Friss: Hazatért Angliába Harry herceg, itt fog lakni Fülöp herceg temetéséig

B.E. | 2021. Április 12.
Megérkezett Londonba Harry herceg, aki egyedül, felesége nélkül vesz részt Fülöp herceg temetésén. Ám az is érdekes, hogy hol szállásolták el a karantén idejére...

Harry herceg vasárnap délután érkezett meg Londonba. A Daily Mail beszámolója szerint, az egy éve Kanadába, majd onnan az Egyesült Államokba költöző herceg, egy British Airways járattal érkezett a Heathrow reptérre.  Második gyermekével várandós felesége, Meghan Markle, az orvosai tanácsára nem tartott vele, így ő nem lesz jelen Fülöp herceg temetésén

Beszámolók szerint Harry szombaton este hagyta el 11 millió dollárt érő, Kaliforniában található birtokát, és egy elsötétített ablakú autóval hajtott el a reptérre.  Vasárnap pedig, a megérkezése után szinte észrevétlenül távozott a londoni reptérről, ahol már várták őt a testőrök, és egy Range Roverrel a Kensington Palotába hajtottak vele. 

Harry herceg és Fülöp herceg 2014-ben (Fotó: Profimedia)

Vilmos szomszédságában lakik

Harry hercegnek öt napos karanténba kell vonulnia annak érdekében, hogy részt tudjon venni a nagyapja szombati temetésén. Károly herceg kisebbik fia ezt az időszakot a Kensington Palotához tartozó Nottingham Cottage-ben fogja tölteni, ez volt a legénylakása, ami 2 perces sétára van testvére, Vilmos herceg otthonától.

Harry nem használhatja a Frogmore Cottage nevű házát, melyet súlyos milliókból újítottak fel Meghannel, amikor még az Egyesült Királyságban éltek, mivel a házban azóta unokatestvére, Eugénia hercegnő, valamint annak családja él.

Harry utoljára 2020. márciusában találkozott a családjával, nagyapjával készült utolsó közös fotó pedig még 2019-ben jelent meg. Bár a herceg arról számolt be, hogy Zoomon tartotta a kapcsolatot a nagyszüleivel, Fülöp néhány perc után mindig megunta ezt az „új” kommunikációs lehetőséget. 

Harry herceg bemutatja fiát Fülöp hercegnek és II. Erzsébet királynőnek. A fotó 2019 májusában készült (Fotó: Profimedia)

A királyi család a brit lapok szerint „fegyverszünetet rendelt el”, az Oprah-interjú óta fennálló csatában. Ennek ellenére sokan neheztelnek Harry hercegre, amiért nem volt hajlandó a médiaszerepléseket elhalasztani, amikor a nagyapja műtétei voltak. 

Őrültség!

Gyles Brandreth, aki könyvet is írt az április 9-én elhunyt Fülöp hercegről, és aki 40 évig volt II. Erzsébet férjének a barátja, szintén megszólalt az ügyben. Elmondása szerint Fülöp nem olyan ember volt, aki előtt bármit is el lehetett titkolni, így pontosan tudott a készülő Oprah-interjúról, és később annak tartalmáról is. „Opráhozni menni? Ez egyszerűen őrültség! Semmi jó nem fog kisülni belőle” – mondta az idős herceg, amikor meghallotta, hogy mire készül Harry és színésznő felesége. 

Az író szerint Fülöp legnagyobb fájdalma az volt, hogy Harry kilépett a királyi családból, mivel nyugdíjba vonulása után számos olyan vezetői feladatot bízott rá, amire az elmúlt években felkészítette, és amire Fülöp szerint Harry lett volna a legalkalmasabb. 2017-től például, Harry követte nagyapját a tengerészgyalogosok főkapitányaként.

„Fülöp herceg 64 évig végezte a munkáját, mint főkapitány. Számára ez elkötelezettség és kemény munka volt. Az unokája ezt 30 hónap után feladta. Persze, hogy csalódott volt a nagyapja, és nem hitte, hogy Harry és Meghan helyesen cselekednek, amikor elhagyták Angliát és a családot. Ugyanakkor azt mondta, hogy mindenkinek a maga módján kell élnie az életét, és intézni a dolgait”

 

– nyilatkozta Brandreth.

Egyenruha

Harry herceg jelentős katonai múlttal rendelkezik. Azonban nagyapja temetésén nem veheti fel a díszegyenruháját, mivel minden rangjáról és kötelezettségéről lemondott 2020-ban. Így vélhetőleg: Károly, András, Eduárd és Vilmos is egyenruhában, míg Harry öltönyben lesz majd a temetésen.

Fülöp herceg és Harry herceg 2015-ben az Emlékezés napján (Fotó: Profimedia)

Az egykori barát kiemelte azt is, hogy Fülöp herceg 992 jótékonysági szervezet vagy alapítvány elnöke, fővédnöke volt. Ő volt például a WWF első angol elnöke. Fülöp mindig elkötelezetten végezte a munkáját, a sajtót pedig ki nem állhatta. Azzal is tisztában volt azonban, hogy néha meg kell adni a nyilvánosságnak, ami jár, de Brandreth úgy véli, erre is volt taktikája. „Azt tanította a gyerekeinek és az unokáinak, hogy ne zárkózzanak el a sajtótól. Adjanak interjút, de ne beszéljenek a saját problémáikról, a magánéletükről, hanem az igazán fontos dolgokról, a küldetéseikről… De az Oprah-interjú pont fordítva sült el.”

Most sokan reménykednek abban, hogy Fülöp temetése, elvesztése és búcsúztatója képes lehet hidat építeni Harry és a családja között. Mások azonban nem ennyire optimisták. Egy biztos, a nagypapa nem tudja leültetni egy asztalhoz a feleket, hogy megbeszéljék a sérelmeiket…

Mi történt a királyi családban Fülöp herceg halála után?

Exit mobile version