nlc.hu
Sztárok

Itt van minden idők tíz leghosszabb szappanoperája

A világ 10 leghosszabb szappanoperája között a Barátok közt is előkelő helyet foglal el

Bár a Barátok közt idén véget ér, a néző joggal érezheti úgy, hogy a sorozat már az örökkévalóság kezdetétől velünk van. Az érzés nem véletlen: a bemutatott epizódok száma alapján a Barátok közt jelenleg minden idők ötödik leghosszabb tévés szappanoperája. Megnéztük, kikkel osztozik a top 10-en.

A listára kerülésnek az alábbi szabályai voltak. Csak fikciós tévésorozatok jöhettek szóba, és csakis olyanok, amik a tévéképernyőkön futnak (ha a rádió is játszhatna, a brit Archers nyerte volna összeállításunkat) és máig adásban vannak. A listát a könnyebbség kedvéért a bemutatott epizódok száma, nem pedig a bemutatás éve alapján állítottuk össze. Ha az utóbbival számoltunk volna, a Barátok közt biztosan nem került volna be a top 10-es mezőnybe.

General Hospital

Ország: Egyesült Államok

Indulás éve: 1967

Epizódok száma: 14 500+

Akik a kezdetekkor gyerekként kezdték el nézni Amerikában a General Hospitalt, mostanra már vagy nyugdíjasok, vagy halottak. Az USA legrégebbi szappanoperáját csodák csodájára a Magyar Televízió nem tűzte műsorára a hőskorban (az oroszoknál velünk ellentétben bemutatták, szocializmus ide vagy oda), most meg már túl késő lenne ahhoz, hogy becsatlakozzunk. A bemutatás éve alapján egyedül a Coronation Street című brit szappanopera előzi meg a sorban, de az epizódszám alapján egyértelműen a 13 Emmy-díjat elnyert kórházsorozat a győztes.

A sorozat a csúcson 1981-ben volt, amikor volt olyan epizódja, amit 30 millió amerikai nézett meg. A kezdeti szereplőgárdából ma már senki sem szerepel a szériában – az akkori főszereplők mind meghaltak –, és időközben próbálkoztak hozzá testvérsorozatokat is készíteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ármány és szenvedély/Életünk napjai (Days of Our Lives)

A világ 10 leghosszabb szappanoperája

Az Életünk napjai szereplői (Fotó: NBCU Photo Bank)

Ország: Egyesült Államok

Indulás éve: 1965

Epizódok száma: 13 900+

A General Hospital legnagyobb riválisával idehaza is találkozhattunk: először az RTL Klub tűzte műsorra Ármány és szenvedély címmel, később pedig a FEM3 műsorán találkozhattunk vele, akkor már Életünk napjai címmel, idehaza azonban nem hagyott mély nyomokat a nézőkben. A Salem városában játszódó történet elsősorban két családra, Hortonékra és Bradyékre fókuszál. A kezdeti csapatból ma már senki nem maradt, de ez nem jelenti azt, hogy ne maradt volna veterán szereplőjük: Suzanne Rogers 1973 nyara óta szerepel a sorozatban.

A sorozat jelentőségét jól mutatja, hogy még a Jóbarátokban is parodizálták annak idején.

Nyughatatlan fiatalok (The Young and the Restless)

A világ 10 leghosszabb szappanoperája

David Hasselhoff és Trish Stewart a Nyughatatlan fiatalok c. sorozatban, 1977-ben (Fotó: CBS via Getty Images)

Ország: Egyesült Államok

Indulás éve: 1973

Epizódok száma: 12 000+

A sorozatot az Ármány és szerelem egyik kivált showrunnere indította útjára. A sztori a fiktív Genoa Cityben játszódik, és ahogy a mintául szolgáló konkurense, az Ármány és szenvedély, ez is két családra fókuszál: a gazdag Brooksékra és a munkásosztálybeli Fosterékre. Az évek során persze más családok is bekerültek a történetbe, és ez a sorozat tudhatja maga mögött a tévézés történetének legnagyobb rivalizálását, ami Jill Abbott és Katherine Chancellor között négy évtizeden át zajlott. A 11 Emmy-díjat elnyert sorozat rendkívül népszerű a nézők között, és máig egészen kiváló a tetszési indexe, ami meglehetősen ritkának számít a szappanoperák között. Az alkotóktól jelenleg 2024-ig rendelték be a folytatást. Létezik egy testvérsorozata is, a Gazdagok és szépek (amire később még visszatérünk), ami szintén régi motorosnak számít a tévés piacon.

Coronation Street

Ország: Egyesült Királyság

Indulás éve: 1960

Epizódok száma: 10 100+

1960-ben még kicsit másképp álltak a tévés szappanoperákhoz, és az induláskor a Coronation Street még csak heti két alkalommal futott. Most már heti hat epizóddal megy, és úgy fest, sosem lesz vége. A kezdeti lassabb tempónak köszönhető, hogy ugyan ez a legrégebbi a listánkon, mégsem vezeti azt.  Bár a sorozat egy fiktív városban, Weatherfieldben játszódik, a nézők mégis a műfajhoz képest realista megközelítés miatt kattantak rá először: mivel a történet munkásosztálybeli családok köreiben játszódik, sok néző magára ismerhetett a tévét nézve. A Coronation Street máig hatmillió embert ültet a tévé elé nap mint nap, és nemrég nagy eseményként jelentették be, hogy hamarosan sor kerülhet a sorozat történetének első meleg esküvőjére is.

Barátok közt

Ország: Magyarország

Indulás éve: 1998

Epizódok száma: 10 100+

Hogy lehetséges az, hogy egy kilencvenes évek végén indult napi szappanoperának közel annyi epizódja legyen, mint az évtizedekkel korábban indult társainak? Egy kis „csalással”. A Barátok köztből ugyanis nem egy háromnegyed vagy egy egyórás epizódot vetítenek le naponta, hanem két félórásat, és így fordulhat elő, hogy a sorozat ilyen rövid idő alatt ekkorára duzzadhatott. A gond csak az, hogy az elkaszálása miatt már nem lépdelhet feljebb a ranglétrán.

Emmerdale

Ország: Egyesült Királyság

Indulás éve: 1972

Epizódok száma: 8800+

A sorozat Emmerdale Farm címen indul, és csak bő másfél évtizeddel később egyszerűsítették a címét Emmerdale-lé. A széria kreátora, Kevin Laffan fiatalkorában fél évet egy farmon dolgozott, és innen jött az ötlet, hogy a sorozatban ezt az életmódot mutassa be családok életén keresztül. A sorozat úttörőnek számított abban, hogy a sok stúdióbelső mellett sokat forgattak külsőkben, valódi állatokkal és farmhoz tartozó felszerelésekkel. Mivel sokáig az egyes évadok között hosszú szüneteket tartottak és hetente csak két epizódot sugároztak, kevésbé növekedett az epizódok száma, mint a konkurensek esetében. A nyolcvanas évek közepén a sorozat új producert kapott, aki nemcsak a címet egyszerűsítette, hanem sokkal több drámai eseménnyel – autóbaleset, tűzvész – operált, mint az elődje, emiatt az Emmerdale népszerűsége kilőtt, és máig tart, ma már szimpla autóbaleset helyett helikopterbalesettel és tömeges autós szerencsétlenséggel.

Neighbours

Kylie Minogue és Jason Donovan a Neighbours sztárjai, 1987. (Fotó: Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images)

Kylie Minogue és Jason Donovan a Neighbours sztárjai, 1987. (Fotó: Dave Hogan/Hulton Archive/Getty Images)

Ország: Ausztrália

Indulás éve: 1985

Epizódok száma: 8500+

Ausztrália válasza Gazdagrétre igazából régebbi, mint Mágenheim doktorék kalandjai, és valami hihetetlenül népszerű. A legtöbb Ausztráliából induló szupersztár (Margot Robbie, Kylie Minouge, Russell Crowe, Natalie Imbruglia, Ben Mendelsohn…) a világsztárrá válása előtt kisebb-nagyobb szerepben megfordult a sorozatban. A sorozat nehezen indult: néhány hónappal a start után elkaszálták, csakhogy egy másik tévécsatorna fantáziát látott benne, és az újraindítás kellett a nagy áttöréshez. A fiktív Erinsborough városka lakóinak magán- és professzionális életébe kaphatunk betekintést az epizódokban, főképp a Ramsay Street lakóira koncentrálva. Az eredeti koncepció három családról szólt, akik egy utcában, nagyon közel laknak egymáshoz. Sokszor valódi házaknál forgatták a külső felvételeket, míg a belsőket épített stúdiódíszletben vették fel. A Neighbours ráadásul nemcsak Ausztráliában, hanem Angliában is nagyon népszerű, ami hozzájárult ahhoz, hogy ilyen hosszú időn át műsoron tartsák.

Gazdagok és szépek (The Bold and the Beautiful)

Ország: Egyesült Államok

Indulás éve: 1987

Epizódok száma: 8400+

A Nyughatatlan fiatalok testvérsorozatként indult Gazdagok és szépek jócskán kinőtte magát a kistestvér szerepből. Ezt a szappanoperát hazánkban sem kell bemutatni, ugyanis hazánkban a TV2 tűzte műsorra sok évvel ezelőtt. 30 perces epizódjaival és a struktúrájával ez emlékeztet leginkább a dél-amerikai szappanoperákra, amik később váltak meghatározóvá a televíziós iparban. A Nyughatatlan fiatalok egyes szereplői a kilencvenes évek elejéig megjelentek a sorozatban, ahogy a Gazdagok és szépek szereplői is vendégeskedtek a Nyughatatlan fiatalokban, ám miután mindkét széria a saját jogán népszerűvé vált, ezeket a vendégszerepléseket elengedték. A sorozat büszkélkedhet a minden idők legnézettebb tévésorozata címmel: a csúcson az egyes epizódokat 36 millióan nézték. Számtalan Emmy-díjat nyertek. Máig akad benne két szereplő (John McCook és Katherine Kelly Lang), aki a kezdetektől szerepel a sorozatban.

Pobol y Cwm

Ország: Egyesült Királyság

Indulás éve: 1974

Epizódok száma: 8000+

A cím alapján könnyen gondolhatnánk, hogy a Pobol y Cwm egy lengyel sorozat, csakhogy ezzel eléggé mellélőnénk: igazság szerint walesi. Először a BBC One Wales tűzte műsorra a hetvenes évek közepén. A sztori egy Cwmderi nevű fiktív településen játszódik, walesi nyelvű, gazdálkodó közösségben, és máig az ezt sugárzó S4C tévécsatorna legnézettebb műsorának számít. Elsősorban hazájában népszerű, de Angliában is sugározzák, angol felirattal kiegészítve. Hetente öt új epizódot tűznek műsorra.

Otthonunk (Home and Away)

A világ 10 leghosszabb szappanoperája

Chris Hemsworth a Home and Away c. ausztrál sorozat sztárja (Fotó: C. Uncle/FilmMagic)

Ország: Ausztrália

Indulás éve: 1988

Epizódok száma: 7100+

Úgy tartja a nem létező ausztrál mondás, hogyha ausztrál színész vagy, és nem fordultál meg a Neighbours szereplőgárdájában, az csak annak köszönhető, mert biztosan bekerültél az Otthonunk szereplői közé. Erről bátran tudna tanúskodni Chris Hemsworth, Naomi Watts vagy akár Isla Fisher is. A sorozat sokat fiatalított a szappanoperák szereplőinek átlagos életkorához képest: elsősorban fiatalok kalandos szerelmi élete került középpontba, amihez a hátteret egy festői, tengerparti ausztrál városka, Summer Bay szolgáltatja. Jelenleg hétfőtől csütörtökig sugározzák az epizódokat, és azzal tudott újat mutatni a szappanoperák területén, hogy olyan felnőtt témákat is beemelt a sztoriba, mint az alkoholfüggőség, a drogtúladagolás, az öngyilkosság, a tinédzser terhesség vagy a nemi erőszak. Világszerte nyolcvan országba tudták eladni a sorozatot, ezzel máig Ausztrália legsikeresebb tévés produkciójának számít.

Ha a Barátok közt sztárjairól olvasnál, van számodra néhány hírünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top