nlc.hu
Sztárok

Mi történt a Lambada énekesnőjével?

Tragikus véget ért a Lambada énekesnőjének élete

Loalwa Braz Vieira a Lambada sikerét soha nem tudta megismételni, de hazájában és Franciaországban 2017-ben bekövetkezett haláláig elismert énekesnő volt.

1989 nyarán az egész világot felszántotta a Lambada-láz. Bár maga a dal eredetileg a bolíviai Los Kjarkas nevű zenekar 1981-es szerzeménye, vitathatatlan, hogy a brazil-francia Kaoma nevű formáció feldolgozásában vált ikonikussá. Mindehhez azonban nagyban hozzájárult az énekesnő, Loalwa Braz Vieira jellegzetes hangja is.

A brazil énekesnő 1953-ban, zenészcsalád gyermekeként született. Anyanyelvén, a portugálon kívül három további nyelven, spanyolul, angolul és franciául is folyékonyan beszélt, illetve dalokat is rögzített. Karrierjét Rio éjszakai klubjaiban kezdte a hetvenes években, tehetségére hazája legnagyobb zenészei is felfigyeltek. Számos jelentős nemzetközi színpadon fellépett, így így a Madison Square Gardenben, a London Palladiumban vagy a Waldorf Astoriában, majd 1985-ben Párizsba költözött. Az évtized végén aztán a Lambadának köszönhetően az egész világ megismerte a hangját. A dal minden idők egyik legsikeresebb kislemeze lett, melyből világszerte mintegy öt millió darabot értékesítettek.

Bár a Lambada sikerét soha nem tudta megismételni, azonban főleg hazájában és Franciaországban több sláger is fűződik a nevéhez, így a Tago Mago, a Mélodie d’Amour, a La Media Noche, vagy Stevie Wonder Another Star című dalából készült portugál nyelvű feldolgozás, az Outro Lugar. Filmzenéket is komponált, többek között a Le Roi Desperados című francia filmhez, melyet aztán a Londoni Filharmonikusokkal rögzített.

Tagja volt a Francia Művészeti, Tudományos és Irodalmi Akadémiának, mely 2003-ben ezüst medállal ismerte el munkásságát. Utolsó szólóalbuma 2011-ben jelent meg.

Loalwa Braz

Loalwa Braz 2010-ben (Fotó: AFP Photo / PR Ana Gimenes /HO)

Az énekesnő élete tragikusan végződött. 2017-ben Rio de Janeiro közelében, az otthonától nem messze, egy kiégett autóban találtak rá Braz holttestére a rendőrök. A nyomozás kiderítette, hogy a nőt az egyik alkalmazottja ölte meg, aki mindössze 15 nappal korábban kezdett dolgozni Braz fogadójában. Valószínűleg rablógyilkosság történt.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top