nlc.hu
Sztárok

Le akarják szedni a diákok a királynő képét egy oxfordi kollégiumban

Áll a bál II. Erzsébet királynő eltávolított fotója miatt

Több diák számára a brit elnyomást szimbolizálja az uralkodó fotója.

A brit oktatási miniszter, Gavin Williamson kiborult, amikor meghallotta, hogy az Oxford Egyetem egyik kollégiuma, a Magdalen College diákjai el akarják távolítani II. Erzsébet királynő fotóját az épület egyik közös helyiségéből – írja a Guardian.

„Egyszerűen abszurd, hogy a diákok el akarják távolítani a királynő fotóját” – írta Williamson a Twitter-oldalán. „Ő az államfő és ő szimbolizál mindent, ami jó Nagy-Britanniában. Hosszú uralkodása alatt fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy terjessze a tolerancia, a befogadás és a tisztelet brit értékeit.”

Ehhez képest a kollégisták nem feltétlenül érzik úgy, hogy a Brit Birodalom, vagy akár maga II. Erzsébet királynő olyan hihetetlenül befogadó lenne: a Guardian múlt héten számolt be róla, hogy a hatvanas években a brit királyi udvarban megtiltották a színesbőrű bevándorlók alkalmazását. II. Erzsébet 1953-ban foglalta el a brit trónt. A diákok szavaztak a fotó eltávolításáról, a szavazás során készült jegyzőkönyv pedig megjegyzi: „több diák számára az uralkodó és a brit monarchia a gyarmatosítást jelképezi”. 

Leszedték Erzsébet királynő fotóját egy brit kollégium faláról

II. Erzsébet sokak számára nem éppen a befogadást és a toleranciát jelképezi (Fotó: Getty Images)

Bár az oktatási miniszter kiakadt az ötlettől, a diákok védelmében nem más szólalt fel, mint Dinah Rose, a Magdalen College elnöke, aki saját Twitter-oldalán vágott vissza Williamsonnak.

„Ez a diákok döntése, nem a kollégiumé” – írta Rose. „A Magdalen kollégium elkötelezett támogatója a szólásszabadságnak és a politikai vitáknak és a kollégiumi autonómiának. Lehet, hogy később újra megszavazzák, hogy kikerüljön a fotó, lehet, hogy nem. Addig is, a képet biztonságos helyen őrizzük. Diáknak lenni többet jelent a tanulásnál. A felfedezésről is szól és arról, hogy megvitassák a gondolataikat. Néha pedig arról, hogy provokálják az idősebb generációt. Úgy látszik, ez utóbbit nem is olyan nehéz elérni manapság.”

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top