nlc.hu
Sztárok

Retró zenés vetélkedők, amik uralták a képernyőt

„Igen, Lajos! 20 ezer forintot ér ez a Mr. President-dal!” – Hová tűntek a zenés vetélkedők a tévékből?

Dalnokok ligája, ZenÉSZ, Popdaráló... Emlékeztek még ezekre a zenés vetélkedőkre? Hiányoznak, vagy vigadjunk együtt, hogy eltűntek a képernyőről?
Retró zenés vetélkedők, amik uralták a képernyőt

Régen tényleg minden jobb volt? 20 éve például nemcsak a műveltségi kvízekből volt több a tévében, de a zenés vetélkedőkből is. 

Dalnokok ligája

A TV2-nek egykor nagy hobbija volt, hogy szójátékot használjon a műsorok címeinél. Ilyen volt a Hab a tortán! – Hal a tortán. Valamint a Bajnokok ligája analógiájára felépített zenés vetélkedő a Dalnokok ligája. A 2003 és 2004 között futó műsor két házigazdája Harsányi Levente és Nyul Zsuzsa voltak. A többfordulós vetélkedőben ismert magyar együttesek mérték össze tudásukat, meghatározott műfajokban, ismert dallamokra írt új szövegekkel. Ha így elsőre neked sem ugrana be, hogy mi is volt ez a kissé követhetetlen vetélkedő, akkor íme egy kis emlékeztető:

Igen, annyira 2000-es évek a díszlet, a műsorvezetők ruhája, és a csokornyakkendős zsűriről még nem is beszéltünk. Ez volt az a műsor, amiben a Groovehouse május 1-jei felvonulást imitált, miközben azt énekelték, hogy „Szeretem az olcsó sör illatát”, és amiben Mary Zsuzsi kölcsönvette Magdi anyus otthonkáját.

Az összepárosított magyar együttesek és előadók párbaját végül a 10 fős zsűri véleményezte (köztük Uj Péterrel, Nagy Feróval, Herczeg Tamással vagy éppen Oszvald Marikával). Valahogy egy kicsit ötvözte ez a műsor a későbbi Sztárban sztárt, a különböző tehetségkutatókat és még ki tudja mennyi, azóta képernyőre került show-t. Sajnos pont az egyedisége volt a veszte, egy-egy igazán jól sikerült dalszöveget ugyanis hiába feliratoztak, azt egyetlen hallgatás után nem biztos, hogy zabálta a néző, velük énekelni meg nem tudott, pont az átírt szöveg miatt.

ZenÉSZ

Három órán át agyaltam ennek a műsornak a címén, annyira eltűnt az emlékeimben. De bizony volt egy ZenÉSZ című műsor az RTL klubon. Nem sokáig, alig 1.5 évig volt képernyőn 1998 tavaszától 1999 nyaráig. A férfi házigazda fixen Gáspár András volt, a női pedig kezdetben Rábaközi Andrea, majd Szalontai Szilvia.

 

Az éppen csak néhány hónapja indult RTL klubnak nem ez volt a legsikeresebb műsora, ráadásul itt az akkor még az angolul kevésbé beszélő magyarok sokszor nem tudtak mit kezdeni a külföldi dalokkal, amelyeket meg kellett fejteniük.

Közben a nagypapa kötött kardigánjában táncoló Gáspár úgy üvöltötte, hogy „IGEEEEN, Lajos! 20.000 forintot ér ez a Mr. President-dal” mintha megnyertük volna a foci EB-t vagy a lottóötöst.

Hangszál(l)

Helycserés támadás következett. Mert akkortájt, amikor a ZenÉSZ megszűnt, a közszolgálati tévén megjelent a Hangszál(l) Szikora Robival. Az koncepció részben már ismerős lehetett a nézőknek, hiszen a játékosnak különböző zenével, énekléssel, dalokkal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

Az egyik legnépszerűbb játékrész az volt, amikor a versenyzőknek vissza kellett énekelni egy dallamot, vagy egy dalszöveg nélküli refrénből kellett rájönniük a megfejtésre.

 

Benne leszek a TV-ben!

Ha van tévéműsor, amit szívesen elfelejtenénk, akkor ez az volt. Mintha főműsoridőbe behívták volna, a Mónika Show összes önjelölt, szereplési vággyal megáldott  honfitársunkat, hogy aztán ott rázza magát, vagy kornyikáljon, esetleg megbotránkoztassa a zavarában folyamatosan röhögő Lilut, Komár „minek jöttem én ide” Lászlót, és az azóta a tévéből eltűnt Bandikát, vagyis Barta András írót.

Nem volt ez kifejezetten zenés vetélkedő, de nyomokban azt is tartalmazott. Például, amikor bejött Kojak, a múzeumi biztonsági úr és kertészfarmerben, valamint bőr domina kiegészítőkkel Charlie és Cserháti Zsuzsa közös dalát próbálta meg előadni.

Érdekesség, hogy ez a műsor, vagyis annak kicsit konszolidáltabb verziója, már a 70-es években is látható volt az Egyesült Államokban, nálunk azonban főműsoridőben 9 rész után eltűnt a képernyőről. „Én kilenc adást írtam alá, ezeket már felvettük. Kezdetkor már mondtuk, hogy nem feltétlenül folytatódik a műsor szeptemberben. Viszonylag magas volt a nézettsége, semmiképp nem volt bukás” – nyilatkozta a búcsú után Hajós, aki szerint a probléma talán az lehetett, hogy a műfaj távol áll az európai kultúrától.

Playback párbaj

Néhány éve nagyon vártuk, hogy az Egyesült Államokban annyira népszerű Lip Sync Battle  itthon is képernyőre kerüljön. A műsor inkább szórakoztató, mintsem vetélkedő, bár a végén jelképesen mindig győztest hirdetnek. Az adásokban A kategóriás világsztárok bújnak ismert énekesek bőrébe, és komplett koreográfiát adnak elő a színpadon tátogva. Mert itt nem kell énekelni, pusztán tátogni, és iszonyat jól színészkedni. Mutatunk egy példát, ilyen volt a Pókemberként elhíresült Tom Holland mint Rihanna:

Lip Sync Battle egyik producere A hivatal sorozatból ismert John Krasinski, aki azóta rendezőként is sikeres lett a Hang nélkül-filmekkel. A 2015 óta futó amerikai műsornak 2016-ban lett magyar verziója Playback Párbaj néven, az RTL egyik kábelcsatornáján.

Műsorvezetőnek a hadarás nagymesterét, Gáspár Lacit, lelkesítő „jó csajnak” pedig Szabó Zsófit választotta ki a csatorna. Az egy évadot megélt műsor itthon nem rúgta be az ajtót. Pedig volt olyan adás, ahol még falakat is szétvertek, de sajnos nem jutott minden epizódra egy végletekig megőrülni tudó Istenes Bence és Puskás Peti. A Playback Párbaj veszte az lett itthon, ami megannyi latenight show próbálkozásnak: kicsi a piac, és kicsi a celebvilág is itthon egy ilyen műsor folyamatos pörgetéséhez.

Popdaráló

2008-ban két évadot élt meg a TV2 zenés vetélkedője, a Popdaráló, ami leginkább a karaoke rajongóinak nagy esélye volt. Csúcsidőszakban volt, hogy hárommillióan nézték, ahogy a nagyzenekaros show-műsorban civilek próbáltak pontokat gyűjteni. A játékszabály egyszerű volt, mint az egyszeregy.  Nyolc, elvileg találomra kiválasztott játékos mérte össze tudását abban, hogy mennyire ismerik a magyar slágerek dalszövegeit. A fülünk legnagyobb bánatára, az énektudás itt egyáltalán nem számított, csak a pontos szöveget kellett tudni.

 A 2000-es évekre annyira jellemző, a mininél is rövidebb szoknyával megáldott tánckar is volt természetesen a színpadon. De mai szemmel nézve, nem ők vagy a szemüveges, informatikus, önjelölt Demjén Rózsik az érdekesek ebben a műsorban, hanem a zenekar egyik énekese, aki nem volt más, mint a két évvel később az első X-Faktort megnyerő Vastag Csaba. Később egyébként a korábbi megasztáros Széles Iza is feltűnt a versenyzőket segítő, profi zenekarban. A műsorvezetőről még nem esett szó, ő az akkoriban Pumukli-frizurát viselő Kovács Áron volt, ami testhezálló feladat volt a zenész-műsorvezetőnek. Bár Kovács is többször nyilatkozott arról, hogy mennyire otthon érzi magát a Popdarálóban, és kötődik a műsorhoz, azt két évad után mégis levették a képernyőről. „Tévésként a TV2-nél voltam primetime műsorvezető. Esti főműsoridős dolgokat csináltam: Popdarálót, Áll az alkut meg A sztárok a fejükre esteket. A televíziózás szórakoztató részében akkoriban ez elég menő volt. Több mint 10 éven át csináltam élőben a Lottó sorsolást, ami a királyi televízió legnézettebb műsora volt. Több rádióban voltam már reggeli műsorvezető, ami a leghallgatottabb sáv… Minden feladatba beletettem a munkát és alázattal álltam hozzá, ezt szerencsére általában látják az emberek” – emlékezett vissza korábbi munkáira Áron.

Szinte elképzelhetetlen, hogy ismét civil zenerajongókkal kezdjen valamelyik csatorna vetélkedőt készíteni. Mostanában a ninják meg a túlélők vannak a porondon. A zenés vetélkedőket felváltották a tehetségkutatók, vagy a celebek versenyeznek túlpörgött tervezők által megálmodott jelmezekben. És a rádiók? Arról ne is beszéljünk, pedig te is biztosan emlékszel még arra, hogy „Ki nyer ma? Játék és muzsika 10 percben!?”… De ez egy másik történet.

Régen minden jobb volt?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top