Gabor Zsazsa: a nő, akinek a Kardashian lányok a lábnyomába sem érnek

Fekete Helga | 2021. Február 06.
104 éve született Gábor Zsazsa. Egyetlen magyar színésznőről, vagy inkább hírességről sem cikkeztek annyit az amerikai lapok az elmúlt évtizedekben, mint róla. Kilenc házasságával és polgárpukkasztó megjegyzéseivel persze szolgáltatott beszédtémát bőven.

Gábor Zsazsát úgy tartják számon Hollywoodban, mint az első nőt, aki “attól lett híres, hogy híres”, ennek ellenére  sokkal több volt ő, mint holmi gazdag férjek felesége, aki hatalmas gyémántokat tartott az ékszerfiókjában. Azt csak ő tudná megmondani, hogy boldogtalanságát vagy örök útkeresését az okozta volna, hogy a rossz férfiakba szeretett bele – választ azonban már sosem kapunk kérdésre, mert Zsazsa öt éve nincs köztünk.

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa fiatalon

Gábor Zsazsa Budapesten született, ám szüleitől a Gábor Sári nevet kapta Fedák Sári színésznő után. A szülők nagyon büszkék voltak rá és két testvérére, csodaszép Gábor lányokként tartották őket számon Budapesten, és ha már itt tartunk, akkor a Balatonon is, ahol a nyolcéves Sárika először nyert szépségversenyt. Zsazsát, vagyis Sárit egy svájci internátusba küldték tanulni, de nem a tudományok világa vonzotta igazán. 1936-ot írtunk, amikor Miss Hungary szépségkirálynő lett, ezt követően szinte azonnal Bécsbe utazott. Itt találkozott Richard Tauber tenorral, akit annyira elvarázsolt, hogy meghívta, énekeljen vele egy operettben. A negyvenes években döntött úgy, hogy követi testvéreit és meghódítja Hollywoodot. Ekkora pedig már túl volt az első házasságán.  A hatvanas évek végén tért vissza először Budapestre.

A Gábor lányok (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa testvérei

Ahogyan említettük, két lánytestvére volt: nővére, Magda és húga, Éva. Őket is a színpad, a rivaldafény, na meg a mozi és a tévé világa vonzotta igazán. Magda gyakran szerepelt tévéműsorokban, ő 1997-ben hunyt el. Éva a Green Acres című sorozat egyik állandó szereplője lett, az így szerzett hírnév pedig kitartott egészen az 1995-ben bekövetkezett haláláig.

Zsazsa, Éva és Magda Gabor 1953-ban, egy hollywoodi bár színpadán (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa férjei

Ember legyen a talpán, aki észben tudja tartani mind a kilenc házasságát.

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa és George Sanders (Fotó: Pictorial Parade/Getty Images)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa és első férje Burhan Belge 1939. (Fotó: Wenn/Profimedia)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa, Conrad Hilton és Natalie Wood színésznő az Island in the sun premerjén (Fotó: Bruce Bailey/Getty Images)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa és Herbert Hutner, valamint Zsazsa lánya Francesca Hilton, 1965. (Fotó: Express/Hulton Archive/Getty Images)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Jack Ryan és Gabor Zsazsa (Fotó: WATFORD/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa és Felipe de Alba az esküvő után, Puerto Vallartán, Mexikóban, 1982-ben (Fotó: getty Images)

Gabor Zsazsa férjei sztárlexikon hollywoodi magyarok

Gabor Zsazsa és Frédéric von Anhalt herceg (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

„Tudod, mindig beleszeretek a rossz fiúkba. Mindig rossz emberekkel házasodom össze. Ez egy betegség, az én betegségem. Minél több rosszat mondanak nekem, annál jobban vonzódom hozzájuk. Ez az én tragédiám” – mondta 1986-ban a People magazinnak Zsazsa.

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa lánya

A hírességnek egyetlen gyereke született, sőt ő volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki anya lett. A kislány apja Conrad Hilton volt. A Nekem nem elég egy élet című könyvében Zsazsa azt állította, hogy második férje megerőszakolta, és így ejtette teherbe.

Francesca színésznőként és fotósként is kipróbálta magát. Három fiú mellett Conrad Hilton egyetlen lánya volt, ám amikor az apja 1979-ben meghalt, Francesca alig 100 ezer dollárt örökölt a szállodamogultól. Hiába indított pert a végrendelet ellen, elvesztette azt. 46 évesen házasodott meg, és bár a kapcsolat majdnem húsz évig tartott, férjével 2010-ben elváltak. Gyerekük nem született. Élete utolsó éveit egy Los Angelesben található kicsi lakásban töltötte, de volt hajléktalan és élt lakókocsiban is. 68 évesen, stroke következtében hunyt el 2015-ben.

Gabor Zsazsa és lánya Francesca Hilton a Beverly Hilton Hotelben, 1983-ban (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa mondásai

Zsazsa  5 polgárpukkasztó idézete a házasságról és a férfiakról:

„Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

„Egy lánynak házasodnia kell a szerelemért, és folytatnia kell a keresést addig, amíg rá nem talál.”

„A férfi olyan, mint a száj: ha nem tesznek rá lakatot, eljár.”

„A szerelmes férfi nem teljes ember addig, míg meg nem házasodik. Aztán teljesen kész lesz.”

„Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomossal szemben?”

Gabor Zsazsa, 1952. (Fotó: Nixon/Express/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa temetése

Gábor Zsazsa 2016-ban, karácsony előtt néhány nappal hunyt el Los Angelesben. Halálát hirtelen szívmegállás okozta, de ekkor már hosszú évek óta szenvedett különböző betegségektől. A People magazin által megszerzett hagyatéki bírósági dokumentum szerint egyébként a vagyonát egy vagyonkezelő alapba tömörítették, amelynek férje lett az egyetlen vagyonkezelője.

Los Angelesben, a Westwood Village Memorial Park temetőben helyezték örök nyugalomra, annak ellenére, hogy férje már akkor azzal szerepelt a lapokban, hogy szeretné, ha Zsazsát Magyarországon temetnék el. Az ötlettel 2020 nyarán állt elő újra Frédéric von Anhalt herceg, aki Zsazsa hamvainak egy részét szerette volna állami temetés keretein belül örök nyugalomra helyezni Budapesten. A férfi úgy fogalmazott a Blikknek, hogy ez volt neje utolsó kívánsága, és bár a koronavírus-járvány miatt a temetést folyamatosan elhalasztják, ő addig is egy németországi bank széfjében őrzi a hamvakat

Frédéric von Anhalt herceg Gabor Zsaza hamvaival, a 2016. december 30-ai búcsúztatón, Beverly Hills-en (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Néhány a korábbi SztárLexikonokból: 

Exit mobile version