nlc.hu
Sztárok

Kristin Otto dopping botránya

Emlékszel Kristin Ottora, a doppingbotrányba keveredett NDK-s úszónőre? Így néz ki most

Kristin Otto hatszoros olimpiai - és hétszeres világbajnok több mint 30 éve masszívan tagadja a doppingvádakat.

Kristin Otto, az NDK-s úszónő, akire a világ a doppingbotránya miatt emlékezik, ő viszont a mai napig az edzéseknek tulajdonítja a sikereit.

Kristin Otto, az úszónő, akinek magasabb volt a tesztoszteronszintje, mint egy férfinak

A lipcsei születésű német úszó volt az első nő, aki 1988-ban 6 aranyat szerzett az olimpián. Nevét örökre megjegyeztük, de nem az elképesztő sportteljesítménye miatt.

12 éves volt, amikor először csobbant versenyszerűen egy keletnémet sportakadémia medencéjében. Élete első világversenyén 16 évesen vett részt, ahonnan arannyal tért haza, a sikereivel pedig innentől kezdve történelmet írt – mint utólag kiderült, doppingtörténelmet. Az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékokat a keleti blokkhoz tartozó országok nagy része bojkottálta, így azon nem vett részt az úszónő, majd egy sportsérülés egy év kényszer pihenőre küldte.

Kristin Otto és Egerszegi Krsiztina

Egerszegi Krisztina a két NDK-s úszónő között – balra Kristin Otto
(Fotó: Tony Duffy/Getty Imges)

Legközelebb a madridi világbajnokságon láthattuk, ahol rengeteg érmet szerzett. Egy évre rá az Európa bajnokságon pedig 5 aranyat vihetett haza. A legtöbbünknek azonban az 1988-as szöuli olimpián nyújtott teljesítménye miatt égett bele az emlékezetünkbe a sportoló. Nem kevesebb, mint 6 aranyérmet zsebelt be, de több világrekordot is felállított.

Az úszó 1989-ben a bonni EB-n szerepelt utoljára. Sokan úgy tudják, egyik pillanatról a másikra vonult vissza, miután az eredményei magasabb tesztoszteronszintet mutattak, mint egy férfinél.

Kristin Otto dopping botránya

Az 1988-as olimpián sokszor állt NDK-s sportoló a dobogó legfelső fokán
(Fotó: David Madison/Getty Images)

Tagadja, hogy tudott volna a doppingszerekről

A soha nem látott siker a világ minden táján foglalkoztatta az embereket, és habár ma már szinte mindenki doppingszereknek tulajdonítja a nő eredményeit, ő tagad. Kristin csapattársai, Daniela Hunger, Katrin Meissner, és Heike Friedrich ellenben később, valamennyien elmondták, hogy éltek a tiltott doppingszerekkel.  Akkoriban egyébként több NDK-s atlétával kapcsolatban is felmerült, hogy teljesítménynövelőket használnak, amikről később vallottak is a sportolók.

Kristin Otto és lánya

Kristin Otto és lánya, Kaya
(Fotó: Matthias Nareyek/WireImage/Getty Images)

Tény, az NDK-t, mint szuverén államot nem igazán ismerte el a világ, és nem ők voltak a legnépszerűbbek, sőt. A sportteljesítmények azonban szimpatikussá tudták tenni az emberek számára a DDR-t – legalábbis az elképzelés szerint -, így a keletnémet blokkban úgy döntöttek, mindent megtesznek azért, hogy népszerűsítsék és elfogadtassák magukat a világgal. Itt léptek be a képbe a legkülönbözőbb doppingszerek a magaslati levegőn levett saját vér visszainjekciózásától kezdve a tesztoszteronon, szteroidon át az EPO-ig.

Stefan Hetzert, Kristin Otto edzőjét és az egykori csapatorvost a bíróság 1999-ben elítélte az úszók testi épségének kockáztatásáért. Sőt, 2000-ben újabb per elé nézett, ahol 9 sportoló perelte be, és ismét elítélték.

Az 55 éves úszónő azóta is tagad, ami visszatetszést vált ki a sportvilágban. 1995 óta a német közszolgálati televízió, a ZDF sport műsoraiban láthatjuk.

Kristin Ottó ma

26 éve a német ZDF-nél dolgozik
(Fotó: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)

Tudj meg többet kedvenc magyar sportolóidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top