nlc.hu
Sztárok

II. Károly angol király szeretői

Rengeteg szerető mellett kereste a boldogságot II. Károly angol király

II. Károly angol király alig múlt 50 éves, amikor meghalt, ám rövid élete ellenére annyi kalandban és botrányban volt része, hogy manapság a pletykalapok címoldalán bérelt helye lenne.

Károly 1630-ban született Londonban, de boldog gyerekkor helyett számos viszontagsággal kellett megküzdenie. A polgárháború elől anyjával együtt Franciaországba menekült, és innen próbálta meggyőzni a bírákat arról, hogy ne végezzék ki apját, I. Károly angol királyt. Hiába, az uralkodót 1649-ben lefejezték.

Házasság szeretőkkel

Az akkor 19 éves fiatal herceg Írországba és Skóciába utazott, és bár megkoronáztatta magát, mint II. Károly, a nép nem fogadta el, ezért egy francia hajóval Hollandiába menekült. Csak kilenc évvel később hívták vissza hazájába, és ajánlották fel neki az angol koronát. II. Károly 1660-ban érkezett meg Dover kikötőjébe, és négy napig tartó ünnepléssel vonult be Londonba. Ekkor az uralkodó a harmincadik születésnapját ünnepelte és nőtlenként, törvényes utód nélkül ült a trónon.

Az udvar azonnal szorgos diplomáciai levelezésbe kezdett, hogy megtalálják II. Károly számára az ideális feleséget. Már száműzetése alatt elkötelezte magát Braganca Katalin infánsnő, a portugál IV. János király lánya mellett, akinek mesés hozománya része volt többek között számos indiai terület, és a brit vezetők jó üzleti befektetésnek látták Katalint.

Rengeteg szerető mellett kereste a boldogságot II. Károly angol király

Braganca Katalin, 1665 körül (Fotó: Peter Lely, Flickr)

Az infásnő beilleszkedése nem ment könnyen. Kezdetben sem az udvar, sem a nép szeretetét nem sikerült kivívnia. A katolikus királyné kirekesztve és magányosan érezte magát Angliában. Helyzetét az sem könnyítette meg, hogy férje több szeretőt tartott, mint alsóneműt.

„Lágy a hangja, szellemes teremtésnek tűnik… összeillő pár leszünk” – írta egyik levelében Katalinról a király az esküvőjük után. Ám a királyné idővel egyre magányosabban érezte magát, hiszen II. Károly elhanyagolta őt, amíg hajszolta az élvezeteket. Nyolc különböző szeretőjétől összesen tizenöt törvénytelen gyereke született. Bár egyikőjükből sem lett trónörökös, akadt köztük olyan, aki később hercegei címet kapott.

Első szeretője egy bizonyos Lucy Walter volt, aki még azokban az években került Károly életébe, amikor a férfi száműzetésben élt, és várta az alkalmat, hogy a parlament visszahívja hazájába. Az ő fia volt James, akit később hercegi rangra emelt az uralkodó, de trónörökössé őt sem tette meg.

A leghíresebb ágyas, aki „túl sokat drámázott”

A király egy másik híres szeretője Barbara Villiers volt, aki mondhatni kitúrta az ágyból Lucyt. Barbarát azt sem zavarta, hogy II. Károly ekkor már nős volt, úgy vonult az udvarban, mintha ő lenne az ország királynéja. Feljegyzések szerint szándékosan úgy akasztotta a száradó fehérneműit, hogy azokat meglássa Katalin, ha kinéz a hálószobája ablakán. Más könyvek arról írnak, hogy Barbara több terhessége alatt is öngyilkossággal fenyegette meg a királyt, ha az nem válik el Katalintól. Amikor pedig az uralkodó nem ért rá a pajzán légyottokra, akkor saját szeretőjével múlatta az időt. Barbara négy gyereket szült Károlynak, és idővel egyre több címet és kiváltságot akart kicsikarni a királytól, aki kezdett kiábrándulni belőle, így végül ezzel az üzenettel kiadta a nő útját: „Madam, a saját érdekében csak arra kérem, hogy a jövőben éljen úgy, hogy a lehető legkisebb zajt csapja, engem nem érdekel, kit szeret.”

A szexmániás királynak 15 törvénytelen gyereke volt

Rengeteg szerető mellett kereste a boldogságot II. Károly angol király (Jelenet a BBC II. Károly c. sorozatából)

Aki nemet mondott, pórul járt

Barbara után a király figyelme egyre inkább egy fiatal színésznő, Nell Gwyn felé irányult. A törékeny nő két gyereket is szült II. Károlynak, ám a csillapíthatatlan szexuális étvágyú uralkodó Nell mellett még további két színésznővel is viszonyt folytatott. Ekkora már nyílt titok volt az udvarban és a diplomaták körében, hogy aki szeretne elérni valamit az angol királynál, annak csinos hölgyekkel kell meglátogatnia az uralkodót. Próbálkoztak így befolyást szerezni felette a franciák és az olaszok is. Ám egyetlen szépségnek sem sikerült igazán mély benyomást tennie Károlyra.

Nem jártak jól azok a hölgyek sem, akik nemet mondtak a király által „felajánlott” szeretői státuszra. Előfordult ugyanis, hogy a kikosarazott uralkodó távoli országokba küldte a hölgy férjét, vagy szerelmét, bosszúból azért, mert nemet mert mondani neki a kiszemelt nő.

Megszelídült férj lett, de a szeretőkről nem mondott le

Házasságuk elején a királyt teljesen hidegen hagyták felesége érzései. Olyannyira, hogy aktuális szeretőit gyakran nevezte ki neje társalkodó hölgyeivé. Egyes feljegyzések szerint pedig, II. Károly nemcsak az uralkodásban követte az apját, hanem abban is, hogy az ágyát nemcsak nőkkel, de férfiakkal is szívesen megosztotta, ha úgy tartotta kedve.

Idővel aztán javulni kezdett Katalin és Károly kapcsolata. A portugál származású királyné háromszor is várandós lett férjétől, ám mindannyiszor elvesztette a magzatokat. A vetéléseket követően pedig már hiába próbálkoztak, nem sikerült teherbe esnie és törvényes utódot szülnie a királynak. VIII. Henrikkel szemben II. Károly nem vált el a feleségétől, nem űzte el a szomorúságba burkolózott királynét az udvarból. Egyesek szerint itt mutatkozott meg, hogy az élvhajhász uralkodónak, néha helyén volt a szíve. És számos királlyal ellentétben, nem szégyenítette meg Katalint azért, mert nem tudott utódot szülni.

Rengeteg szerető mellett kereste a boldogságot II. Károly angol király

Nell Gwyn angol színésznő 1670 körül (Fotó: Edward Gooch Collection/Getty Images)

A szeretőkkel tarkított házasság végül mégis erősnek bizonyult. Katalin és Károly huszonhárom évig éltek együtt. A király 54 éves volt, amikor szélütés érte, és minden korabeli kezelés ellenére elhunyt. Bár halálos ágyán befogadta a katolikus egyház, melyet egész életében üldözött és elutasított, végül anglikán szertartás keretein belül temették el.  Az özvegy visszautazott Portugáliába, és élete utolsó éveiben régensként uralkodott az öccse helyett.

Egy végletekig bántott kisfiú élt benne

Történészek úgy vélik, hogy II. Károly azért kereste folyamatosan a hölgyek kegyét, azért vágyott annyira a kényeztetésre az ágyban, és a hízelgésre a beszélgetésekben, mert anyja számtalanszor megjegyezte a szolgálóinak, hogy mennyire csúnya gyereket hozott a világra.  A kiválasztott szeretőkkel a későbbi király ezt a sebet próbálta meg enyhíteni, így növelte az önbizalmát.

Mivel II. Károlynak nem született törvényes örököse, így a korona az öccsére, Jakabra szállt. Ám egyetlen hercegi rangot kapó, házasságon kívül született fia, James ezt nem volt hajlandó lenyelni. Megkísérelte megszerezni a koronát nagybátyjától, noha a történelemből tudjuk: nem járt sikerrel.

Mi lett a két híres szeretővel?

Barbara külföldre menekült és különböző férfiaktól további három gyereke született. Bár az uralkodó a halálos ágyán azt kérte, hogy ne engedjék, hogy a színésznő Nell bármiben is hiányt szenvedjen, az asszony elszegényedve, eladósodva hunyt el, nemi bajok következtében.

Trónok és sorsok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top