nlc.hu
Sztárok

Audrey Hepburn élete

Hat nyelven beszélt és majdnem balett-táncos lett – 28 éve hunyt el a csodálatos Audrey Hepburn

1993. január 20-án hunyt el vastagbélrákban minden idők egyik legkarizmatikusabb színésznője, Audrey Hepburn.

A szépségéről és finomságáról híres művésznő a mai napig referencia, ha divatról van szó, nem mellesleg pedig egyike azoknak a Hollywood aranykorában alkotó színésznőknek, akinek a neve legendává vált.

Fasiszta apa, nácik által üldözött család

Audrey Kathleen van Heemstra Ruston 1929-ben született Belgiumban a brit üzletember Joseph Victor Anthony Ruston és a holland Ella van Heemstra bárónő gyermekeként.

A család Audrey gyerekkorában sokat utazott, ennek eredményeként angolul, flamandul, franciául, németül, spanyolul és olaszul is megtanult. Édesapja az évek során egyre jobban szimpatizált a brit fasisztákkal, majd segítette is ténykedésüket. Egy nap pedig váratlanul elhagyta a családot.

Audrey később több interjúban elmondta, mély nyomokat hagyott benne az, hogy apja ilyen hirtelen lelépett és bár sok évvel később újra találkoztak, érzelmileg már sosem kerültek közel egymáshoz. Ennek ellenére a színésznő anyagilag támogatta apját annak haláláig.

Római vakáció, 1953.

Audrey Hepburn a Római vakációban (Fotó: Getty Images)

Szülei válása után édesanyjával Hollandiában telepedtek le, itt érte őket a II. világháború. Reménykedtek, hogy a németek nem foglalják el az országot, de amikor 1940-ben bevonultak, a család darabjaira hullott. Hepburn nagybátyját és unokatestvérét kivégezték, féltestvérét koncentrációs táborba küldték, másik testvére pedig évekig bujkált, hogy a bátyjához hasonló sorsot elkerülje.

Audrey és édesanyja a színésznő nagyapjához költözött Velpbe.

Ekkortájt kezdett el néma tánc előadásokat tartani, hogy pénzt gyűjtsön az ellenállóknak. Többen is pedzegették, hogy Audrey-nak még ennél is nagyobb szerepe volt a holland ellenállásban, ám a történészek nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot.

A háború alatt átélt éhezés, félelem és a folyamatos bizonytalanság egész életére hatással volt, későbbi, jószolgálati munkáját alapvetően meghatározta.

Első mozifilmért Oscar-díj

A háború után Audrey Amszterdamba költözött, ahol balettozni kezdett, 1948-ban pedig már a londoni Rambert balettiskolába járt. A családnak nem volt pénze, ezért modellkedésből és táncos szerepekből szerzett fizetésével segítette édesanyját. 1951-ben már kisebb szerepeket kapott filmekben, a Monte Carlo Baby monacói forgatása alatt történt, hogy Colette, a Gigi írója meglátta Audreyt és felkiáltott: „Itt van Gigi!”. Fel is ajánlották neki a színpadi darab főszerepét.

Audrey a londoni Rambert balettiskolába járt

A 21 éves Audrey balettórán (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Audrey egyik napról a másikra New Yorkban találta magát és óriási sikert aratott Gigiként. Olyannyira megtetszett több kritikusnak és filmkészítőnek, hogy Willam Wyler például képes volt eltolni a Római vakáció forgatását, hogy megvárja, amíg Audreynak véget ér az évada a színháznál.

Ann hercegnőt alakította Gregory Peck oldalán, és első filmes szerepéért 1953-ban meg is kapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat.

A törékeny, vékony, barna hajú, őzike szemű és kifinomultan elegáns Audrey teljes ellentettje volt a kor szexszimbólumának számító Elizabeth Taylornak vagy Marilyn Monroe-nak. Ezzel pedig egy új szépségideált is teremtett a fiatal lányoknak és férfiaknak egyaránt. A Római vakáció után a Sabrinában, Mókás arcban és a Délutáni szerelemben Humphrey Bogart, Fred Astaire és Gary Cooper szerelmét alakította, nők milliói szerettek volna rá hasonlítani, férfiak istenítették.

Mégis, a legnagyobb sikert a szabad szellemű, önálló és erős Holly Golightly alakja hozta meg neki az Álom luxuskivitelben című filmmel, amiért negyedik Oscar-jelölését is megkapta.

Kevesen tudják, de a főszerepre az író Truman Capote Marilyn Monroe-t nézte ki, ám később beismerte, hogy Hepburn fantasztikus munkát végzett. Azt hiszem, ezzel mindnyájan egyetértünk, tekintve, hogy a film közismert klasszikus lett és a benne viselt kis, fekete ruha a mai napig referenciapont a divatban.

5 dolog, amit kevesen tudtak Audrey Hepburnről

1. A Római vakáció forgatása alatt Gregory Peck ragaszkodott hozzá, hogy Hepburn ugyanakkora fizetést kapjon, mint ő.

2. Elmondása szerint a legtraumatikusabb élménye forgatás alatt az a jelenet volt, amikor az Álom luxuskivitelben-ben ki kellett dobnia egy taxiból az esős utcára a cicát.

3. Fogorvos-asszisztensi képesítése is volt.

4. Introvertáltként jellemezte magát. „Legyél sokat egyedül! Én boldog vagyok, ha szombat reggeltől hétfő reggelig egyedül lehetek a lakásomban. Így töltődöm.”

5. Többször is láthattuk fotókon a Pippin nevű őzzel, de azt kevesen tudják, hogy a színésznő örökbe fogadta az állatot.

+1 Csak az 55-ös számú öltöző felelt meg neki, és kérte, hogy jó barátja, Hubert de Givenchy a forgatások alatt viselt parfümje miatt is kapjon elismerést a filmben, ne csak a ruhakreációkért.

Audrey és a szerelem

Audrey-t 1952-ben jegyezte el James Hanson iparmágnás, de az utolsó pillanatban a színésznő karrierje miatt lefújta az esküvőt.

A Sabrina 1953-as forgatása alatt szerette bele William Holdenbe, és már az esküvőt tervezték, amikor kiderült, hogy a nála idősebb férfinek – saját döntéséből – már nem lehet több gyereke, vazektómián esett át. Hepburnnek ez kizáró ok lett, mindennél jobban vágyott családra, így szakítottak. A színészek jóban maradtak, 1964-ben újra együtt dolgoztak a Paris When It Sizzlesben.

Egy Gregory Peck rendezte koktélpartin ismerte meg későbbi férjét, Mel Ferrer színészt, akivel 1954-ben összeházasodtak, majd rögtön családot terveztek, a baba azonban nehezen jött össze. Végül 1960-ban megszületett közös fiuk, Sean Hepburn Ferrer. A pár 1968-ban vált el. Sokan suttogtak arról, hogy Hepburn nem viselte el tovább a kontrolláló, erőszakos Ferrert, de a színésznő sosem mondta el a nyilvánosság előtt, hogy bántalmazó kapcsolatban élt.

Hat nyelven beszélt és majdnem balett táncos lett - 28 éve hunyt el a csodálatos Audrey Hepburn
Megnézem
Összes kép (7)

 

Visszavonulása előtti egyik legnagyobb sikere a magyar származású George Cukor My Fair Lady filmes adaptációjának főszerepe volt. A színpadi verzióban Julie Andrews remekelt, így többen nehezményezték, hogy végül Hepburn kapta meg a szerepet. Maga Audrey is próbált korteskedni Andrews mellett, végül mégis ő játszhatta Eliza Doolittle-t. Bár a kritikusok imádták, a színésznő öröme nem lehetett teljes. Gyenge énekhangja miatt ugyanis Marni Nixon hangját vágták be az éneklős részekhez, ami mélyen bántotta Hepburnt. Andrewst végül kárpótolta az élet, ugyanis abban az évben ő vihette el a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat Mary Poppins alakításáért.

1967-ben megkapta ötödik Oscar-jelölését a Várj, míg sötét lesz-ben nyújtott alakításáért, amiben egy látássérült nőt játszik, akinek betörnek otthonába.

1968-ban hozzáment a pszichiáter Andrea Dottihoz, Olaszországba költözött, tőle született második fia, Luca Dotti. A kapcsolatnak az vetett véget, hogy megtudta, a férje megcsalja. 1980-ban szerettek egymásba Robert Wolders holland színésszel, aki haláláig a színésznő társa lett.

1967 után már csak egy maroknyi filmben szerepelt, Steven Spielberg Örökké című 1989-es mozijában vállalt kisebb szerepet és gyerekkönyveket is felolvasott, amit már csak halála után vetítettek le, de poszthumusz Grammyvel jutalmazták.

Jószolgálati nagykövet és valódi segítő

Miután ’89-ben ott hagyta a színészetet, ideje nagy részét Svájcban töltötte, de az UNICEF jószolgálati nagyköveteként sokat utazott. Első missziója 1988-ban Etiópiába vezette, ahol egy árvaházat látogatott meg és vitt oltóanyagot és egyéb szükségleti cikkeket. Később Törökországba, Venezuelába, Ecuadorba, El Salvadorba és Guatemalaba is eljutott, majd Szudánba és Bangladesbe.

Négy hónappal halála előtt még Szomáliában is járt. Hepburn George H. W. Bush elnöktől az Elnöki Szabadság-érdemrendet is megkapta humanitárius munkájáért.

Hepburn George H. W. Bush elnöktől az Elnöki Szabadság-érdemrendet is megkapta humanitárius munkájáért

Audrey Hepburn Etiópiában az UNICEF nagyköveteként, 1988-ban (Fotó: Derek Hudson/Getty Images)

Szomáliából hazatérve 1992 szeptemberében komoly hasi fájdalom kezdte kínozni. Sok vizsgálat után végül egy Los Angelesben végzett tükrözés kiderítette, hogy a rák egy ritka, nagyon lassan növekvő fajtája támadta meg a testét, főleg a vastagbelét. A műtét után Hepburn kemoterápiát is kapott és visszatért Svájcba. Mivel nagyon rossz állapotban volt, nem tudott volna kereskedelmi géppel utazni, így jó barátja, Givenchy szerzett neki egy magángépet, amit telepakoltatott virágokkal, azzal tért haza. Utolsó napjait hospice-segítőkkel vészelte át otthonában. 1993. január 20-án, álmában hunyt el 63 évesen.

Halála után az amerikai filmakadémia Hepburnt minden idők harmadik legbefolyásosabb színésznőjének nevezte (az első Katharine Hepburn, a második Bette Davis. Marilyn Monroe a hatodik).

Ikonikus színésznők:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top