nlc.hu
Sztárok

Józan László a háborúról

Józan László: „Azt hittem, én a háborút csak tankönyvekben látom”

Józan Laci kárpátaljai magyar, az elmúlt napok viszontagságairól beszélt Palik László műsorában.

A színész Palik Lászlónak idézte fel az elmúlt napok eseményeit, és arról is beszélt, hogyan próbál meg minden hozzáforduló bajbajutottnak segíteni. Hívott a nővérem, hogy jó, összepakoltunk, gyere értünk a határra. Az volt a szerencse, hogy nem játszottam, így beültem a kocsiba, lementem a határra, ahol szívbe markoló képek fogadtak. Anyuka két gyerekkel, és csak egy kupac gyereket láttál, az egyik bőröndön ült egy gyerek, betakarva egy kabáttal, és csak a két cipője látszott ki. Rengeteg kétségbeesett arc, voltak ukrán nemzetiségűek és magyar nemzetiségűek Kárpátaljáról, már a határ itteni oldalán” – kezdte Józan László, akinek apukája úgy döntött, hogy – mivel már nem hadköteles korú – amíg lehet, kitart.

józan laci

Józan Laci (Fotó: RTL)

Ügyel az állatokra és a két házra, mivel mindenkinek az a félelme, hogy egyszer csak beindul egy fosztogatás, és nem szeretnék, hogy 62 év munkája semmivé váljon. „Egészen elképesztő pánikhangulat uralkodik, a nővéremék már itt vannak, nálam vannak, tehát most együtt van a család egy része, de még vannak kint rokonaim, akiket majd még segítenem kell eljuttatni ide Budapestre” – árulta el Józan László.

„A mi településünk 3200 fős, abszolút magyarok lakta teleülés, a határ mentén, csak a Tisza választja el Magyarországról. Azt mondja apukám, hogy pang a falu, pedig ott viszonylag nagy élet volt: a piacolás, a reggeli boltba menés, a vasárnapi istentisztelet a református templomban. Mostanra csak a vele egykorúak maradtak. Ott még hála a jó Istennek nincs baj, de az anyukák féltik a gyerekeiket” – magyarázta a színész, aki még mindig értetlenül áll az események előtt.

„Azt gondoltam, hogy én, mint a 21. század fiatal, előretörő színésze a háborút csak tankönyvekből látom vagy tapasztalom meg, vagy az elmeséltek alapján, amit a nagyszüleim anno még mondtak. Olyan érzésem van most, hogy ez nem velem történik” – mondta Józan László, aki arról is beszélt, hogy milyen hatékony civil összefogásoknak volt tanúja és részese az elmúlt pár napban. Laci a közösségi média felületein folyamatosan tájékoztatja követőit arról, hogy miként segíthetnek a háborús menekülteknek, például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top