nlc.hu
Sztárok

Karen Dotrice akkor és most

Már 65 éves Karen Dotrice, akire mindenki a Mary Poppins szőke kislányaként emlékszik

A brit Karen Dotrice 9 évesen játszotta el pályafutása legismertebb szerepét: Jane Bankst, a Mary Poppins 1964-es filmadaptációjában. Bár felnőttként nem lett különösebben sikeres színésznő, elégedett az életével.

A brit színészcsaládba született Karen Dotrice 1963-ban, 8 évesen kapta meg a Thomasina három élete című mesefilm egyik főszerepét. A forgatások idején Walt Disney személyesen gondoskodott a családról, gyakran Palm Springs-i otthonában is vendégül látta őket, a kislány pedig Walt bácsinak szólította őt. Dotrice alakításával annyira elégedettek voltak a producerek, hogy a filmben szintén szereplő Matthew Garberrel együtt szerződtették őket a készülő Mary Poppins-filmadaptáció testvérpárja, Jane és Michael Banks szerepeire.

„Olyanok voltunk, mint egy nagy család, ugyanazt éreztük és mindannyian imádtuk egymást. A forgatásra és a premierre is így mentünk. Mindannyian büszkék voltunk arra, hogy angolok vagyunk” – mesélte erről az időszakról egy interjújában Dotrice.

A gyerekszínész páros még egy harmadik produkcióban, az 1967-es The Gnome-Mobile-ban is közösen szerepelt. Matthew Garbernek sajnos fájdalmasan rövid élet jutott: hasnyálmirigy-gyulladásban halt meg, mindössze 21 évesen. Karen Dotrice viszont ma is él, tavaly novemberben töltötte be a 65. életévét, igaz, a legtöbben ma is 9 éves kislányként emlékeznek rá. 

Mary Poppins és a Banks gyerekek

Mary Poppins és a Banks gyerekek (Fotó: Profimedia)

Gyerekszínészként elért sikereit soha nem tudta felülmúlni. 1978-ban, 23 évesen szerepelt utoljára mozifilmben: a Harminckilenc lépés című thrillerben. Ezt követően a hetvenes években még feltűnt néhány tévésorozatban, ám jellemzően csak vendég- illetve epizódszerepekben. A nyolcvanas évek elején színpadi szerepekkel próbálkozott, ám a kritikusok nem voltak elragadtatva a teljesítményétől, így végül visszavonult a színjátszástól.

Megnézem
Összes kép (4)

1986 és 1992 Alex Hyde-White angol színész felesége volt, akitől egy fia született, Garrick. 1994-ben a Universal Studios akkori vezetőjével Edwin „Ned” Nalle-lel kötött házasságot, akivel két közös gyermekük van: Isabella és Griffin. A kilencvenes években több Disney-produkcióban, így A kis hableányban, A szépség és a szörnyetegben és a Pocahontasban is dolgozott szinkronhangként. 2004-ben beválasztották a Disney-legendák közé, ugyanezt az elismerést poszthumusz Matthew Garber is megkapta. A 2018-ban a Mary Poppins visszatér című filmben egy apró, cameo szerepet kapott: az utcán sétálva egy kérdést tesz fel az új Jane Banksnek.  „Ez édes, a Disney mindig ilyen befogadó volt velem” – nyilatkozta erről.

Karen Dotrice

Karen Dotrice (Fotók: Getty Images)

Dotrice felnőttként is szoros kapcsolatban maradt a Mary Poppins forgatásán megismert kollégáival, különösen Julie Andrewsszal és Dick Van Dyke-kal. „Julie régen a környékemen lakott Brentwoodban, Dick most a szomszédom Malibuban. Néha összefutunk a szupermarketben” – mesélte egy amerikai lapnak.

Visszatekintve nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért gyerekként hatalmas lehetőségeket kapott a filmiparban: „Los Angelesben élek, mert jól érzem magam itt, és ez Walt bácsi miatt van. Ha nem játszottam volna el Jane Bankst, nem tudom, milyen lett volna az életem” – fogalmazott. 

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top