Sztárok

Felvonulás helyett zárt körű ünnepséget tartottak II. Erzsébet születésnapján

A koronavírus betett II. Erzsébet királynő 94-ik születésnapjának, ugyanis a szokásos londoni minifesztivál helyett kénytelen volt "zárt körben" ünnepelni.

Az általános ugyanis az, hogy több százezer brit állampolgár vonul utcára, amikor II. Erzsébet születésnapját ünneplik. A 94 esztendős királynő immár 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, három hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik 99 éves férjével, Fülöp edinburghi herceggel, aki egyébként pont a héten ünnepelte a születésnapját.

II. Erzsébet / Fotó: Profimedia

II. Erzsébet / Fotó: Profimedia

Az MTI közlése szerint az udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben, hogy Fülöp és Erzsébet is maradéktalanul tartják magukat a Nagy Britanniában hozott koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedésekhez. Az uralkodó valós születésnapján, április 21-én elmaradtak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett.

A hivatalos ünnepség szombaton lett volna esedékes, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádé is, amelyet mindig a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en tartanak. Az uralkodó ide rendre díszes hintón, nem kevésbé díszes lovas kísérettel, családtagjai társaságában érkezett a Buckingham-palotából, és megtekintette a másfél ezer fős díszelgő alakulat ünnepi parádéját. E helyett a windsori kastély belső nagy parkjában, közönség nélkül, a Walesi Gárda néhány tucatnyi katonájának díszszemléjével tartották meg a hivatalos születésnapot, amelyre a királynő gyalog érkezett közeli lakosztályából.

A katonák és katonazenekar tagjai a kormány előírásának megfelelően egymástól két méter távolságot tartva.

A százezreket vonzó ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték, az akkori országos vasutassztrájk miatt. A Buckingham-palota hangsúlyozta: a királynő személyesen kérte, hogy születésnapján semmiféle nagyszabású ceremoniális esemény ne legyen, mivel a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló.

Olvasnál még a királyi családról? Hát tessék: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top