nlc.hu
Sztárok

Frédéric von Anhalt herceg élete

Pékből lett lett herceg Gábor Zsazsa utolsó férje, Frédéric von Anhalt

Frédéric von Anhalt herceget leginkább Gábor Zsazsa férjeként ismeri a világ, ám már azelőtt is igen fordulatos életet élt, hogy megismerkedett volna a filmdívával.

Frédéric von Anhalt 1943. június 18-án, Hans-Robert Lichtenberg néven született a németországi Bad Kreuznachban, egy rendőrfőnök fiaként. 12 évesen részt vett egy tehetős unokatestvére esküvőjén, ahol megtetszett neki a fényűzés és ekkor döntötte el, hogy maga is ilyen életre vágyik. Eredeti szakmája szerint pék, azonban hatvanas években különféle vállalkozásokba fogott: férfiszaunákat, éttermet és diszkót is működtetett Dortmund könyékén. A hetvenes évekre mindebből viszonylag jelentős vagyonra tett szert, melyet kölcsönökkel fialtatott tovább. A telefonkönyvben ekkoriban egyébként színész titulussal szerepelt.

Frederic von Anhalt

Frédéric von Anhalt 1990-ben (Fotó: Wolfgang Kuhn/United Archives via Getty Images)

1980-ban az akkor 36 éves Lichtenberg rávette az elszegényedett, nyolcvanas éveiben járó Mária Auguszta anhalti hercegnőt, hogy adoptálja, amiért cserébe havi 2000 német márka járadékot fizetett neki, 1983-ban bekövetkezett haláláig. Az örökbefogadással vált belőle Frédéric von Anhalt herceg, igaz, az Anhalt família a mai napig sem ismeri el családtagként. Megszerzett hercegi címét maga is tovább értékesítette: több  névházasságot is kötött és legalább öt, más források szerint több mint tíz felnőttet örökbe fogadott, de lovagi címeket is árult, darabonként 50-100 ezer dollárért.

Frederic von Anhalt és Gábor Zsazsa

Frédéric von Anhalt és Gábor Zsazsa (Fotó: Paul Harris/Getty Images)

A nála 27 évvel idősebb Gábor Zsazsával 1982-ben ismerkedett meg. Hogy milyen körülmények között találkoztak először, azzal kapcsolatban többféle történetet mesélt maga Anhalt is különféle nyilatkozataiban. Az egyik verzió, hogy a herceg 10 ezer dollárt fizetett egy neves fotósnak, hogy fényképezze le egy híres filmsztárral, lehetőleg Gábor Zsazsával, a fotós pedig egy melrose-i étterembe vitte, ahol a színésznő valóban jelen volt. A másik változat szerint Anhalt Rolls-Royce-t bérelt, egyenruhába öltözött és két egyetemista kíséretében, akik a testőreinek adták ki magukat, egyszerűen besétált Sidney Sheldon író és felesége, Jorja Curtright színésznő Holmby Hillsben rendezett, sztároktól és előkelőségektől hemzsegő partijára, ahova egyébként nem hívták meg és valójában senki sem tudta, hogy kicsoda. Itt elegyedett szóba először Gábor Zsazsával, aki másnapra meghívta Bel Air-i otthonába.

FREDERIC PRINZ VON ANHALT 11/2001. (Photo by kpa/United Archives via Getty Images)

FREDERIC PRINZ VON ANHALT 11/2001. (Photo by kpa/United Archives via Getty Images)

A színésznő és Anhalt 1986. augusztus 14-én kötöttek házasságot. A hollywoodi legendának így ő lett a kilencedik – illetve hivatalosan, egy érvénytelenített frigy miatt a nyolcadik – és egyben utolsó férje, akivel a leghosszabb ideig élt házasságban. Bár nem szerelemből, sokkal inkább barátságból házasodtak, számos tekintetben tökéletes társai voltak egymásnak. Pazar és extravagáns életet éltek, botrányokkal is bőségesen fűszerezve.

2007-ben Anna Nicole Smith halála után Anhalt bejelentette, hogy évtizedes viszonya volt az elhunyt modellel és ő lehet akkor öt hónapos kislányának, Dannielynn Birkheadnek az apja. Később az apasági teszt erre rácáfolt.

Frederic von Anhalt

Frederic von Anhalt 2018-ban (Fotó: Annette Riedl/picture alliance via Getty Images)

2007. július 25-én, a dél-kaliforniában Rolls-Royce Phantomjában ülve három fegyveres nő rátámadt, elvették az értékeit, a jogosítványát és az autó kulcsait, meztelenre vetkőztették és megbilincselték. Anhaltnak végül sikerült felhívnia a hatóságokat, akik nagyjából egy órával később találtak rá.

A herceg egyik legnagyobb és legkitartóbb ellenlábasa Gábor Zsazsa egyetlen lánya, Francesca Hilton volt. Úgy vélte, Anhalt csak a pénzért és a hírnévért van édesanyja mellett, akinek a biztonságáért és egészségi állapotáért is aggódott. Minden lehetséges eszközt megragadott, hogy pellengérre állítsa Anhaltot, a köztük feszülő ellentét pedig több alkalommal is a pereskedésig fajult. Hilton végül 2015-ben, 67 éves korában, stroke következtében halt meg. Anhalt herceg soha nem közölte lánya halálhírét az akkor már súlyos állapotban lévő Gábor Zsazsával.

Anhalt herceg felesége urnájával

Anhalt herceg felesége urnájával (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

A filmdíva 2016. december 18-án hunyt el. A hamvait tartalmazó urnát férje a temetésen egy állathordozó táskába tette és hazavitte Bel Air-i rezidenciájukra. A herceg 5 év elteltével úgy döntött, teljesíti felesége végakaratát és Magyarországra hozza a hamvakat, hogy Zsazsa a szülőföldjében nyugodhasson. Az egykori színésznőt a Nemzeti Sírkertben helyezték örök nyugalomra 2021. július 13-án. 

Olvass még Gábor Zsazsáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top