nlc.hu
Sztárok

Gillian Andersen élete és karrierje az X-akták után

Nem bánta meg, hogy elhagyta Hollywoodot: ilyen volt Gillian Anderson elmúlt 28 éve

Ki ne emlékezne a kultikus X-akták vörös Scully ügynökére? A sorozat ugyan már a múlté, az őt alakító színésznő azonban nem tűnt el a filmes világból, csak nem kért Hollywood felszínességéből.

A ’90-es években Hollywood egyik legnépszerűbb színésznője volt, az áttörést az amerikai sci-fi-sorozatnak, az X-aktáknak köszönhette. A szériát csak sok év után unták meg a nézők, kilenc évadot élt meg 1993-tól 2002-ig, majd hosszú kihagyás után folytatták azt a 10. évaddal, sőt, 2018-ban 11. évadot is kaptak a rajongók.

Anderson a sorozat berobbanásakor belekóstolt a hollywoodi életbe, és próbálta megemészteni a hirtelen rászakadt népszerűséget. Mindez még érdekesebb annak fényében, hogy a középiskolában sokat csúfolták, a középiskolai évkönyvébe például azt írták róla, hogy az „osztály bohóca”, és a „lány, akit valószínűleg a leghamarabb fognak letartóztatni”. Meglepődhettek az osztálytársak, amikor Gillian Anderson 24 évesen sztár lett, sőt, négy év múlva már Emmy- és Golden Globe-díjas színésznő volt. 

Gilian Anderson, akkor és most

Fotó: Ron Galella, Getty Images

2000-ben pedig ő lett az első nő, aki egyszerre írta és rendezte az X-Akták egyik epizódját. Amikor az eredeti sorozat 2002-ben kilenc évad után véget ért, a színésznő elhagyta Hollywoodot, és bár továbbra is dolgozott az Egyesült Államokban tévésorozatokban és filmekben – sőt, a sorozat 2016-os és 2018-as felújításában Scully ügynök szerepét is újra felelevenítette -, Andersonnak London lett az otthona.

„Sokan nem értették, amikor az X-akták sikere után Londonba költöztem, és azt kérdezték, miért tűnök el Hollywoodból” – mondta tavaly a TV Weeknek.

„Mindig is hiányzott az Egyesült Királyság, és mindig is tudtam, hogy ide fogok visszatérni”

– tette hozzá. Az interjúban Anderson azt is elárulta, hogy sosem érezte magát komfortosan sztárként. Ráadásul fiatalon, 24 évesen vált ismertté, az évek során pedig megtapasztalta Hollywood nem éppen kedves oldalát. Az ízelítő elég is volt neki, nem kívánt a filmgyár epicentrumában élni.

Anderson nem bánta meg, hogy eljött Hollywoodból, és karrierjének sem tett rosszat, hogy áttette a székhelyét. Kimondottan fontos, összetett szerepeket vállalt, például meggyőzően alakította a brit akcentust igénylő Margaret Thatcher szerepét, A korona című netflixes sorozatban. Meg is kapta érte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe díjat.

Gillian Anderson, Margaret Tatcher, akkor és most

Anderson hitelesen alakította a Vasladyként emlegetett Margaret Thatchert. Fotó: YouTube 

A színésznőnek folyamatosan voltak és vannak munkái, 2019-től például a méltán népszerű Netflix sajátgyártású Szexoktatás című vígjáték-drámasorozatának szexuálpszichológus szerepét alakítja, aki nem utolsó sorban egy kamasz fiú édesanyja.

Anderson szerepléseivel – egyéb díjak és jelölések mellett – két Golden Globe-díjat, egy Primetime Emmy-díjat és két Screen Actors Guild-díjat nyert. 2016-ban megkapta a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát.

Mindig is visszavágyott Londonba, ahol ma is él

A színésznő egyébként az Illinois állambeli Chicagóban született, de vannak kötődései az Egyesült Királysághoz is. Családja Észak-Londonba költözött, amikor ő még csecsemő volt, hogy apja, Edward Anderson a londoni filmiskolába járhasson. Ő később egy filmes utómunka-vállalat tulajdonosa lett. A család majdnem 10 évig élt az Egyesült Királyságban, mielőtt Anderson 11 éves korában visszaköltözött az Egyesült Államokba. De a családja állítólag megtartotta londoni lakását, és a nyári szünidőt is ott töltötte, amikor még kislány volt.

A színésznő jelenleg három gyermekével: fiaival, a 14 éves Oscarral és a 12 éves Felixszel, akiket korábbi partnerével, Mark Griffiths üzletemberrel közös felügyelet alatt nevelnek, valamint a Clyde Klotz produkciós tervezővel kötött előző házasságából származó 24 éves Piper lányával él együtt. A színésznő tisztában van vele, hogy London ugyanolyan paparazzo- és bulvárparadicsom, mint az Egyesült Államok, ám még mindig jobban kedveli az Egyesült Királyságot, mint az USA-t.

„A formálódó éveimben a magánéletről szerzett tapasztalataim meglehetősen nyilvánosak voltak. Itt az Egyesült Királyságban pedig egészen más tapasztalatokat szereztem, ha az ember tudja, hogy milyen környékeket kell elkerülnie, és milyen éttermektől kell távol maradnia, akkor kikerülhető a nyilvánosság. És emellett mindig is úgy éreztem, hogy ide tartozom” – mondta a The Guardiannek 2019-ben.

Gillian Anderson, akkor és most

Gillian Anderson és lánya, Piper Maru Klotz a Netflixen futó “The Crown” második évadának premierjén, 2017-ben. Fotó: Karwai Tang/WireImage)

Anderson köszöni szépen, nem kér az együttélésből

Anderson már kétszer volt házas. Első férje a produkciós tervező Clyde Klotz volt, aki az X-akták művészeti rendezőasszisztense is volt. Három év házasság után azonban 1997-ben különváltak útjaik. A színésznő 2004-ben ment hozzá Julian Ozanne filmproducerhez, de három év múlva ők is elváltak.

Gillian Anderson, akkor és most

Első férjével Clyde Klotz rendezőasszisztenssel 1995-ben, és Julian Ozanne filmproducerrel a kétezres évek elején. Fotó: Getty Images

A pletykák szerint jelenleg Peter Morgan forgatókönyvíróval van újra együtt, akivel állítólag 2020 decemberében szakítottak négy év után, de idén év elején kibékültek. A pár együtt dolgozott a fentebb említett A korona című sorozatban, amelyet Morgan készített és írt.

Négyéves kapcsolatuk alatt Anderson elmondta, hogy soha nem akart összeköltözni a szintén Londonban élő Morgannel, mert szerinte az őrületbe kergették volna egymást.

Gillian Anderson, Peter Morgan, akkor és most

A The Crown című sorozat bemutatóján Peter Morgannal. Fotó: Emma McIntyre/Getty Images for Netflix)

„A párommal nem élünk együtt. Ha együtt élnénk, az lenne a végünk. Ez így is olyan jól működik, és olyan különleges érzés, amikor együtt vagyunk” – mondta a The Guardian-nek  2020 januárjában.

Forrás: via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top