nlc.hu
Sztárok

Cseh László magánélete

Cseh László tablóképe láttán leesik az állad – így nézett ki a világklasszis úszó 17 éve

Cseh László azok közé a sportolók közé tartozik, akik bebizonyították: akkor is érhetsz el igazán nagy sikereket, ha az élet nem kínálja ezüsttálcán a lehetőségeket.

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László édesapja is sikeres úszó volt. A 2020-ban elhunyt id. Cseh László is részt vett az olimpián, aranyérmet szerzett az 1967-es Ifjúsági Európa-bajnokságon, így szinte biztosra lehetett venni, hogy az úszás szeretetét a fia is örökölte.

Cseh László több mint 30 éve csobbant először

Cseh László, akit a legolvasottabb úszó szaklap, a swimswam.com az elmúlt 15 év legnagyobb úszójának nevezett Phelbs és Lochte mellett, alig múlt 4 éves, amikor megtanult úszni, és nem is akárkitől: az Egerszegi Krisztinát is edző Kiss Miklóstól.

Cseh László 17 éve

Cseh László a gimnáziumi érettségi után és most
(Fotó: smagpictures)

A sportolót egyből a Spartacus vette gondozásába, és sportpályafutását az édesapja is egyengette. Karrierjét azonban az egészségi állapota nem könnyítette meg: gyerekkorában asztmát diagnosztizáltak az úszónál, és az is kiderült, hogy a tüdőkapacitása kisebb, mint a versenytársainak. Cseh azonban továbbra is edzett, a kitartása pedig 2002-ben kifizetődött: a riesai rövidpályás Európa-bajnokságon bronzérmet nyert 400 méter vegyesúszásban.

Cseh László gyerekkorában
Megnézem
Összes kép (4)

A 2004-es athéni olimpián már az egyik fő éremesélyesként tartották számon, azonban a felkészítőtáborban eltörte a lábát. Bár viszonylag gyorsan felépült, a kimaradt edzések miatt hátránnyal indult, ennek ellenére a bronzérmet így is hazahozta. A hátúszásban és vegyes úszásban is jól teljesítő Cseh a 2016-os riói olimpián 100 méteres pillangóúszásban, majd a 2017-es budapesti úszó világbajnokságon 200 méteres pillangón is ezüstérmet nyert. Habár a 2019-es dél-koreai úszó-világbajnokságon nem szerzett érmet, ez volt a 9. világbajnokság, amin részt vett, szerepléseivel rekordot állított fel a sportág történelmében.

Mostanra a korábbi ellenfelei már visszavonultak, a 112 magyar bajnoki címet szerző 35 éves úszó a 2021-es tokiói olimpián is szerepel. Az úszó most először – és egyben utoljára – vesz részt a nyitóünnepségen, ahol Mohamed Aida, vívó mellett ő fogja vinni a magyar zászlót.  Az olimpia lesz az utolsó profi szereplése, ugyanis ezt követően visszavonul az aktív versenyzéstől. A Blikknek így nyilatkozott arról, milyen érzésekkel, gondolatokkal vág neki az ötkarikás játékoknak:

„Motiváltan készültem az olimpiára, ahogy korábban karrierem során az összes versenyre. Bár harmincöt esztendős vagyok, nem érzem magam annyinak. Ez lesz az utolsó nagy esemény a karrieremben. Még egyszer megmutatom a világnak!”

Cseh László és felesége 14 éve boldogok együtt

Az úszó óvja a magánéletét a nyilvánosságtól, azt azonban nem titkolja, hogy már 14 éve megtalálta élete párját: 2015-ben, 8 éves ismeretség után feleségül vette Diánát. Szerelmével egy magyar úszóbajnokságon ismerkedtek meg, épp az éremátadás zajlott, és Csehnek a lány adta át az aranyérmet, akit a sportoló már korábban kinézett magának, de a döntő lépésre csak a sokadik éremátadáson szánta el magát. Friderikusz Sándor Életünk története című műsorában így emlékezett vissza a pillanatra:

„Csak egy lányt néztem. Ezért volt ott érdemes versenyezni, meg jól úszni. A magyar bajnokságon így is, úgy is elindultam volna, de ez egy olyan plusz volt, ami meghatározta a hátralévő életemet.”

Cseh László és felesége, Diána
Megnézem
Összes kép (3)

Az akupunktúrás szalont üzemeltető Diána is elmondta a műsorban, hogy nem akkor látták egymást először, ugyanis addigra már 13 aranyérmet adott át az úszónak. Ő így emlékszik férje első lépésére:

„Odajött hozzám, hogy ő már csak azért úszta ezt az utolsó aranyérmet is, hogy én átadjam neki.”

Kapcsolatukban a következő lépcsőfok a gyerekvállalás, és ugyan mindketten egészségesek, a baba eddig még nem érkezett meg a családba.

Tudj meg többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top