nlc.hu
Sztárok

Ikonikus dalaival búcsúzunk Balázs Fecótól

Slágereivel emlékezünk Balázs Fecóra

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész 69 éves korában hunyt el.
Balázs Fecó

Az Apostol a Facebookon búcsúzott el a Korál volt énekesétől, akit több mint tíz napig tartottak mesterséges kómában, miután elkapta a koronavírust.

„Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.”

Balázs Fecó 1951 március 2-án született, bevallása szerint nem volt könnyű gyerekkora. Négyéves volt, amikor az édesanyja meghalt, apai nagyanyja vette magához, és ő nevelte fel egy ferencvárosi gangos házban. 

Korán elkezdte érdekelni a zenészi pálya, már 16 évesen a Neoton tagja volt. Később a Taurus nevű zenekarnál játszott. Rövid amerikai kitérő után, 1978-ban megalapította a Korál nevű zenekart, amely 1986-ig az egyik legsikeresebb hazai együttes volt. Eredetileg Koncz Zsuzsa kísérőzenekara volt 1976-ban, két évvel később Balázs Fecó szervezte újra, és mivel Vikidál Gyula nem szállt be, úgy döntött, énekelni is ő fog a billentyű mögül. A kor kultikus helyén, a budapesti Ifjúsági Parkban adták első koncertjüket. Slágergyárrá váltak, a karrierjük a Hazafelével kezdődött el.

Szerencsés vagyok, a sors megfogta a kezem, és azt csinálhatom ötven éve, amit szeretek.

– nyilatkozta 2018 márciusában a Borsnak. A Korálon túl is aktív zenész volt, számos filmzenét írt, szólólemezeket adott ki. 1998-ban Liszt Ferenc-díjat, 2016-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 

Sose volt titok, hogy a zenei pályafutására tette fel az életét, saját bevallása szerint is sokáig két végén égette a gyertyát. „Nem vetettem meg a zenészélet velejáróit, napi két doboz cigarettát szívtam, aminek meg is lett a következménye. Derült égből villámcsapásként jött az infarktus, bypas-műtétre is szükségem volt” – mesélte a múltjáról. Betegsége után más felfogás szerint kezdte el élni az életét, szerinte akinek műtötték a szívét, annak állandóan ott van a fejében, hogy hálát kell adnia minden egyes napért.

Ehhez mérten az elmúlt években visszavonultabban élt, a zene mellett a családja vált a legfontosabbá számára. November 18-án Covid-fertőzéssel kórházba került, haláláig az intenzív osztályon ápolták.

Slágereivel emlékezünk a zenészre:

1. A Neoton Família legnagyobb slágere a Kell, hogy várj című dal volt, amit 1969-ben vettek fel. 

2.  A Koral zenekar korszakából, pontosabban 1980-ból, a Maradj velem című slágerük:

3. Másik leghíresebb számuk, a Homok a szélben.

„Ne kérd, hogy ígérjem meg azt, amit nem tudok,
Szeretlek és melletted vagyok.
De tudod jól, hogy eljön majd a nap,
És nem lesz semmi, ami majd visszatart,
Mert sehol sem tudtam megnyugodni még,
Ha nem lennék szabad élni sem tudnék”

4. A Korállal 2018 májusában Amikor vége az utolsó dalnak is elnevezésű nagykoncerttel ünnepelték fennállásuk 40. évfordulóját.

„Eljátszunk mindent, amit a rajongóink szeretnek tőlünk, garantáltan senki nem távozik csalódottan, mert esetleg kimaradt a kedvenc Korál-slágere. 2018-ban 40 évesek leszünk, bőven akadnak a repertoárunkban korszakos dalok, úgyhogy nem egyszerű a program összeállítása, de ez édes teher a számunkra. Igyekszünk összefoglalni az életművünket. Addig játszunk, amíg minden fontos dal sorra nem kerül. Az biztos, hogy megismételhetetlen buli lesz”mesélte akkoriban Balázs Fecó. Ez a felvétel erről a koncertről származik:

5. Balázs Fecó és Berkes Olivér egy különleges produkcióval léptek fel a Sztárban Sztár Döntőjében, melyhez virtuálisan DR BRS is csatlakozott. Ez volt a zenész utolsó fellépése a nagyközönség előtt. 

Még több cikk Balázs Fecó életével kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top