nlc.hu
Sztárok

Tom Hanks öccse, Jim Hanks

Tom Hanks 5 évvel fiatalabb öccse, Jim akár az ikertestvére is lehetne

A fiatalabbik Hanks-testvér több alkalommal volt a bátyja dublőre. A külsejük és a hangjuk is elképesztően hasonlít...

Hollywood legkedvesebb embere, Tom Hanks négygyermekes család sarja. Bátyja, Larry entomológus professzor, míg lánytestvére, Sandra Hanks az írói hivatást választotta. Öt évvel fiatalabb öccse, Jim Hanks azonban bátyjához hasonlóan szintén a filmszakmában dolgozik, igaz, jóval kevésbé ismert és egészen más karrierutat járt be, mint világhírű bátyja.  

Jim még kisbaba volt, amikor a szüleik, Amos és Janet 1961-ben elváltak. Az apa magával vitte a három idősebb gyermeket, míg a legkisebb fiú az édesanyjával maradt. Bár a testvérek időközönként találkoztak, nagyon más körülmények között nőttek fel, Jim pedig valójában csak akkor került közelebb Tomhoz, amikor már felnőttként Los Angelesbe költözött.

Tom Hanks és Jim Hanks

Tom Hanks és Jim Hanks (Fotók: Getty Images/IMDb)

“Lassan építettük ki a kapcsolatukat. Furcsa. Nagyon hasonlít rám és én hasonlítok rá, de a hátterünk nagyon különbözik” – árulta el a People magazinnak Jim.

Jim Hanks 1986-ban kötött házasságot Karen Praxellel, aki színészi karrierre vágyott, ezért tették át székhelyüket Kaliforniába. A feleség egy tehetségkutató ügynökség recepciósaként helyezkedett el, míg Jim egy étteremben dolgozott. Egy ügynök aztán meggyőzte, hogy kezdjen színjátszást tanulni és castingokra járni. Bátyja ekkoriban már sztár volt Hollywoodban, ami nem könnyítette meg Jim dolgát, ugyanis a vezetékneve és az, hogy a külsőleg is feltűnően hasonlított a testvéréhez, általában elvonta a figyelmet a teljesítményéről a meghallgatásokon. Az ügynöke végül azt tanácsolta neki, hogy hagyja el a Hanks nevet, ezek után Jim Matthews néven próbálkozott tovább. 1992-ben végül megkapta első filmszerepét a Buford’s Beach Bunnies című vígjátékban.

A Buford's Beach Bunnies plakátja

A Buford’s Beach Bunnies plakátja

A taktika azonban nem igazán vált be, a rendezők és a producerek ugyanis továbbra is leginkább úgy tekintettek Jimre, mint a bátyja valamivel fiatalabb és olcsóbb verziójára és ennek megfelelő ajánlatokat is kapott. Felkérték például, hogy a Csobbanás című film tévés változatában játssza el a testvére egykori szerepét. “Öt alkalommal kerestek meg. Egyszer valaki a stúdióból szombat reggel, otthon hívott fel és könyörgött, hogy jöjjek be a meghallgatásra. Nemet mondtam.”

Bár a bátyja korábbi karaktereit nem volt hajlandó átvenni és testvéreket sem alakítottak a filmvásznon, azonban Jim több alkalommal is volt Tom Hanks dublőre. Először 1994-ben, a Forrest Gump című film legendás futós jeleneteiben. Bár Hanksnek több dublőre is volt a forgatáson, azonban jellegzetes futóstílusát egyikük sem tudta tökéletesen utánozni, ezért egy családtagra volt szükség, így került – a szó szoros értelmében – a képbe a színész öccse.

Jim Hanks a Toy Story 2 premierjén

Jim Hanks a Toy Story 2. premierjén (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Az 1995-ben debütált Toy Story-ban, illetve későbbi folytatásaiban Tom Hanks kölcsönözte a hangját Woody karakterének. A figura azonban számos spin-offban és videojátékban is felbukkant, ezekben pedig már Jim Hanks hangján szólal meg. Mindemellett a színész főképp sorozatok kisebb szerepeiben volt látható a filmvásznon, illetve a televízióban.

A filmipar egyéb területein is számos projektbe belefogott. Létrehozta a Feet First Films nevű vállalkozást, mely feltörekvő színészekről  készít bemutatkozó videókat. Dolgozott mindemellett operatőrként, majd elkezdett rövidfilmeket készíteni, melyeknek a rendezője, a producere és az operatőre is ő volt.

Jim Hanks alkalmazkodott ahhoz, hogy mindig is ő lesz a kevésbé ismert Hanks-testvér. “Tudom miért kapok nyilvánosságot. De nem tehetek róla, kivel állok rokonságban” – nyilatkozta egy alkalommal. 

Olvass még Tom Hanksről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top