nlc.hu
Sztárok

95 éves lett a gyászoló II. Erzsébet

95 éves lett a gyászoló II. Erzsébet, akiért az unokái összefogtak

Április 21-én 95 éves lett II. Erzsébet brit uralkodó. Hosszú évtizedek óta ez az első születésnapja, melyet férje nélkül tölt, de unokái összefogtak, és lesik minden lépését, hogy ne legyen annyira magányos.

Szívszorító volt látni férje, Fülöp herceg temetésén a magányos II. Erzsébetet. Először az a pillanat volt nagyon megindító, amikor a kápolnához érve,  az uralkodó kiszállt az autójából, majd elindult és hirtelen megtorpant. Körbenézett, mintha csak ő maga is megfeledkezett volna arról, hogy a férje, aki mindig elkísérte az itt tartott esküvőkre, temetésekre, már nincs mellette, és egyedül kell bemennie a templomba. A másik szívbemarkoló pillanat az volt, ahogyan II. Erzsébet egyedül ült a kápolna azon padsorában, ahol mindig Fülöppel ketten foglaltak helyet, és csak nézett maga elé, ahol férje letakart koporsója pihent.

II. Erzsébet Fülöp herceg temetésén

II. Erzsébet Fülöp herceg temetésén (Fotó: YouTube/Royal Family)

Most minden erejére szüksége van a 95 éves uralkodónak, aki hivatalos közleményben jelezte, hogy a királyi család tagjainak – így önmagának is – két hét gyászidőszakot ad, de utána, mindannyian visszatérnek kötelezettségeikhez és munkájukhoz Mindezt nem meglepő, hiszen Erzsébet még hercegnőként megfogadta, hogy: „Egész életemet, legyen az bármilyen rövid, vagy hosszú, a nemzet szolgálatának szentelem” – és állja a szavát, a gyászban is.

Ám unokái jól tudják, hogy most a nagymamának minden figyelemre, törődésre, kedves szóra szüksége van. És a családban mindenki összefogott, hogy II. Erzsébet ne érezze magát egyedül. Még fia, András herceg egykori neje, Sarah Fergusson is átjár hozzá, és közösen sétáltatják meg a kutyákat, pedig az asszony már régen elvált a királynő fiától.

“…Katalin és én továbbra is úgy fogjuk támogatni a királynőt az elkövetkező években, ahogy azt Fülöp elvárná tőlünk. Nagyon fog hiányozni a nagyapám, de tudom, azt akarná, hadd folytassuk mi a munkáját”- írta nagyapja halála kapcsán Vilmos herceg, aki édesapjával közösen már átbeszéltek, hogy kik, milyen feladatokban tudnak többet segíteni, hogy a lehető legtöbb terhet levegyék az idős uralkodó válláról.

II. Erzsébet családja körében

Vilmos herceg jelezte: kész még nagyobb szerepet vállalni a feladatokban, és soha nem fogja elhagyni a nagymamáját, az uralkodót (fotó: Profimedia)

“…⁣Köszönjük az elhivatottságodat, és a mindannyiunk iránt érzett szeretetedet, különös tekintettel a Nagyi felé, akinek a gondját fogjuk viselni”- fogalmazott Fülöp halála kapcsán kiadott közleményben Eugénia hercegnő, aki alig néhány hete adott életet első gyermekének, és a hírek szerint nem telik el úgy nap, hogy ne hívná fel Zoomon a nagymamáját, hogy mosolyt csaljon az arcára a kisfia segítségével. A gyermek egyébként Fülöp tiszteletére az August Philip nevet kapta

II. Erzsébet és Eugénia hercegnő

II. Erzsébet és Eugénia hercegnő (fotó: Profimedia)

Harry herceg a fotók szerint már vissza is ment az Egyesült Államokba. Nem várta meg a nagyanyja születésnapját. Az biztos, hogy a temetés után egy rövid megbeszélése volt Károly herceggel és Vilmossal. A Daily Mailnek nyilatkozó forrás szerint, azonnali békülésről nincs szó, azonban mindannyian megtették az első lépéseket, de hosszú út vár rájuk, hogy a sebek begyógyuljanak. Ugyanez a forrás állította a lapnak azt is, hogy a királynő egyértelműen állást foglalt, és Vilmos, valamint Károly oldalára állt az ügyben, s meglehetősen csalódott Harry hercegben, valamint annak feleségében.

Károly herceg viszont csak telefonon fogja köszönteni édesanyját, ám, ha valaki, akkor ezt Erzsébet nagyon is megérti. A trónörökös 24 órával az apja temetése után, egyedül elutazott Walesben található birtokára. “Szeretne részt venni, annak a több ezer levélnek a megírásában, elküldésében, melyeket a részvétüket kinyilvánító emberek küldtek a világ számos helyére. Emellett Károly tudatában van annak, hogy ez egy rendkívül jelentős pillanat az életében, és jelenleg az egész királyi család, és a monarchia súlya is az ő vállát nyomja. Egész életében trónörökös volt, de Fülöp halálával, már egyértelműen ő lett a család feje, és itt a család nemcsak a két fiát, hanem az összes testvérét, azok gyermeket, házastársait, vagy távoli rokonokat is jelenti. Az élete megváltozott, ami hatással lesz a magánéletére, és a feladataira is, mint trónörökös.  A királynő megérte, hogy neki is időre van szüksége ahhoz, hogy átgondolja a helyzetet, és eltervezze a család jövőjét. Most ennek van itt az ideje, és nem az ünneplésnek”- nyilatkozta egy szakértő a lapnak.

Egy biztos, Károly herceg nemcsak idősebb fiára Vilmosra és annak feleségére, Katalinra számíthat maximálisan, hanem nővérére Anna hercegnőre, valamint öccsére Eduárdra és annak feleségére Zsófiára. Zsófia, akit csak a “királynő kedvenc menyeként” emlegetnek a lapok, a beszámolók szerint, a temetés után egyetlen percre sem hagyta magára az uralkodót. Idősebbik lánya, a hamarosan 18 éves Lady Louise pedig, megörökölte nagyapja lovait és kocsiját, ami a temetésen is látható volt, mert a fiatal hölgy legalább akkora rajongója a fogathajtásnak, mint nagyapja volt. A nagyanyjának pedig örömöt szerez azzal, hogy Fülöp halála óta minden reggel megjáratja a lovakat, gondoskodik róluk, ahogy a papája is tette.

II. Erzsébet és Zsófia wessex-i grófné

II. Erzsébet és Zsófia (fotó: Profimedia)

Mi történt Fülöp herceg halála óta?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top