nlc.hu
Sztárok

Gabor Zsazsa férjei és családja

Gabor Zsazsa: a nő, akinek a Kardashian lányok a lábnyomába sem érnek

104 éve született Gábor Zsazsa. Egyetlen magyar színésznőről, vagy inkább hírességről sem cikkeztek annyit az amerikai lapok az elmúlt évtizedekben, mint róla. Kilenc házasságával és polgárpukkasztó megjegyzéseivel persze szolgáltatott beszédtémát bőven.

Gábor Zsazsát úgy tartják számon Hollywoodban, mint az első nőt, aki “attól lett híres, hogy híres”, ennek ellenére  sokkal több volt ő, mint holmi gazdag férjek felesége, aki hatalmas gyémántokat tartott az ékszerfiókjában. Azt csak ő tudná megmondani, hogy boldogtalanságát vagy örök útkeresését az okozta volna, hogy a rossz férfiakba szeretett bele – választ azonban már sosem kapunk kérdésre, mert Zsazsa öt éve nincs köztünk.

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa fiatalon

Gábor Zsazsa Budapesten született, ám szüleitől a Gábor Sári nevet kapta Fedák Sári színésznő után. A szülők nagyon büszkék voltak rá és két testvérére, csodaszép Gábor lányokként tartották őket számon Budapesten, és ha már itt tartunk, akkor a Balatonon is, ahol a nyolcéves Sárika először nyert szépségversenyt. Zsazsát, vagyis Sárit egy svájci internátusba küldték tanulni, de nem a tudományok világa vonzotta igazán. 1936-ot írtunk, amikor Miss Hungary szépségkirálynő lett, ezt követően szinte azonnal Bécsbe utazott. Itt találkozott Richard Tauber tenorral, akit annyira elvarázsolt, hogy meghívta, énekeljen vele egy operettben. A negyvenes években döntött úgy, hogy követi testvéreit és meghódítja Hollywoodot. Ekkora pedig már túl volt az első házasságán.  A hatvanas évek végén tért vissza először Budapestre.

Gabor Zsazsa a nő, akinek a Kardashian lányok a lábnyomába sem érnek

A Gábor lányok (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa testvérei

Ahogyan említettük, két lánytestvére volt: nővére, Magda és húga, Éva. Őket is a színpad, a rivaldafény, na meg a mozi és a tévé világa vonzotta igazán. Magda gyakran szerepelt tévéműsorokban, ő 1997-ben hunyt el. Éva a Green Acres című sorozat egyik állandó szereplője lett, az így szerzett hírnév pedig kitartott egészen az 1995-ben bekövetkezett haláláig.

Gabor Zsazsa a nő, akinek a Kardashian lányok a lábnyomába sem érnek

Zsazsa, Éva és Magda Gabor 1953-ban, egy hollywoodi bár színpadán (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa férjei

Ember legyen a talpán, aki észben tudja tartani mind a kilenc házasságát.

  • Első férje Burhan Asaf Belga, aki a török nagykövetség sajtóreferense volt, és hat évig voltak együtt.
  • Második férje Conrad Hilton hotelmágnás volt, aki 1942-ben vette feleségül a nála 30 évvel fiatalabb, magyar hírességet. A férfit vonzotta a nő vidám, bohókás viselkedése, azonban soha nem aludtak közös hálóban. Zsazsa szerint a férjének igazából két szenvedélye a volt: a szállodái és a vallása. Öt évvel az esküvőjük után elváltak, mire a bíróság kimondta a házasság végét, az asszony megszülte a lányukat, Francescát. Emlékirataiban a nő azt állította, hogy Conrad megerőszakolta, így esett teherbe.
  • Harmadszor George Sanders Oscar-díjas brit színésznek mondta ki az igent. Ők is hat évig voltak együtt, az ötvenes évek közepén ez a házasság is befuccsolt. Kapcsolatuk azonban a válás után is baráti maradt. Sőt, amikor a színész új barátnőt keresett, Zsazsa arra az elhatározásra jutott, hogy a testvére, Magda lesz számára az ideális új felesége. „Szerette volna, ha George a családban marad. Magda is gazdag volt és nagyon magányos, ahogyan Zsazsa szerint a volt férje is” – írtak a Zsazsáról szóló egyik könyvben. És bizony a színész hallgatott volt nejére, mert feleségül vette Magdát, akinek ő lett az ötödik férje. A házasság azonban csak hat hétig tartott.
Ember legyen a talpán, aki észben tudja tartani Gabor Zsazsa mind a kilenc házasságát
Megnézem
Összes kép (7)
  • Zsazsa negyedik férje Herbert Hutner pénzügyi mogul volt, akit Joshua S Cosden Jr. üzletemberért dobott. Ám vele is alig egy évig élt együtt.
  • Következő férje Jack Ryan, a Barbie-baba egyik tervezője volt. Ám nem volt mesébe illő a szerelem, legalábbis a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” rész elmaradt. Egy év után már ügyvédje, Michael O’Hara karjaiban vigasztalódott.
  • Ezután következett Zsazsa legrövidebb házassága. Felipe de Albával 1982-ben keltek egybe, és egyetlen nappal a ceremónia után már érvénytelenítették is a nászt.
  • Utolsó, egyben kilencedik férje Frédéric von Anhalt herceg volt, aki 1986-ban vette feleségül. A magyar híresség és a nála 27 évvel fiatalabb herceg kapcsolatát sokszor jellemzik úgy, mint egy Danielle Steel-regény. Több könyvben támadták azzal a férfit, hogy elidegenítette Zsazsát a családjától. A celebnő lánya, valamint férje folyamatosan harcban álltak egymással. Mindannyiszor Zsazsa gondozása, és vagyona feletti kontroll volt a vita tárgya. Frederic többször is a sajtó elé állt, hogy tagadja mostohalánya állításait. 2005-ben saját és felesége nevében közös pert indított a lány ellen, mert szerinte ráhamisította egy szerződésre az anyja aláírását, hogy kétmillió dolláros hitelhez jusson. A pert a bíróság elutasította, mivel bár Frederic elment a tárgyalásra, de Zsazsa nem. Valahogyan a herceg mindig megtalálta azt az utat, hogy a lapok írjanak róla. 2007-ben például azt állította, hogy ő az apja a néhai Anna Nicole Smith kislányának. Természetesen állítása nem volt igaz, ezt pedig DNS-vizsgálatok is igazolták.

„Tudod, mindig beleszeretek a rossz fiúkba. Mindig rossz emberekkel házasodom össze. Ez egy betegség, az én betegségem. Minél több rosszat mondanak nekem, annál jobban vonzódom hozzájuk. Ez az én tragédiám” – mondta 1986-ban a People magazinnak Zsazsa.

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa lánya

A hírességnek egyetlen gyereke született, sőt ő volt az egyetlen a Gábor lányok közül, aki anya lett. A kislány apja Conrad Hilton volt. A Nekem nem elég egy élet című könyvében Zsazsa azt állította, hogy második férje megerőszakolta, és így ejtette teherbe.

Francesca színésznőként és fotósként is kipróbálta magát. Három fiú mellett Conrad Hilton egyetlen lánya volt, ám amikor az apja 1979-ben meghalt, Francesca alig 100 ezer dollárt örökölt a szállodamogultól. Hiába indított pert a végrendelet ellen, elvesztette azt. 46 évesen házasodott meg, és bár a kapcsolat majdnem húsz évig tartott, férjével 2010-ben elváltak. Gyerekük nem született. Élete utolsó éveit egy Los Angelesben található kicsi lakásban töltötte, de volt hajléktalan és élt lakókocsiban is. 68 évesen, stroke következtében hunyt el 2015-ben.

Gabor Zsazsa a nő, akinek a Kardashian lányok a lábnyomába sem érnek

Gabor Zsazsa és lánya Francesca Hilton a Beverly Hilton Hotelben, 1983-ban (Fotó: Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa mondásai

Zsazsa  5 polgárpukkasztó idézete a házasságról és a férfiakról:

„Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

„Egy lánynak házasodnia kell a szerelemért, és folytatnia kell a keresést addig, amíg rá nem talál.”

„A férfi olyan, mint a száj: ha nem tesznek rá lakatot, eljár.”

„A szerelmes férfi nem teljes ember addig, míg meg nem házasodik. Aztán teljesen kész lesz.”

„Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomossal szemben?”

Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomossal szemben?

Gabor Zsazsa, 1952. (Fotó: Nixon/Express/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Gábor Zsazsa temetése

Gábor Zsazsa 2016-ban, karácsony előtt néhány nappal hunyt el Los Angelesben. Halálát hirtelen szívmegállás okozta, de ekkor már hosszú évek óta szenvedett különböző betegségektől. A People magazin által megszerzett hagyatéki bírósági dokumentum szerint egyébként a vagyonát egy vagyonkezelő alapba tömörítették, amelynek férje lett az egyetlen vagyonkezelője.

Los Angelesben, a Westwood Village Memorial Park temetőben helyezték örök nyugalomra, annak ellenére, hogy férje már akkor azzal szerepelt a lapokban, hogy szeretné, ha Zsazsát Magyarországon temetnék el. Az ötlettel 2020 nyarán állt elő újra Frédéric von Anhalt herceg, aki Zsazsa hamvainak egy részét szerette volna állami temetés keretein belül örök nyugalomra helyezni Budapesten. A férfi úgy fogalmazott a Blikknek, hogy ez volt neje utolsó kívánsága, és bár a koronavírus-járvány miatt a temetést folyamatosan elhalasztják, ő addig is egy németországi bank széfjében őrzi a hamvakat

Gabor Zsazsa itthon szerette volna, hogy eltemessék

Frédéric von Anhalt herceg Gabor Zsaza hamvaival, a 2016. december 30-ai búcsúztatón, Beverly Hills-en (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Néhány a korábbi SztárLexikonokból: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top