nlc.hu
Sztárok

Teréz anya és Diana hercegnő különleges kapcsolata

„A világ két legcsodálatosabb nője letérdelt és lehajtott fejjel imádkozott” – Ilyen volt Teréz anya és Diana hercegnő kivételes kapcsolata

A XX. század két meghatározó ikonja, Diana hercegnő és Teréz anya mindössze két alkalommal találkoztak egymással személyesen, kapcsolatuk azonban különleges volt.

Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én, kereken 24 éve hunyt el egy súlyos autóbalesetben. Vilmos és Harry édesanyját szeptember 6-án helyezték örök nyugalomra. Holttestének előkészítésekor két, számára rendkívül becses személyes tárgyat helyeztek el a kezében: egy fényképet a fiairól és azt a rózsafüzért, melyet korábban Teréz anyától kapott.

A néhai walesi hercegnő és a Nobel-békedíjas apáca világa ugyan fényévekre volt egymástól és csupán két alkalommal találkoztak egymással személyesen, kapcsolatuk mégis legalább annyira kivételes volt, mint amilyen kivételes személyiségek voltak ők maguk is. Mindkettejüket mélyen megérintette ugyanis az emberi szenvedés és küldetésüknek tartották a rászorulók, szegények, betegek segítését.

Diana hercegnő és Teréz anya

Diana hercegnő és Teréz anya első találkozása (Fotó: PA Images via Getty Images)

Lady Di és Teréz anya első alkalommal 1992-ben, Rómában találkoztak. A Via Casilina úton található kolostor környékén már hajnaltól tömegével gyülekeztek a lesifotósok, ahová Diana délután 2-kor érkezett meg. „Teréz anya egy apró szobába vezette őt a főépület mellett. Odakint vártam, őriztem az ajtót, remélve, hogy ez a két nő, akit annyian üldöznek és annyian csodálnak, vigaszt találhat egymás társaságában. Közel harminc percig beszéltek, hosszabb ideig, mint ameddig Teréz anya valaha is osztatlanul figyelt volna rám, annak ellenére, hogy ekkor már tizenöt éve voltam nővér. Az irigység bűnét hozzáadtam a heti gyónási listámhoz” – idézte fel az eseményeket a Huffington Postnak adott nyilatkozatában egy egykori apáca, aki 20 évig volt a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend tagja. A két nő ezt követően közösen imádkozott a kolostor kápolnájában. „Teréz anya azt mondta, hogy ő és Diana egyedül akarnak lenni Jézussal. Végigvezette a hercegnőt az épületen. A szokásainknak megfelelően mindketten levették a cipőjüket, mielőtt beléptek a kápolnába. Őriztem a nyitott kápolnaajtókat, miközben a világ két legcsodálatosabb nője letérdelt és lehajtott fejjel imádkozott.”  

Diana hercegnő és Teréz anya

Diana hercegnő és Teréz anya New Yorkban, 1997-ben (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

A második személyes találkozásukra 1997 júniusában került sor New Yorkban. Teréz anya ekkor már nagyon beteg volt, azonban így is vállalta a találkozót. A két ikonikus nő 40 percet sétálgatott együtt Bronx utcáin, közben főképp a jótékonysági munkájukról, a harmadik világ szegényeinek segítésével kapcsolatos terveikről beszélgettek, de szó esett Vilmos és Harry hercegről is

Diana hercegnő alig két hónappal a találkozó után, 1997. augusztus 31-én hunyt el. Teréz anya közleményben nyilvánított részvétet: „Diana rendkívül együttérző volt a szegény emberekkel, emellett lendületes és emberközeli. A nővérek és én imádkozunk érte és a családjáért.” 

Teréz anya mindössze hat nappal élte túl a walesi hercegnőt. Ő 1997. szeptember 5-én  tért meg a Teremtőhöz. 

Olvass még Diana hercegnőről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top