nlc.hu
Sztárok

Az X-aktákban vendégszereplő sztárok

Ryan Reynolds és a többiek: az X-aktákban szereplés után futottak be színészként

Az idén 30 éves X-akták sok olyan vendégszereplőt vonultatott fel az évadok során, akik később nagy sztárokká váltak. Emlékszel még rájuk?

Sok későbbi nagy sztár vendégszerepelt az X-aktákban, évekkel azelőtt, hogy ismertté váltak volna. Bár manapság a két terület presztízse sokkal közelebb van egymáshoz, az 1990-es években, amikor az X-akták a fénykorát élte, a nagyjátékfilmekben való szereplés még fontosabbnak számított, mint a tévésorozatos munka. Ám mindenkinek el kell kezdenie valahol a színészi karrierjét, és sokak számára az egyszeri vendégszereplés, kis szerepek vagy mellékszerepek jelentik a belépést.

A 30 éve indult sorozat ma is olyan lebilincselő, mint régen, amikor gyerekkorunkban a szüleink megengedték, hogy megnézzünk pár részt belőle (és csak kislámpa mellett tudjunk aludni miatta). Jelenleg is darálom az X-aktákat, rajongok Mulderért és Scullyért, és képes vagyok megijedni egy-két rázósabb résznél, pedig már 40 felett igazán nem kéne rettegni a gumiembertől. És minden alkalommal, amikor egy most már befutott sztárt látok, örömmel konstatálom magamban, hogy ő is valahol el kellett kezdje azt a nagy karriert. A következő híres színészek mind az X-aktákban szerepeltek még azelőtt, hogy befutottak volna.

Jack Black

Jack Black az X-aktákban

Jack Black az X-aktákban

Jóval azelőtt, hogy az olyan filmek, mint a School of Rock, a vígjátékok sztárjává tették volna, Jack Black vendégszerepelt az X-akták D.P.O. című epizódjában. A történet középpontjában egy számkivetett tinédzser állt, aki képessé válik arra, hogy villámmal ölje meg az embereket. Black játszotta Bart Zero Liquorit, a főszereplő barátját, egészen addig, amíg el nem találta a villám.

Giovanni Ribisi

Jóval az Avatar, a Saving Private Ryan és a Lost in Translation című filmekben való szereplése előtt Giovanni Ribisi vendégszerepelt Jack Black mellett a D.P.O. című epizódban. Ribisi kapta a jelentősebb szerepet: a villámokkal megáldott tinédzsert, Darin Peter Oswaldot alakította.

Bryan Cranston

Bryan Cranston az X-aktákban

Bryan Cranston az X-aktákban

Néhány évvel a Malcolm in the Middle és egy évtizeddel a Breaking Bad előtt Bryan Cranston vendégszerepelt az X-akták Drive című epizódjában. Cranston alakította Patrick Crumpot, egy látszólag zavart elméjű férfit, aki túszul ejtette Muldert, de végül szimpatikus figura lett, és sajnos a végén meghalt. Az epizódot Vince Gilligan írta, és állítólag ő segített később Cranstonnak abban, hogy megkapja Walter White szerepét.

Aaron Paul

Egy másik jövőbeli Breaking Bad-sztár, Aaron Paul is vendégszerepelt az X-akták Jane Lynch által készített epizódjában, a Lord of the Flies-ban. Paul egy önjelölt tinédzser fenegyereket játszott, aki a vicces Sky Commander Winky névre hallgat. Túlélte az epizódot, de fizikailag nem úszta meg sértetlenül.

Jane Lynch

Jane Lynch az X-aktákban

Jane Lynch az X-aktákban

Mielőtt a Gleeben játszott szerepével elsősorban komikus színésznőként vált ismertté, Jane Lynch vendégszerepelt az X-akták Lord of the Flies című epizódjában. Lynch alakította Anne Lokensgard iskolaigazgatót, aki sötét titkot rejtegetett, miszerint valójában egy szörnyű, félig ember, félig rovar lény.

Michael Emerson

Michael Emerson az X-aktákban

Michael Emerson az X-aktákban

Néhány évvel azelőtt, hogy a Lostban eljátszotta volna a fondorlatos Ben Linust, a későbbi Evil-sztár, Michael Emerson vendégszerepelt az X-akták Sunshine Days című epizódjában. Oliver Martint alakította, aki annyira megszállottja volt a Brady Bunchnak, hogy mentális képességeit arra használta, hogy a család materializálódjon az otthonában.

Tobin Bell

Tobin Bell az X-aktákban

Tobin Bell az X-aktákban

Négy évvel azelőtt, hogy a Saw-ban Jigsaw szerepében horrorikonná vált volna, Tobin Bell vendégszerepelt az X-akták Brand X című epizódjában. Egy Darryl Weaver nevű erős dohányost alakított, aki az egyetlen túlélője volt egy halálos kísérletnek, amelyben mesterséges cigarettákat használtak.

Seth Green

Seth Green az X-aktákban

Seth Green az X-aktákban

Évekkel azelőtt, hogy az Austin Powers-filmek és a Buffy, a vámpírok réme című filmek sztárrá tették volna, Seth Green szerepelt az X-akták Deep Throat című epizódjában. Green egy Emil nevű füves srácot játszott, aki Muldernek információkat ad egy lehetséges ufóról, miközben egy vacsorát kap a szuperügynöktől.

Laurie Holden

Laurie Holdennek több mint egy vendégszereplése volt az X-aktákban, mivel több évadon keresztül szerepelt Mulder informátoraként/szindikátus tagjaként, Marita Covarrubiasként. Bár ez volt az első jelentősebb szerepe, a The Walking Deadben Andrea szerepében való jövőbeli szereplése sokkal nagyobb sikert hozott Holdennek.

Felicity Huffman

Felicity Huffman az X-aktákban

Felicity Huffman az X-aktákban

Jóval a Desperate Housewives sorozat Emmy-díjas főszerepe előtt Felicity Huffman vendégszerepelt az X-akták Ice című epizódjában. Huffman egy tudóst alakított az epizódban, aki egy titokzatos antarktiszi féreggel küzdött, amely átveszi az emberek elméje felett a hatalmat.

Lucy Liu

Lucy Liu az X-aktákban

Lucy Liu az X-aktákban

Évekkel azelőtt, hogy befutott az Ally McBealben vagy Charlie angyalai közé került volna, Lucy Liu vendégszerepelt az X-akták Hell Money című epizódjában. A történet egy titkos lottójátékról szólt, amelyben emberi szerveket sorsolnak ki, és Liu alakítja Kimet, azt a fiatal rákos nőt, akinek kétségbeesetten szüksége volt egy drága kezelésre.

Dean Norris

Dean Norris az X-aktákban

Dean Norris az X-aktákban

A Breaking Bad és Stephen King Under the Dome című filmjeiben játszott szerepek tették igazán ismertté, ám jóval azelőtt Dean Norris is feltűnt az X-akták F. Emasculata című epizódjában. A történet egy halálos járványról szólt egy börtönben, Norris pedig egy Tapia nevű amerikai rendőrbírót alakított.

Ryan Reynolds

Évtizedekkel azelőtt, hogy A-listás filmsztár lett volna a Deadpool és a Free Guy filmekben, Ryan Reynolds vendégszerepelt az X-akták Syzygy című epizódjában. Reynolds egy Jay DeBoom nevű középiskolai sportolót alakított, aki végül az epizód nyitó gyilkosságának esett áldozatul, köszönhetően egy pár boszorkánynak.

Tony Shalhoub

Tony Shalhoub az X-aktákban

Tony Shalhoub az X-aktákban

Tony Shalhoub már évekkel azelőtt vendégszerepelt az X-akták Soft Light című epizódjában, hogy több Emmy-díjat nyert volna a Monkért. Shalhoub egy tudóst játszott, aki sötét anyaggal kísérletezett, aminek következtében halálossá vált az árnyéka.

Octavia Spencer

Octavia Spencer az X-aktákban

Octavia Spencer az X-aktákban

Jóval azelőtt, hogy Octavia Spencer a legjobbak közé került, vendégszerepelt az X-akták Millennium című epizódjában, amely a Millennium című sorozat és az X-akták közötti crossover volt. Spencer egy nővér szerepében tűnt fel, akit szintén Octaviának hívtak.

Danny Trejo

Danny Trejo az X-aktákban

Danny Trejo az X-aktákban

Mielőtt a Machete-hez hasonló szerepek nagyobb hírnevet adtak volna neki, Danny Trejo vendégszerepelt az X-akták Redrum című epizódjában. A történet középpontjában egy elítélt férfi állt, aki egy időhurokba került. Trejo szokásához híven egy veszélyes gyilkost alakított, bár ezúttal Doggett és Scully megállította.

Luke Wilson

Luke Wilson az X-aktákban

Luke Wilson az X-aktákban

Mielőtt olyan filmek, mint az Idiocracy és az Old School széles körben ismertté tették volna, Luke Wilson a Bad Blood című vicces epizódban tűnt fel. A történetet Mulder és Scully különböző nézőpontjain keresztül mutatták be, Wilson egy helyi seriffet alakított, akit Mulder nem kedvelt, Scully viszont nagyra értékelt.

Bradley Whitford

Bradley Whitford az X-aktákban

Bradley Whitford az X-aktákban

Évekkel azelőtt, hogy a The West Wing sorozatban játszott szerepe miatt Bradley Whitford ismertté vált volna a televízióban, vendégszerepelt az X-akták Firewalker című epizódjában. A történet egy kutatócsoportról szólt, akik egy új életformát fedeztek fel, Whitford pedig a csapat vezetőjét, dr. Daniel Trepkost alakította.

Via; Kiemelt kép: IMDb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top