nlc.hu
Szabadidő

A Scully-hatás az X-akták főszereplője, Dana Scully miatt

Dana Scully minden idők leginspirálóbb női karaktere – Mindent a Scully-hatásról

Tudtad, hogy Gillian Andersonnak – és az X-akták Scully-jának – köszönhetően sokkal több nő lépett tudományos pályára?

Az X-akták több szempontból is a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb sorozata volt. Nézők millióit ültette a tévé elé, számtalan későbbi sorozatra volt hatással – az Odaáttól a Lostig –, Scully és Mulder párosa pedig olyan erős érzelmeket generált a rajongókban, hogy miattuk született meg a „shipping” kifejezés. Vagyis amikor a fanok mérhetetlenül szurkolnak azért, hogy két karakter összejöjjön – a téma miatt indultak be a fórumok, fan fictiont írtak róluk, és minden szempontból megmozgatta őket. De Scully önmagában fontos szereplője lett rengeteg, elsősorban női néző életének.

Dana Scully ugyanis tudományos háttérrel került az FBI-hoz. Ő képviselte a racionalitást a természetfelettivel foglalkozó sorozatban Fox Mulder összeesküvés-elméletekre hajlamos ügynökével szemben. Scully egyenrangú partnere volt férfi társának, nem félt kiállni az igazáért (sőt: szenvedélyesen kampányolt a tudomány nevében), és miközben az őt alakító Gillian Anderson egy gyönyörű nő, a karaktere mégis elkerülte a túlszexualizálást. Nem volt túl sok minden, amire Scully ne lett volna képes. Ezért nem meglepő, hogy egészen hamar feminista ikon vált belőle. „Ez azért nem volt ennyire tiszta az én fejemben – magyarázta Anderson egy Varietynek adott interjújában. – Nem feminista karakterként gondoltam rá, hanem egy olyan nőre, amilyet korábban még nem láttam tévében. Aki hihetetlenül egyedi.”

Gillian Anderson

Gillian Anderson Dana Scully szerepében (Fotó: FOX Image Collection via Getty Images)

És valóban az volt: az FBI-ügynök volt az első olyan szereplő – ráadásul főszereplő! –, aki nemcsak összetett személyiség, de a tudomány területén ténykedett. Ráadásul mindezt egy szupernépszerű sorozatban, melyekben azelőtt a tudósokat szemüveges, fehér kabátos férfiaknak ábrázolták, akik egyedül piszmognak egy laborban.

Scully nemcsak a kutatók sztereotípiáját törte meg, de pionír volt a területen dolgozó nők reprezentálásában a fősodorbeli médiában. Mindezt észrevették a nézők és a hollywoodi producerek is, miközben a Gillian Anderson a kamerák mögött sem ült ölbe tett kézzel: számtalan fontos ügyért harcolt és harcol azóta is.

„Mi leszel, ha nagy leszel?” „Scully!”

Az X-akták sikerét követően sokáig urbánus legenda volt, hogy Dana Scully hatására több nő kezdett el tudományos területek iránt érdeklődni. Manapság azonban már bizonyított tény, hogy ez valóban így történt. A The Geena Davis Insitute on Gender in Media által végzett kutatás szerint a sorozatot néző nők

  • 63 százaléka vallotta, hogy Scully miatt megnövekedett a tudományok fontosságába vetett hitük,
  • 50 százalékuk egészen konkrétan miatta kezdett érdeklődni a terület iránt,
  • 43 százalékuk az FBI ügynök hatására fontolóra vette, hogy ilyen irányban tanuljon tovább,
  • 27 százalékuk pedig valóban tudományos szakot végzett,
  • míg 24 százalékuk e szakterületek valamelyikén dolgozik jelenleg is.

Mint látható, a Scully-hatásnak keresztelt befolyás a tudományos területekre tényleg létezik: Dana Scully motiválta a fiatal lányokat és nőket arra, hogy kutatóknak, mérnököknek, matematikusoknak álljanak. És bár a nők száma valóban megugrott a szakterületen, sőt, a ’70-es évek óta egyre magasabb a női szakemberek aránya, a tudományok világa azért még mindig egy erősen férfiak által dominált szféra. A brit Egyetemek és Főiskolák Felvételi Szolgálata felmérése szerint a felsőoktatásban a területen tanuló nők aránya csupán 34 százalék, és ennél 10 százalékkal kevesebb a ténylegesen tudós nők száma.

Mitch Pileggi és Gillian Anderson
Megnézem
Összes kép (8)

Ez azonban annak tekintetében kevéssé meglepő, hogy a média annak a sztereotípiának a képét sulykolja a nézőkbe, miszerint tudósok csak férfiak lehetnek. Ezt a tévhitet gyerekektől a felnőttekig rengetegen magukévá teszik. Sőt, a gyerekek a matekot már 7 éves koruktól kezdve a fiúkkal kötik össze. Ezért is van szükség olyan alakokra a popkultúrában, mint Dana Scully, aki a Geena Davis Insitute tanulmánya szerint a nézők 91 százaléka szerint ideális példakép a nők és gyerekek számára. Mert az Intézet mottója nem véletlenül ez:

„Ha látod, akkor lehetsz is”

„Amikor Scully felbukkant, nem láttunk ilyen típusú női reprezentációt a tévében, ahová gyakran fordulunk önmagunk keresése közben. Így tehát, hogy hirtelen legyen egy vonzó, intelligens, erős gondolkodású nő, akit a menő férfi kollégája is nagyra becsült, fantasztikus dolog volt. Szerintem sok fiatal lányban merült fel, hogy

Ez vagyok én. Engem ez érdekel. Ezt akarom tenni. Ez akarok lenni

– mondta Gillian Anderson az X-akták Scully-hatásról készült videójában.

Csakhogy a racionális FBI-ügynök nemcsak a közönség számára volt mintakép. Hanem ahogy az X-akták maga, úgy ő is hatott a sorozattörténelemre. Hollywood ugyanis szépen lassan rájött, hogy szükség van a női kutatók ábrázolására a fősodorbeli médiában. Okos, hozzáértő, ugyanakkor vagány, találékony karakterekre. Így Scully inspirálta az olyan hősnőket, mint Dr. Temperance Brennan a Dr. Csontból (aki gyakorlatilag egyenes ági leszármazottja Danának), Veronica Mars, az Alias Sydney Bristow-ja, vagy Zoe Washburne a Firefly-ból.

David Duchovny és Gillian Anderson

David Duchovny és Gillian Anderson (Fotó: 20th Century Fox Television / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Nem csak a képernyőn badass

Gillian Anderson kilenc évadon át formálta meg Dana Scullyt, ezután pedig visszatért két játékfilm, majd 2016-ban két extra szezon erejéig a karakterhez. A színésznő egy olyan személyt keltett életre, aki utat tört számtalan fiktív és hús-vér nőnek, de a kulisszák mögött sem tétlenkedett.

Már az X-akták kezdetén sem hagyta magát másodhegedűs pozícióba taszítani, amikor Scully és Mulder expliciten egyenrangú partnerek voltak papíron. A képernyőn azonban meg kellett küzdenie ezért: „ha odasétáltunk egy gyanúsított ajtajához, elvárták tőlem, hogy David Duchovny mögött sétáljak. Én lázadoztam ez ellen.” Ám nemcsak a kamerák előtt állt ki magáért, az őt megillető, egyenlő bérért is megharcolt. „Ez először mindenki szerint meglehetősen arcátlan lépés volt a részemről, hiszen egy senki voltam. De aztán amikor megint megtörtént öt évvel ezelőtt – egy X-akták utáni karrierrel a hátam mögött –, és a Fox tizedannyi fizetést ajánlott nekem, mint a kollégámnak, akkor már nyilvánosan is kiálltam magamért az ügyben” – mesélte Anderson a 2021-es Hollywood Reporter Drámai Színésznők Kerekasztalán.

Ha azáltal, hogy én ezt ilyen korán megléptem, bátorságra inspirálok néhány embert, már boldog vagyok

– tette hozzá.

Anderson a női egyenjogúság egyik élharcosa: társszerzője a We: A Manifesto for Women Everwhere (azaz Mi: Kiáltvány a világ nőinek) című könyvnek, amely az egyenlő fizetés és a mentális egészség témakörére fókuszál. Most egy újabb köteten dolgozik, amelyben a nők és a szex kapcsolatáról beszél majd. De a színésznő felszólalt már a környezet- és állatvédelem, a bennszülöttek, a gyerekek és az LMBTQ+ emberek jogainak érdekében is. Sőt, időről időre szabadságolja magát színészként, hogy jusson ideje az emberi jogi tevékenységre. Például orvosi jótékonysági szervezetek szóvivőjeként szolgáljon, vagy épp fiatalok oktatásáért létrehozott programokban vegyen részt. Gillian Anderson jelenléte tehát a vásznon túl épp annyira inspiráló, mint Dana Scullyként a képernyőn – persze, hogy egy egész mozgalmat indított útjára a tudományok világában.

(Forrás: Monster Complex, Science Museum, The Geena Davis Institute on Gender in Media)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top