nlc.hu
Sztárok

63 éves lett David Duchovny

63 éves David Duchovny, akinek a magánéletéből igencsak cifra sorozat készülne

Kevesen tudják, hogy David Duchovny az X-akták után egy számára sokkal testhezállóbb sorozatban szerepelt, ráadásul négy bestseller könyvet írt. És az új barátnőjét ismered?

Az X-akták a 90-es évek egyik legikonikusabb sorozata volt. A David Duchovny által alakított Mulder ügynöknek hála pedig kevésbé rettegtünk az olyan vérfagyasztó lényektől, mint a mozgólépcső alatt lakó gumiember…

Gyerekkorát New Yorkban töltötte publicista apjával, iskolai adminisztrátor anyjával és két testvérével. Különleges nevét a nagyszüleinek köszönheti, apai nagyanyja ugyanis Lengyelországból, apai nagyapja pedig a mai Ukrajnából emigrált az Egyesült Államokba. „Meglehetősen boldogtalan családi környezetben nőttem fel. Vágytam a boldog, békés családra, de a veszekedések állandók voltak. Amikor a szüleim elváltak, nehezen tudtam elfogadni azt a tényt, hogy a hagyományos értelemben már nincs családom.”

Csak fiúknak fenntartott középiskolába járt, ahol többek között Jr. John F. Kennedy volt az osztálytársa, majd az érettségi után felvételt nyert a Princeton Egyetemre, ahol summa cum laude minősítéssel szerzett diplomát angol irodalom szakon. Kiemelkedő művésznek tartották, így írásai számos egyetemi lapban megjelentek. Nem volt meglepő, hogy azonnal felvették a Yale Egyetemre, de nem fejezte be a PhD-képzést. Mondhatnánk, hogy egyszerűen azért, mert elcsábították a kamerák, de a magyarázat az, hogy belülről akarta megérteni az általa és mások által kitalált karakterek sorsát, motivációját…

Mulder születése

Nem ritka, hogy egy befutott színész karrierje kezdetén reklámokban szerepel. Így volt ezzel  Duchovny is, aki egy sört reklámozott 1987-ben. Egy évvel később viszont már a Dolgozó lányban tűnt fel. Ha nem emlékszel rá, ne okold magad: akkor még csak egy, a főszereplő szülinapján résztvevő „barát” volt. De innentől számoljuk az egykori irodalom szakos hallgató hollywoodi karrierjének kezdetét. „Kezdetben nem kaptam szerepeket. Azt mondták, nem elég kidolgozott a testem stb. De a hitem soha nem hagyott el. Tudtam, hogy egyszer végre megmutathatom nekik” – mondta 2021-ben.

Gillian Anderson, David Duchovny

Gillian Anderson és David Duchovny 1993-ban az X-aktákban (Fotó: Profimedia)

A 90-es évek elején már egyre több szerepet sikerült bezsebelnie. 3 epizód erejéig játszott a Twin Peaks sorozatban, láthattuk a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! moziban és a Chaplinben is, majd 1993-ban jött az életét teljesen megváltoztató X-akták. A sorozat alatt volt néhány botrányt kiváltó nyilatkozata. Például az, hogy annyira utálta a forgatásnak eredetileg helyet adó Vancouver város időjárását, hogy folyamatos panaszkodásával elérte, hogy Los Angelesbe helyezzék át a forgatási helyszínt. Aztán minden beszélgetős műsorban el is mondta, mennyire „elviselhetetlen” a vancouveri esőzés, amivel kivívta a helyiek ellenszenvét. De a rajongók is megorroltak rá, mivel a szerződése körüli vita odáig fajult, hogy az X-akták utolsó, 2004-es évadában nem szerepelt, csak a fináléban. 

Úgy tűnt, hogy a 2004-es Így nőttél fel! című film igazi fordulópont lesz az életében. Ennek ugyanis nemcsak a főszereplője volt, hanem az írója és a rendezője is. A további szerepekre pedig olyan neveket sikerült megnyernie, mint Robin Williams és Frank Langella. De ott volt a színészek között Téa Leoni, a színész felesége is. A mozi végül mindezek ellenére sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, árbevétele jócskán elmaradt a várttól.

Azt talán ő maga sem gondolta volna, hogy az igazi változást, amivel végre tényleg levetkőzheti magáról Mulder ügynök szerepét, a 2007 és 2014 között futó Kaliforgia sorozat hozza meg. Ebben szögre akasztotta jófiú imidzsét, hogy a nőcsábász, rendezetlen életű író, Hank Moody bőrébe bújjon. És pályafutása alatt ez volt az a szerep, amiben lubickolt, ami igazán jól állt neki. Nem meglepő, hogy az X-akták után ezért is Golden Globe-díjat kapott.

Mielőtt átmennénk teljes IMDB-felsorolásba, annyit még említsünk meg filmes munkáiról, hogy korábbi viták ide, vagy oda, végül igent mondott a FOX csatornának, és 2017-ben és 2018-ban szerepelt a visszatérő X-akták sorozat új évadaiban. Bár azóta is rendszeresen forgat, ha szóba kerül a munkája, akkor inkább azt emeli ki, hogy az elmúlt 8 évben három önálló zenei albumot is kiadott.

Gillian Anderson, David Duchovny

Gillian Anderson és David Duchovny 2018-ban (Fotó: Profimedia)

Családalapítás, és a repedések a falon

Duchovny magánélete kétségtelenül remek alapanyag lenne egy forgatókönyv számára, mivel sikerekben, szerelemben és botrányokban is bővelkedik. Még 1997-ben vette feleségül Téa Leoni színésznőt, pedig korábban több megjegyzése is volt arra vonatkozóan, hogy mennyire szkeptikus a házasság intézményét illetően. „Ez még a szüleim válásából fakadt, mert sok éven át azon aggódtam, hogy a szerelem nagyon mulandó és törékeny dolog. Nem tudtam, hogy megéri-e belevágni… Aztán megismertem Téát, aki az egyik leghatározottabb, legokosabb és legmagabiztosabb ember az életemben, és nagyon sokat köszönhetek neki” – magyarázta.

1999-ben született meg lányuk, West, aki immár maga is színészként bontogatja a szárnyait, majd 2002-ben fiuk, Kyd. „Nézni a gyermekeimet, ahogy felnőnek, ahogy új dolgokat taníthatsz meg nekik, hatalmas öröm. Az apaság minden pillanatát élvezem. Persze a gyerek vagy gyerekek érkezésével egy házaspár élete megváltozik, de a családalapítás ezzel jár.” Sokan azt feltételezték, hogy a Leoni-Duchovny házasság igazi csoda, amolyan álomszerű kapcsolat, ami ritka Hollywoodban. Hát, ők azok, akik hatalmasat tévedtek, mivel a házaspár 2008-ban a különélés mellett döntött, részben a színész szexfüggősége miatt. Emiatt David kórházi kezelésen is részt vett 2008 augusztusa és októbere között. 2009-ben úgy tűnt, hogy végre rendeződik a házaspár viszonya, és néhány hónapig ismét egy fedél alatt éltek, de 2011-ben rájöttek, hogy ez már tényleg nem működik köztük, végül 2014-ben mondták ki az „álompár” válását.

Téa Leoni David Duchovny
Megnézem
Összes kép (4)

Művészet és új szerelem

A 63 éves színésznek eddig 4 könyve jelent meg, mindegyik bestseller lett. „Nem foglalkoznék művészettel, ha nem hinnék annak az erejében. Ugyanakkor ki kell mondani, hogy a művészet nem politika, és nem lehet politikai kinyilatkoztatás… A művészet egy erős alapkő az emberek életében, ami túlmutat a politikán vagy a kulturális mozgalmakon” – állította egy 2021-es rádióinterjúban. 

Bár tudja és elfogadja, hogy a legtöbb ember számára ő örökre Mulder ügynök marad az X-aktákból, azért olykor nagyon örülne, ha névtelenül adhatna ki regényt, vagy albumot. „Szerintem minden könyvemet névtelenül kellene kiadni, mert így a kritika az aktuális munkáról szólna, nem pedig arról, hogy valaki a korábbi szerepeim miatt szeret vagy sem. Persze büszke vagyok a filmes szerepeimre, és arra is, hogy a nevem ott van a könyvek borítóin, de olyan jó lenne, ha nem úgy ítélnének meg, hogy: Ó Istenem. Egy másik színész, aki könyvet ír…” – magyarázta a korábban irodalom szakon diplomát szerzett Duchovny.

A színész 2017-ben ismerte meg a most 29 éves Monique Pendleberryt, akivel azóta is egy párt alkotnak. Legutóbb idén júniusban jelentek meg együtt a vörös szőnyegen A magadfélék című film premierjén.

Monique Pendleberry és David Duchovny
Megnézem
Összes kép (3)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top