nlc.hu
Szabadidő

Fiona Shaw, a Harry Potter Petunia nénije

Így él feleségével Fiona Shaw, vagyis Petunia néni a Harry Potterből

Az ír Fiona Shaw-tól még ma is megijednek a gyerekek, hiszen a legtöbben Harry Potter-filmek Petunia nénijeként ismerik. A színésznő közel 60 évesen találta meg a boldogságot, a házasságának köszönhetően pedig a munkaalkoholizmusát is legyőzte.

Fiona Shaw Petunia Dursley-t, Harry édesanyjának féltékeny, mugli testvérét alakította a 2001-es Harry Potter és a bölcsek köve című filmben, illetve négy további folytatásban.  Az ír színésznőt a legtöbben kétségkívül a Harry Potter-filmekből ismerik, pedig a nyolcvanas évek közepe óta forgat, illetve emlékezetes színpadi alakításokat nyújtott többek között a West End és Broadway színházaiban. 2020-ban a The Irish Times magazin beválogatta minden idők legnagyobb ír filmszínészeinek listájára is.

„Nemrégiben egy a légiutas-kísérő nagyon udvariatlan volt velem, majd a repülés végén odajött és azt mondta: Nagyon sajnálom, de megijedtem tőled, mert a gyermekeim folyamatosan a Harry Pottert nézik. Ez vicces. A gyerekek mindig rémülten néznek rám, míg a szüleik észre sem veszik, csak elrángatják őket. Biztos vagyok benne, hogy sokkal szívesebben látnák Dobbyt, mint engem” – nyilatkozta egy alkalommal.

Fiona Shaw

Fiona Shaw Petunia Dursley szerepében, és napjainkban (Fotó: Profimedia/Getty Images)

2018 óta a Megszállottak viadala című sorozat egyik állandó karakterét, Carolyn Martenst formálja meg, ezért az alakításáért pedig tavaly és tavalyelőtt is Emmy-díjra jelölték. Ezzel párhuzamosan a Fleabag című brit komédiasorozatban is feltűnt mint vendégszereplő, melyért szintén kapott egy Emmy-jelölést.

A nyíltan leszbikus Shaw korábban Saffron Burrows brit színésznővel élt párkapcsolatban. Szakításuk után ismerkedett meg Sonali Deraniyagala Srí Lanka-i közgazdásszal, akivel 2018-ban kötöttek házasságot. Mivel Deraniyagala a Columbia Egyetemen tanít, ezért a házaspár sok időt tölt New Yorkban. Chelsea városnegyedben élnek és a színésznő saját bevallása szerint nagyon élvezi az ottani kulturális életet is.

Fiona Shaw
Megnézem
Összes kép (5)

A 62 éves művész saját bevallása szerint korábban munkaalkoholista volt, azonban egy ideje ez már nincs teljesen így.

„Mi változott? A korom. És meg is házasodtam, ami lenyugtatott. Nem igazán volt magánéletem, mert mindig dolgoztam. Most viszont van és nagyon szeretem” – fogalmazott a Guardiannek adott interjújában.

Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen visszavonult volna, épp csak kevesebb feladatot vállal, mint korábban. A Star Wars-karakter Cassian Andorról készülő sorozatban forgatott legutóbb, illetve szerepet kapott a The Rising: 1916 című ír filmben is. 

Örömmel vesz részt jótékonysági kampányokban is, néhány éve például Judi Dench, Helena Bonham Carter és több más kolléganője mellett ő is meztelenül kampányolt a tengerek élővilágának megmentése érdekében. 

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top