznapi halandók, és igen, ez a játszma nem lesz könnyebb attól, ha az embernek kidolgozott a bicepsze vagy feszes a feneke, mert ez maximum az első lépés megtételekor jelent segítséget. Tudom, hogy ez kissé rosszindulatú dolog, de mégis jó érzés látni, hogy a nálunk sokkal jobb adottságokkal rendelkezőknek is ugyanúgy meg kell küzdeniük a boldogságért, mint nekünk, közönséges halandóknak.

Visszaadhatja a hitünket a szerelemben

Sokan szoktak legyinteni, hogy a társkereső show-kban született szerelmek csak illúziók, és csak nagyjából addig tartanak, míg a kamerák forognak, és a legtöbb példa azt mutatja, hogy valóban rövid életűek azok a kapcsolatok, melyek egy tévéműsorban születnek, de nem így van ez a való életben is? A legtöbb randiból és ismerkedésből nem lesz sokéves szerelem, vagy életre szóló kapcsolat akkor sem, ha az ismeretségre nem tévékamerák kereszttüzében kerül sor. Ennek ellenére időről időre mégis születnek szerelmek, mint ahogy a fentebb említett példa is bizonyítja még Kósa L. Adolf műsorából.

Csenge és Peti az Összeesküvők álompárja
Megnézem
Összes kép (3)

Az Éden Hotel első évadának Éden Danija és Éden Krisztája is a műsornak köszönhet egy másfél éves kapcsolatot. Az ÖsszeEsküvők Csengéje és Petije ugyan összeházasodtak, de másfél év után elváltak, de a műsor egy másik párt is összehozott: Rózsa Renáta és Tóth Szilveszter később szintén összeházasodott, és gyerekük is született. Az utolsó hírt velük kapcsolatban 2016-ból találtuk, reméljük, azóta is boldogok együtt. A Love Islandben született szerelmek jellemzően nagyon gyorsan felbomlottak, de Zsani és Norbi kitartottak, legalábbis azóta nem látott napvilágot hír a szakításukról, ami jó jel. És hogy egy külföldi példát mondjuk: a Netflix idei tavaszának slágerében, az Ellenállhatatlan kísértésben összejött Francesca és Harry azóta is együtt vannak, bár egy fél világ választja el őket egymástól. Szó szerint, mivel az egyikük ausztrál, a másik pedig kanadai.

Úgy szurkolhatunk, mint a legjobb sportműsorokban

Ha társkereső műsort nézünk, mindenkinek meglesznek a kedvencei, és fejben mindenki összerakja, hogy a kedvencének kivel kellene összejönnie. Persze a dolgok gyakran nem úgy zajlanak, ahogy azt a fejünkben elképzeljük, és ilyenkor jó dühöngeni azon, hogy „Hát ez az ostoba miért Lalit, és miért nem Tibit választotta, hiszen a Tibi egy rendes gyerek, a Lali meg egy svihák, aki egyáltalán nem értékeli őt, és úgy el fogja dobni, mint a használt papírzsepit”. Ha a kedvencünk azzal jön össze, akit neki szántunk, az olyan, mintha a fociban nyerne a kedvenc csapatunk, ha egy kicsit kevésbé szimpatikussal, az olyan, mintha a csapatunk döntetlent játszana, ha pedig egy igazi hülyével szűri össze a levet vagy pár nélkül marad, az pont olyan érzés, mintha a csapatunk a pályán veszített volna.

Csak nézzük a sok szép embert

Van egy kevésbé romantikus oldala is a társkeresőknek. Mióta a tévék szeretik ezt a műfajt valamilyen tengerparti helyre költöztetni, ahol a szereplők alig viselnek ruhát, sőt egyes műsorokban már 100%-ban ruha nélkül ismerkednek, sokak számára az is elég jó indok a társkeresőket nézni, hogy megcsodálhatunk sok szép embert. Persze ez a fajta megközelítés unható meg a leggyorsabban, de kétségtelen, hogy sokan először amiatt kapcsolnak egy ilyen show-ra, hogy jó pasikban/jó csajokban gyönyörködjenek. Aztán ha mást is kapnak puszta nyálcsorgatáson kívül, akkor tovább is maradnak.

Éden Edina

Éden Edina az Éden Hotel 2. évadában (Fotó: Viasat 3)

Botrányra és szaftos pletykára vágyunk

Az egyik legszórakoztatóbb dolog mások szerelmi életén csámcsogni, ráadásul egy társkereső show ideális terep ehhez, hiszen a szereplők önként és dalolva kínálják fel magukat arra, hogy kibeszéljük őket. Mivel az emberek a párkapcsolatok során nyílnak meg a legjobban és válnak a legsebezhetőbbé, így sokakról a kamerák jelenléte ellenére gyorsan lehull az álarc, és őszinteségi rohamaikban könnyen csinálnak nagy marhaságokat, legyen az egy szaftos megcsalás vagy csak egy iszonyatosan cikivé váló szerelmi vallomás. Ha pedig valami igazán botrányos történik egy párkereső showban, garantálható, hogy a média hetekig teli lesz az eseményekkel, mi pedig örömmel kattintunk rá minden ezzel foglalkozó cikkre.

A társkereső/párkereső műsorok ideje nem járt le: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top