nlc.hu
Sztárok

Ilyen volt 10 éve Verrasztó Dávid

Verrasztó Dávid: ennyit változott 10 év alatt a legkarakánabb úszónk

Amikor Verrasztó Dávidra gondolunk, akkor egy szenvedélyes, ami a szívén, az a száján típusú sportoló van a szemünk előtt. Habár az olimpiákkal eddig nem volt szerencséje, a tokiói ötkarikás játékokra győzni indult.

A híres és sikeres szülők gyerekei sokszor küzdenek a megfelelési vággyal és teljesítménykényszerrel, hiszen a közvélemény óhatatlanul a szüleikhez hasonlítja őket, és ugyanolyan vagy jobb teljesítményt vár el tőlük. Ezek az érzések Verrasztó Dávid számára sem ismeretlenek, hiszen édesapja az Eb- és vb-győztes, valamint olimpiai ezüst- és bronzérmes Verrasztó László, édesanyja pedig Gyúró Mónika, aki szintén úszó volt.

Verrasztó az az úszó, akire nem lehet nem odafigyelni

Verrasztó Dávid, aki éremesélyesként indul a tokiói olimpiára, azok közé az úszók közé tartozik, akik magas fokon égnek, és maximális odaadással sportolnak. Az úszó sokáig mindenféle szűrő nélkül válaszolt az újságírói kérdésekre, emiatt pedig nem egyszer kényszerült utólagos magyarázkodásra egy-egy nyilatkozatát követően. De néhány döntése sem maradt visszhang nélkül: elég a 2008-as pekingi olimpiára gondolnunk, amikor tartaléknak nevezték, és lemondta a részvételt, vagy a 2016-os riói olimpiára, amikor 400 vegyesen nem jutott döntőbe, és 200-on már el sem indult, helyette hazautazott.

Verrasztó sokat változott az évek alatt, ma már szinte alig ad interjút, és higgadtabban hozza meg a döntéseit. A kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar úszó a koronavírus alatt is edzett, és bár a májusi budapesti EB nem hozta meg számára a 4. aranyat – a 4. helyen végzett –, a római Hét Domb elnevezésű versenyen nagyon nagyot úszott.

Verrasztó Dávid akkor és most

Az úszó rengeteget változott 10 év alatt
((Fotó: smagpictures és Instagram/Verrasztó Dávid)

A sportoló idén augusztusban lesz 33 éves, és annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, a versenyzéshez már idős, a legszebb választ adta az unalomig ismételt korkérdésre: 4:09-es idővel nyert az olaszoknál 400 méteres vegyes úszásban, ami nem csak a győzelem miatt szép eredmény. Ez az idő rekordnak számít, ugyanis 30 éves kor fölött eddig egyetlen úszónak sem sikerült 4:10-en belül úszni 400 méter vegyesen. A Nemzeti Sportnak így nyilatkozott:

„Nem csak a fiataloké a világ. Hány tizennyolc évest lát 4:10-et úszni körülöttem? Én nem látok egyet sem. Lehet, hogy öreg vagyok. Több helyről hallom egy ideje, hogy hagyjam már abba az úszást, de én itt vagyok, és lehet, hogy akkor is itt leszek még, amikor már a fiatalabbak is abbahagyják.”

A tokiói olimpia azért is fontos, mert a sportolónak eddig nem volt szerencséje az olimpiákkal: ez az egyetlen verseny, ahol még nem sikerült igazán jó eredményt elérnie. Tokióra hatalmas energiabedobással készült, és vele együtt mi is bízunk abban, hogy idén jött el annak az ideje, hogy az élmezőnyben Verrasztó Dávid neve is ott legyen.

Verrasztó Dávid baristának tanul
Megnézem
Összes kép (4)

Élet az uszodán kívül

Bár Verrasztó még nem tervezi a visszavonulását, már most gondol az aktív sport utáni életre is. Testvérével, Verrasztó Evelynnel, az Európa-és magyar bajnok úszóval kávézót nyitottak, és tavaly az ismerőseivel közösen egy budapesti bár üzemeltetésébe is belevágtak. A pandémia alatt Verrasztó is beállt a pultba kiszolgálni, és örömmel beszélgetett el azokkal a vendégekkel, akik felismerték, és érdeklődtek iránta. Verrasztó számára egyébként nem teljesen ismeretlen terep a vendéglátás, ugyanis eredeti szakmája szakács.

Amíg sokunknak a 2020-as évről a pandémia jut az eszünkbe, és nem feltétlen pozitív érzelmekkel gondolunk vissza a tavalyi évre, addig Verrasztónak minden oka megvan arra, hogy 2020-at élete egyik legjobb évének nevezze – legalábbis, ami a magánéletét illeti. Az úszó és párja tavaly házasodtak össze.

Még több olimpia!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top