nlc.hu
Sztárok

Amerikai elnökök gyermekei

Politikusok, újságírók és csődbe ment üzletemberek: mi lett az egykori elnökcsemetékből?

Mi történt az egykori amerikai elnökök gyerekeivel, miután kiköltöztek a Fehér Házból? Többségük a szemünk előtt nőtt fel, és vannak, akik ma is szeretnek szerepelni.

Néhány hete elnökválasztás volt az Egyesült Államokban, így hamarosan a Trump gyerekek is csatlakoznak ehhez a listához. De mielőtt róluk beszélnénk, nézzük végig, hogy mi lett a korábbi elnökök csemetéivel!

Vannak, akik követve az apjukat, politikával kezdtek foglalkozni, mások teljesen civil pályán vannak, megint mások pedig bármit megtennének, hogy új életet kezdjenek.

John és Jackie Kennedy lánya: Caroline Kennedy

John F. Kennedy temetésén két kicsi gyerek totyogott Jackie mellett a koporsó után. Fiuk, ifjabb John F. Kennedy 1999. július 16-án Massachusetts partjainál lezuhant egy kisrepülővel. Ahogyan édesapja, úgy ő is tragikusan fiatalon, 38 évesen hunyt el.  Mára a család még egyetlen élő tagja Caroline Kennedy, aki novemberben lett 63 éves. Ő 2013 és 2017 között nagykövetként szolgált Japánban, tíznél is több könyvet írt alkotmányjog témában és az amerikai történelemről. Caroline 1986-ban ment feleségül Edwin Schlossberg tervezőhöz. Három gyerekük született: fia érdeklődik a politika iránt, és az édesanyja kapcsolataira alapozva japán cégekkel dolgozott hosszabb ideig, Caroline idősebbik lánya, Rose szintén érdeklődik a politikai és a filmgyártás iránt, másik lánya, Tatiana újságíróként, íróként dolgozik és elkötelezett harcosként szólal fel környezetvédelmi témákban.

John és Jackie Kennedy lánya: Caroline Kennedy
Megnézem
Összes kép (3)

Lyndon és Lady Bird Johnson lányai: Lynda és Luci

Johnson elnök lánya idén lett 76 éves, ezzel pedig ő a legidősebb ma is élő elnökcsemete. A 70-es években tagja volt annak a csoportnak, amely a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért harcolt, egy 2014-es interjúban, a húgával együtt nyíltak támogatták az azonos neműek házasságát, és elmondták, hogy szerintük az apjuk is így tenne, ha még élne. Lynda háromgyerekes anyuka. Férje Chuck Robb politikus, aki 1982 és 1986 között Virgina kormányzója volt, majd 1989 és 2001 között az állam szenátora.

Lyndon és Lady Bird Johnson lányai: Lynda és Luci
Megnézem
Összes kép (3)

Lynda húga, Luci 73 esztendős. Eszes üzletasszony lett belőle. Kétszer házasodott meg. Első férje Patrick John Nugent volt, akivel annak idején, 1966-ban a Fehér Házban tartották az esküvő utáni fogadást. Ebből a házasságból négy gyerek született. Luci másodszor Ian J. Turpin befektetőhöz ment hozzá 1984-ben, aki egy fiút hozott a házasságba. Számos tüntetésen és felvonuláson volt látható az elmúlt 30 évben az exelnök lánya, főleg olyanokon, melyeknek a fő üzenete az esélyegyenlőség fontossága. 

Richard és Pat Nixon lányai: Tricia Nixon Cox és Julie Nixon Eisenhower

Tricia Nixon Cox már bőven a húszas éveiben járt, amikor apjából elnök lett, így aktívan részt vett az elnökválasztási kampányban is. Amikor pedig 1971-ben feleségül ment az egykori képviselőhöz, az ügyvédként dolgozó Edward F. Coxhoz, akkor a pletykalapok még inkább kíváncsiak voltak a Nixon-lány új életére.

Érdekesség, hogy az ő esküvőjük volt az első, amit a Fehér Ház rózsakertjében tartottak. Egyetlen gyerekük született, aki ma már 74 éves. Tricia az apjáról elnevezett Richard Nixon Alapítvány igazgatóságában dolgozik.

Richard és Pat Nixon lányai: Tricia Nixon Cox és Julie Nixon Eisenhower

Tricia Nixon Cox és Julie Nixon Eisenhower édesapjuk Richard születésének 100. évfordulójára rendezett gálán, Washingtonban (Fotó: Kris Connor/Getty Images)

Nixon elnök másik lánya idén lett 72 esztendős. A Watergate-botrány után is megszállottan támogatta az apját. Sokan kíváncsiak az életére, különösen azért, mert feleségül ment David Eisenhowerhez, aki az egykori Eisenhower elnök unokája, így frigyükkel egyesítettek két hatalmas politikai családot az Egyesült Államokban. A pár mégis távol él a rivaldafénytől egy pennsylvaniai farmon. Julie könyvet írt az édesanyjáról és az Eisenhower családról is, valamint az apjáról elnevezett könyvtár igazgatótanácsának is a tagja. Három gyereket nevelt a férjével.

Gerald és Betty Ford gyerekei: Michael, Jack, Steven és Susan

Ford elnöknek és nejének négy gyereke született. A legidősebb az 1950-ben született Michael, akiből egyetemi dékán lett. Nem érdekli a hírnév, sokkal inkább a mozgás. Szeret futni, kerékpározni és utazni. Spirituális ember hírében áll és feleségével együtt három közös gyereket nevel.

1952-ben született Jack, akit sokáig csak úgy tartottak számon, mint Ford elnök bozontos hajú és igencsak szabad szellemű fiát. Belőle sikeres vállalkozó lett. Megalapította a kaliforniai Infotech számítástechnikai céget, de részese volt az Outside magazin elindításának is. Néhányszor feltűnt a Republikánus Nemzeti Kongresszuson, majd 1996-ban a kongresszus fogadó bizottságának ügyvezető igazgatója lett.

Gerald és Betty Ford gyerekei: Michael, Jack, Steven és Susan

Gerald Ford amerikai elnök és családja: Michael, Betty, Steven, Susan és Jack Ford (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Harmadik fiuk Steven 1956-ban született, színész lett belőle. 1981-ben a The Young and The Restless sorozathoz csatlakozott, ahol hat évadon keresztül alakította Andy Richards magánnyomozó karakterét. 2007-ig több filmben is szerepelt, igaz, mind kisebb szerep volt. 64 éves és egyedül él Kaliforniában.

1957-ben jött a világra a házaspár egyetlen lánya, Susan. Belőle sem lett politikus, inkább fotóriporternek tanult. Számos nagyobb ügynökségnek, köztük az AP-nek is dolgozott, több jótékonysági szervezet védnöke, és ilyen típusú esemény szervezője, valamint édesanyja helyét vette át a Betty Ford klinika elnökeként. 2013-ban szívproblémákkal került kórházba, de sikeresen felépült. Kétszer házasodott, második férjétől két éve vált el. Két gyerek édesanyja.

Jimmy és Rosalynn Carter gyerekei: Jack, James, Jeff és Amy

A 73 éves Jack Carter csak üzletemberként tudott érvényesülni. Bár megpróbálkozott a politikával, és Nevada állam szenátora szeretett volna lenni, de a versenyben alulmaradt republikánus kihívójával szemben. Két gyerek édesapja.

James, vagy ahogyan a családban hívják, Chip élete csupa talány. Még az amerikai újságíróknak is nehéz kinyomozni, hogy mi is történt vele. Annyi bizonyos, hogy  szerepet vállalt a Demokratikus Nemzeti Bizottságban, voltak homályos üzleti ügyei és háromszor is megnősült. Fia azonban annál inkább ismert! Carter elnök unokája volt ugyanis az, aki a 2012-es elnökválasztás után segített abban, hogy nyilvánosságra kerüljön az a videó, amelyen a republikánus elnökjelölt, Mitt Romney becsmérlően nyilatkozik Barack Obama elnök szavazótáboráról, élősködőknek minősítve őket.

Jimmy Carter amerikai elnök és lánya Amy Carter

Jimmy Carter amerikai elnök és lánya Amy Carter egy Willie Nelson koncerten, Atlantában, 2008. (Fotó: Rick Diamond/WireImage)

Jeff igazi üzletember lett, akinek Computer Mapping Consultants nevű cége számos nemzetközi megrendelést kapott, egészen addig, amíg csődbe nem ment. 

Amy Lynn Carter a család egyetlen lánygyereke. Amy most 53 éves, a 80-as és a 90-es években politikai aktivista volt, egyszer le is tartóztatták. Az apja által írt, 1995-ös gyerekkönyv (The Little Baby Snoogle-Fleejer)  az ő illusztrációival jelent meg. Miután férjhez ment, családjával együtt Atlantába költözött, hogy nyugalomban tudja felnevelni 1999-ben született fiát, Hugót. 

Ronald Reagan és Jane Wyman fia: Michael

A színészből lett elnök első feleségének gyereke volt Michael, akit Reagan örökbe fogadott. Az egykori házaspár egyetlen élő gyereke, politikai rádió-, és tévéműsorok szakértőjeként dolgozott. 26 év után ment nyugdíjba. Kétszer házasodott, két gyereke született.

Ronald Reagan és Jane Wyman fia: Michael

Michael Reagan (Fotó: Richard Hartog/Los Angeles Times via Getty Images)

Ronald és Nancy Reagan gyerekei: Patti, Ron

Apjához hasonlóan Patti Davis szintén színész lett. A most 68 éves nő megküzdött saját démonaival. Megharcolt a kábítószer-függőséggel, az önsebzéssel és az étkezési rendellenességekkel. Több könyvet is írt, mely segített neki a gyógyulásban. Rendszeresen blogol, és számos segítő csoportot működtet, köztük Alzheimer-betegek hozzátartozóinak is, mivel édesapja is ezzel a betegséggel harcolt.

Ron Reagan számos területen kipróbálta magát, mielőtt újságíróként csatlakozott volna az MSNBC-hez.  Politikai elemzőként mindig élesen bírálta Trump elnököt. A 62 éves férfi 24 év után vált el a feleségétől, és két év nősült újra.

Ronald és Nancy Reagan gyerekei: Patti, Ron
Megnézem
Összes kép (2)

George H.W. és Barbara Bush gyerekei: George, John E., Neil, Marvin. Dorothy

Apjához hasonlóan George W. Bush-ból is az Egyesült Államok elnöke lett. Ma már élvezi a nyugdíjas éveket, mint büszke nagypapa. Öccse, John, vagy, ahogyan a családban hívják, Jeb szintén a politika felé fordult. Florida állam kormányzója volt, és republikánus színekben ő szeretett volna indulni az elnökségért 2016-ban, ám alulmaradt Trumppal szemben. Az átláthatóság szószólója, és Trump éles bírálója.

A harmadik Bush fiú, Neil iskolaigazgatóként dolgozik, valamint az apja által alapított filantróp csoport, a Point of Light igazgatótanácsának elnökeként tevékenykedik. A 64 éves Marvin Bush egy befektetési cég társalapítója, valamint az apjáról elnevezett könyvtár és alapítvány izgatótanácsának a tagja. A fiúk húga, Dorothy az egyetlen lány a családban, nővére sajnos négyévesen elhunyt. Az anyja által indított, számos jótékonysági egyesült tiszteletbeli elnöke lett. Kétszer ment férjhez és négy gyermeke született. Több könyvet is írt, köztük az édesapja életéről.

George H.W. és Barbara Bush gyerekei: George, John E., Neil, Marvin. Dorothy

George és Barbara Bush a gyerekekkel: Dorothy, Neil, Marvin, Jeb és George, 1980. (Fotó: Dirck Halstead/Liaison)

Bill és Hillary Clinton lánya: Chelsea

Chelsea a Clinton Alapítvány elnökeként tevékenykedik, főként az egészséggel és a gyermekkori elhízással kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. Miután lediplomázott a Stanford Egyetemen, dolgozott az NBC News-nál is. Ő is írt mesekönyvet, melyben 13 inspiráló amerikai nő történetét meséli el a gyerekeknek, akik legyőzték az akadályokat céljaik elérése érdekében. 2010-ben ment férjhez és három gyermek édesanyja.

Bill és Hillary Clinton lánya: Chelsea

Bill Clinton lánya Chelsea (Fotó: D Dipasupil/FilmMagic)

George W. és Laura Bush lányai: Barbara, Jenna

Barbara, miután diplomát szerzett a Yale-en, megalapította a Global Health Corps nevű nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy biztosítsák az embereknek az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférésért. Republikánus papa ide vagy oda, a 2016-os választáson a demokrata Hillary Clinton egyik nagy támogatója volt. Két éve él boldog házasságban.

Barbara ikertestvére, Jenna újságíró lett. AZ NBC csatorna tudósítójaként, valamint a Southern Living magazin főszerkesztőjeként is dolgozik. Több UNICEF kampánynak volt az adománygyűjtő elnöke. 2008-ban mondta ki a boldogító igent, azóta háromgyerekes édesanya. 

George W. és Laura Bush lányai: Barbara, Jenna

George W. és Laura Bush lányai: Barbara és Jenna, 2008-ban (Fotó: Shealah Craighead/The White House via Getty Images)

Barack és Michelle Obama lányai: Malia, Sasha

Malia alig múlt tíz, amikor apjából elnök lett, most pedig már 22 éves hölgy. Húga kilencévesen költözött a Fehér Házba, hamarosan betölti a húszat.

„Nem is lehetnék büszkébb a lányaimra” – mondta az egykori elnök, Barack Obama néhány napja, amikor kiderült, hogy részt vettek a George Floyd halála utáni tüntetéseken. „Nem kellett nekik tanácsot adnom, mert nagyon tisztán érzik, hogy mi a helyes és mi a rossz az életben. És a saját hangjuk erejét kell meghallgattatniuk. A maguk módján mindketten megtalálták azt, ahogyan bekapcsolódhatnak a békés tüntetésekbe.”

Barack és Michelle Obama lányai: Malia, Sasha

Barack Obama amerikai elnök és családja a Fehér házban 2015-ben (Fotó: Pete Souza/The White House via Getty Images)

Malia egyébként a Harvard hallgatója, és egy brit fiatalember a párja. Sasha egy Washingtoni iskola diákja. A lányok a nyári karantént a szüleikkel töltötték, amivel kapcsolatban Michelle Obama úgy fogalmazott, hogy egy ponton túl mindenki egy kicsit a másik agyára ment.

Donald Trump és Melania Trump fia: Barron

Donald Trumpnak több házasságából születtek gyereke, akik az elmúlt négy évben valamennyien a Fehér Házban sürögtek-forogtak, különböző tisztségeket töltöttek be és most nézhetnek valami munka után. A legfiatalabb gyereke a 14 éves és 190 centis Barron, akit nagyon keveset láthattunk apja oldalán. A kamasz a marylandi Potomac Szent András Püspöki Iskolába jár, de vélhetőleg januárban, amikor apja leköszön, anyjával együtt ő is New Yorkba költözik majd.  Érdekesség, hogy 1993 óta ő volt az első fiú elnökcsemete, aki a Fehér Házban lakott.

Donald Trump és Melania Trump fia: Barron

Donald Trump és Melania Trump fia: Barron (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Így élnek most…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top