nlc.hu
Sztárok

Németh Lajos a Palikék világában

Németh Lajos: „Kellett az alibi, hogy miért járok el mindennap otthonról”

Sok-sok éven át nemcsak az egész családja, hanem emberek ezrei is Németh Lajos szavaihoz igazították öltözéküket. A meteorológus volt a Palikék Világa vendége. Lajos mesélt arról, hogy miért kezdett negyvenévesen aktívan sportolni, és azt is elárulta, családi körben hogyan hasznosította szakmáját.

Hetven felett is aktív életet él Németh Lajos, aki a Futtában című műsorban kerékpárral kísérte a futó Palik Lacit. A meteorológus fiatalon nem volt a sportok szerelmese, sőt, még a busz után se futott, ha nem volt muszáj. Egy családi esemény azonban rádöbbentette, ez nem mehet így tovább. A Margitszigeten egy családi futóversenyre nevezett be gyermekeivel, ami nem várt eredményt hozott.

németh lajos palik lászló

Fotó: Palikék világa

„Elindultunk a háromszáz méteren, és 100-150 méter után úgy éreztem, hogy világos nappal sötét van, csillagokat láttam. De nagyon kellett az ajándék, ezért a két gyerek szabályosan behúzott a célba. Negyven voltam, és az én egyik drága jó gyermekem megkérdezte: »apukám, nem kéne neked azon elgondolkodni, hogy ha az idősek otthonába kerülsz, akkor egy utcára, vagy udvarra néző szoba kell-e neked? Mert akkor elkezdünk szervezkedni.« Megsemmisültem, végem volt. Akkor elhatároztam, hogy én biztosan nem szeretnék negyvenéves koromban ilyen öregember lenni, és elkezdtem illegalitásban futni. A feleségem tudta, kellett az alibi, hogy miért járok el mindennap otthonról” – elevenítette fel a meteorológus ezt a történetet 1992 környékéről. Németh Lajos aztán 50 évesen futotta le élete első maratonját, később pedig térdsérülése miatt átnyergelt bringára.

Lajos azt is elmesélte Palik Lászlónak, hogyan használta ki a családja a meteorológiai ismereteit. „Amikor a gyerekeim óvodások voltak, a feleségem minden reggel megkérdezte, hogyan öltöztesse őket. Mint egy öltözési tanácsadót, aki tudja, milyen idő lesz. Nagyon kellett igyekeznem, hogy olyat mondjak, hogy a gyerek ne fázzon meg, ebből voltak is összezördülések, hogy »miért nem mondtad, hogy eső lesz«. A másik, a családi programok, síelés, szabadság tervezése esetén…” – mondta Németh Lajos, aki hozzátette: „a hétköznapokban magam elé nézek, nem azt nézem, hogy milyen felhők vannak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top