nlc.hu
Sztárok

A Konyhafőnök győztese, Bóza Roland kalandos úton jutott idáig

Bóza Roland, a Konyhafőnök győztese: „Feladtam mindent, hogy a Konyhafőnökben szerencsét próbáljak. Bejött”

Pénteken Bóza Roland emelte magasba a Konyhafőnök 10 milliós fődíját és a trófeát, miután sikerült meglepnie a séfeket a menüjével. Ahogy a győztes mondja, hatalmas rizikót vállalt, amikor a műsor kedvéért felszámolta a korábbi életét és hazaköltözött Magyarországra.

Az elmúlt hetekben egyre több rajongót szereztél, és néhányan már jóval a Konyhafőnök Döntő hete előtt arra számítottak, hogy Mengyi és közted dől el az idei verseny. Te is ilyen magabiztos voltál? 

Bőven akadtak mélypontjaim, de még mennyi! Néha egy hajszálon múlott, hogy mehettem tovább: például amikor Martina mellett álltam a Döntő hetén. Stratégiai játékot folytattam az elejétől kezdve, azt akartam, hogy csak az adott feladaton jussak túl, hogy amikor a Döntőben lerakom a tányérom a séfek elé, akkor meglepjem őket. Éppen ezért nem adhattam bele mindent minden főzésbe és tálalásba. Viszont Martina mellett állva rettenetesen rizikósnak éreztem ezt a fajta játékot, mert ott azon múlott minden, hogy a séfek látnak-e még bennem fantáziát vagy úgy vannak vele, hogy ez a srác elfáradt és menjen szépen haza. Ilyen értelemben szerencsém is volt, hogy bekerülhettem a Fináléba, ahol a legjobb versenyzővel akartam összemérni magam, és ez sikerült. 

Mengyit tartottad a legerősebb ellenfelednek?

Tőle tartottam. Mengyi sokszor ment fel elsőként a galériára, nagyon kiegyensúlyozott színvonalat hozott, de ahogy a sportban, úgy ebben a versenyben is a meglepetés ereje hatalmas dolgokra képes. Én láttam, mi van benne, mire képes, ő viszont nem látta, mi van bennem, és ez egyértelműen mellettem szólt. De nem volt félelem nélküli az a főzés. Nagyot akartam villantani, hogy leessen a zsűri álla attól, milyen jó az ételem és milyen szépen tudok tálalni. 

A Konyhafőnök győztese, Bóza Roland kalandos úton jutott idáig

A Konyhafőnök győztese, Bóza Roland (Fotó: RTL Magyarország)

A tálalásodba sokszor belekötöttek, Fördős Zé viccesen meg is jegyezte, hogy te vagy a csöves szakács, mert neked mindig van a tányérodon valami csőszerű elem. Azt mondod, hogy ez tudatos félrevezetés volt? 

Igen, pontosan így van. És látod, bejött! (nevet) 

Azért nem csak rajtad múlott az utolsó főzés, Gábort és Csabit választottad magad mellé, akik többször is hibáztak, de úgy tűnt, ez sem zökkentett ki. 

Három emberre terveztem a menü elkészítését, és mivel Gáborral és Csabival barátilag is közel kerültünk egymáshoz, így nem volt kérdés, hogy velük szeretnék főzni. Viszont éppen ettől a jó viszonytól ők nagyon bestresszeltek, olyanokat kérdeztek meg, amire tudták a választ, mert féltek, hogy elrontják. Rettenetesen szurkoltak nekem, és fel sem merült, hogy haragudjak rájuk bármiért. Egy percig nem kérdés, másodszor is velük csinálnám ezt végig. Nekik is köszönhetem, hogy én emeltem fel a trófeát és enyém a 10 milliós fődíj. 

Tudod már, mire költöd a pénzt? 

Már akkor tudtam, amikor a versenybe jelentkeztem. Egy saját street food üzletbe fektetem. Annak a felvirágoztatása, egy új brand kialakítása, áttervezése éppen belefér ebbe az összegbe. Szeretek előre gondolkodni, és remélem, ezzel megalapozok egy fúziós magyar konyhára hajazó étteremláncot. 

Mint a lecsós lángos? 

Hát lángos van benne, azt szerintem minden magyar ember szereti, illetve ezt ötvöztem a másik kedvencemmel, a grillcsirkével. A lángos tésztáját kikísérleteztem, és miután vékonyra nyújtom, kisütöm, hogy roppanós legyen, ebbe kerül a csirke és a feltétek. Kicsit tortilla jellegű wrapnek kell elképzelni, és meg akarom mutatni, hogy ezt lehet minőségi módon kivitelezni és tálalni, mert szerintem ezt a műfajt sokan lenézik. Nálunk házi coleslaw saláta, házi BBQ szósz lesz, espelette paprikával szóróm meg a csirkét, és rengeteg minőségi alapanyag közül válogathatnak majd a vendégek. 

A Konyhafőnök győztese, Bóza Roland kalandos úton jutott idáig

Roland, Gábor és Csaba a Konyhafőnök döntőjében (Fotó: RTL Magyarország)

Magyaros és minőségi street food éttermet terveztél. Ehhez mindent be tudsz itthon is szerezni? 

Mivel nem árulok olyat, amit Magyarországon nem forgalmaznak, ezért igen, ezt tervezem. Ha Jenő séfnek sikerül az éttermébe az alapanyagok 80 százalékát  itthonról beszerezni, akkor nekem is sikerül. Minőségi tanyasi csirke, a jófajta magyar paradicsom, káposzta és még sorolhatnám, ez mind megvan, csak utána kell járni. Ezt megtettem.

Magabiztosnak tűnsz, mintha előre tudtad volna, hogy te nyersz. 

Realista családból jöttem, nem vagyunk elfogultak, viszont nagyon tudatosak és célorientáltak. Végig hittem abban, hogy én nyerhetek, de ahogy a családom, úgy én sem bíztam abban csukott szemmel, hogy na ez biztosan meglesz. Aztán a végén sikerült, és most új élet kezdődik. 

Ezzel tulajdonképen a történet végére ugrottunk, pedig ha jól tudom, a korábbi életedet hagytad magad mögött, amikor eldöntötted, hogy jelentkezel a műsorba. 

Pontosan így történt. 

Bővebben? 

Hát, Ausztriában éltem a feleségemmel, Biankával és a kisfiunkkal, Dominikkal, nem sokkal a járvány előtt nyitottam egy saját kávézó-bár jellegű helyet, a Mr. Papa bárt Kufsteinben, ami nagyon jól ment öt hónapig. A Covid alatt viszont eladósodtam, mert hét hónapra be kellett zárni az üzletet, ezzel százezer euró mínuszom keletkezett, akkor pedig döntenem kellett. Elindítottam a csődeljárást, amit államilag támogattak minden olyan vállalkozásnak, amely a járvány miatt adósodott el. Ez nagy segítség volt, de így is maradt még adósság. Ekkor döntöttem, hogy bepakoljuk az életünket egy dobozba és arra gondoltam, elindulok a Konyhafőnökbe. Ez volt az álmom, egy terv, amivel úgy éreztem, el tudok indulni. 

Mennyi ideig éltél Ausztriában? 

Tizenhárom évet. Előtte Angliában, Skóciában, Dél-Afrikában, Írországban és Németországban. Valamivel a tizennyolcadik születésnapom előtt indultam el, ahogy megszereztem a szakács-felszolgáló végzettségemet. Most 35 éves vagyok, furcsa itthon élni. 

A Konyhafőnök győztes előre tudta, mire költi a 10 milliót

Bóza Roland családjával a Konyhafőnök fináléja után  (Fotó: RTL Magyarország)

Ha ennyi helyen éltél, akkor neked nem is voltak ismeretlenek a Konyhafőnökben lévő alapanyagok. 

Azért ezt nem mondanám. Főként felszolgálóként dolgoztam, szakácsként nem, és autodidakta módon tanultam meg néhány dolgot, amikor bekéredzkedtem egy-egy étterembe a szakács mellé. Mivel eleinte angolul tudtam, Németországban és Ausztriában pincérsegédként dolgoztam, aztán öt hónap alatt megtanultam németül, és akkor már olyan tapasztalatom volt, hogy az ottaniak elé kerültem vezetőnek. De az ételeket akkor is csak kivittem, és azért, mert láttam egy szép lazac steaket, még nem tudtam, hogyan kell szépen elkészíteni. 

Akkor merész vállalkozás volt Konyhafőnökbe jelentkezni. Mit szólt a feleséged? 

Úgy terveztük, hogy Ausztriában éljük le az életünket, de a járvány átírta a terveket. Biankával kamaszként ismerkedtünk még meg, akkor egy baráti társaságban voltunk, és amikor az egyik itthoni látogatás alatt ez a kapcsolat kezdett átalakulni, akkor utánam jött Ausztriába. Nehéz az újrakezdés mindannyiunknak, a fiunk jobban beszél németül, mint magyarul, viszont élvezzük a család és a barátok közelségét. Újraépítem a régi kapcsolatokat, ezek nagyon hiányoztak külföldön. 

A szüleid is támogatták a tervedet?

Nagyon! Igazság szerint ők már régóta szeretnék, hogy visszatérjek. Ők azért nyitották Agárdon a grillcsirkést, hogy ha egyszer hazajönnék, legyen hova menni, ne kelljen a nulláról kezdeni. Ezért nekik tartozom köszönettel, mert most ezt fejlesztem tovább. Évekig küldték nekem a kimutatásokat, hogy lássam, mennyire lenne biztos visszatérni. Mert nem hagyom ott a nagy semmire a jó állásomat, a gyerek óvodáját, Bianka jó állását. Most viszont már tudjuk, hogy jó döntést hoztunk, ebben nagy segítség a Konyhafőnökben nyert 10 millió és az is, hogy Ákos séf és Jenő séf is támogat. 

A Konyhafőnök korábbi győztesei: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top