nlc.hu
Sztárok

Evan Rachel Wood akkor és most

Így lett a gyerekszínészből egy predátor áldozata: Evan Rachel Wood akkor és most

Nemrég debütált az HBO Max-on az a dokumentumfilm, amelyben Evan Rachel Wood arról mesél, hogyan élte meg a Mansonnal töltött éveket, és miért szenved máig poszttraumás stresszben. A dokumentumfilm felfedi a bántalmazás természetrajzát, és azt is jól bemutatja, hogy miért annyira fontos a gyermekkori traumáinkkal minél korábban foglalkozni. 

Evan Rachel Wood-nak is megvan a saját, nehéz csomagja.

A most 35 éves színésznő Raleigh városában, Észak-Karolina államban született Sara Lynn Moore színésznő, rendező és színi oktató, valamint Ira David Wood III színész, énekes, színházigazgató és darabíró gyermekeként. Kiskorától kezdve arra szocializálták, hogy szerepet játsszon és mosolyogjon akkor is, ha belül fáj. Bátyjával már öt-hat éves korában a kamera előtt dolgoztak, így már nagyon korán elszakadtak a kortársaiktól, és lényegében a gondtalan gyermekkortól. 

Gyermekkorom nagy részében egyenrangúnak és nem gyermeknek tekintettek, csak azért, mert már nagyon fiatalon dolgoztam”– fogalmazott a gyerekkorával kapcsolatban a USA Today-nek.

Mindemellett a családi életük sem volt éppen ideális, a szülei toxikus kapcsolata meghatározta a korai éveit, végül több évnyi veszekedés, egyre sűrűbb és nagyobb balhék után, az édesanyja végül úgy döntött, hogy elhagyja Wood édesapját  (a lány testvére a férfinél maradt). Végül Los Angelesben telepedtek le, ahol pénz nélkül, a nulláról kellett felépíteni az új életüket. Kérdés sem volt, hogy Woodot is válogatásra viszi az édesanyja, bár a színésznő a Guardiannek adott egyik interjújában azt mondta, a szülei sosem erőltették rá a színészkedést. „A szüleim lazák voltak, és imádták a filmeket, soha nem gyakoroltak rám nyomást, hogy nagy pénzzel járó munkákat vagy nagy stúdiófilmeket csináljak. Hagyták, hogy azt válasszam, amit csak akarok, és én nagyon válogatós voltam. Nehéz olyasmit csinálnom, ami nem érdekel” – mondta.

Evan Rachel Wood

Evan Rachel Wood a „Practical Magic” Century City-i premierjén mosolyog, 1998. október 13-án (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Los Angelesben az első szerepét a Profiler című drámában kapta, majd állandó tagja lett a Még egyszer és újra című sorozatnak 1999-ben. Első mozis szerepe az 1998-as Digging to China című filmben volt, ahol Kevin Baconnel valamint Mary Stuart Mastersonnal játszhatott együtt. 

A színésznő még 18 sem volt, amikor 2003-ban a Tizenhárom című filmben szerepelt, és ez meghozta számára a sikert: sorra jöttek a filmszerepek, a balhés image azonban ráégett.

Színész társával, Nikki Reeddel a Tizenhárom forgatásán. 2002-ben. (Fotó: Anne Cusack/Los Angeles Times via Getty Images)

Színész társával, Nikki Reeddel a Tizenhárom forgatásán, 2002-ben (Fotó: Anne Cusack/Los Angeles Times via Getty Images)

A renitens tini skatulyából végkép nehéz volt szabadulnia, miután 2006-ban összejött Marilyn Mansonnal, akinek lételeme volt a polgárpukkasztás. A fél világ a kapcsolaton csámcsogott, és főleg a fiatal lányra mutogatott, a közvélemény pedig végképp ellene fordult, amikor kijött Manson Heart Shaped Glasses című 2007-es klipje, amiben Wood Lolitaként szív alakú napszemüveget viselt, és vérben ázva szexel az énekessel. Akkor még a közönség azt hitte, hogy csak imitált szexjelenetet lát, ám mára kiderült, hogy az előzetes megbeszélések ellenére valódi behatolás is történt a forgatáson.

Az eset a stábot is sokkolta, Woodot pedig érthető módon traumatizálta.

Mansontól a nagyérdemű addigra megszokta a botrányokat, a provokatív klip azonban a fiatal, feltörekvő színésznő karrierjének durván keresztbe tett. Pár évig a színésznő el is tűnt a filmes produkciókból, és csak nagyon kevesen tudták még a szűk környezetéből is, hogy a párkapcsolata egy csapda, és hatalmas bajban van. Végül többszöri próbálkozás után 2011-ben végleg elhagyta a zenészt, és vele együtt a ráégett, felületes botrányos színésznő bélyeget is.

A szakítás után Wood egyre gyakrabban és bátrabban beszélt arról, hogy fiatal színésznőkre milyen nyomás nehezedik a show-bizniszben. Több interjújában is mesélt arról, hogy állandó önértékelési problémái voltak, folyton azt érezte, nem elég szép, nem elég vékony, nem elég sikeres, hogy mindig mások igényeinek kell megfelelnie.

Marilyn Manson és Evan Rachel Wood

Marilyn Manson és Evan Rachel Wood (Fotó: Eric Charbonneau/WireImage for Disney Pictures)

Ewan először 2016-ban a Rolling Stone magazinnak nyilatkozva beszélt arról, hogy

nemi erőszak, illetve családon belüli erőszak áldozata, de ekkor még nem árulta el bántalmazója nevét.

Ebben az időben vált meghatározó nőjogi aktivistává is, az ő nevéhez fűződik például Kalifornia államban a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek elévülési idejének kiterjesztése 3-ról 5 évre.

Evan Rachel Wood

Evan Rachel Wood színésznő beszédet mond a Women’s March California 2019 rendezvényen 2019. január 19-én Los Angelesben, Kaliforniában (Fotó: Sarah Morris/Getty Images)

Csak tavaly februárban árulta el először a nevét annak, akiről már évek óta állítja, hogy kegyetlen módon bántalmazta és fenyegette őt. Először egy felkavaró posztban írt Instagramján, majd nyilatkozott a Vanity Fairnek Marilyn Manson énekesről.
„A bántalmazóm neve Brian Warner, akit Marilyn Mansonként ismer a világ. Akkor kezdett becserkészni, amikor tinédzser voltam, és rettenetesen bántalmazott éveken át. Agymosott voltam és manipulált, hogy engedelmeskedjek. A megtorlástól, rágalmazástól vagy a zsarolástól való félelemben éltem az életem. Azért vagyok itt, hogy leleplezzem ezt a veszélyes embert és felhívjam a figyelmet azokra az iparágakra, amelyek lehetővé tették azt, amit csinált, mielőtt további életeket tesz tönkre. Azokkal az áldozatokkal vagyok, akik nem fognak tovább hallgatni” – fogalmazott a Westworld című sorozat színésznője.

Marilyn Mansont egyébként többen is bántalmazással vádolják, tettek ellene feljelentést a nemi erőszaktól a késsel való vagdosásig terjedő vádpontokban. Összesen kilenc nő hozakodott elő olyan történeteket, mint:

  • Manson fegyvert fogott az egyikükre, aki stylistként öltöztette egy fotózáson, és nagyon úgy tűnt, el is akarja sütni azt;
  • Egy másikukat egyszerűen kékre-zöldre, de inkább feketére verte;
  • Az agymosás, szóbeli gyalázás, szexuális erőszak többször előkerült.

Manson a mai napig hárít, sőt, az énekes feljelentette Woodot, és más vádlóit is. Egy bírósági dokumentumból kiderült, hogy a sorozatsztár állítása szerint Manson szájából a következő szavak is elhangzottak: 

„Mindenem megvan.. Elbasz*m és k*rvára tönkreteszem őket”

A Manson-ügynek még koránt sincs vége, és bár Wood csak nehezen állt fel a bántalmazó évek után, úgy néz ki, hogy most erősebb, mint valaha. Ezzel pedig színészi karrierje is újra stabilizálódott. Csak, hogy néhány filmjét említsünk az elmúlt tíz évéből: 2013-ban a Charlie Countryman című romantikus thrillerben játszotta Gabi szerepét. 2015-ben Marianne hangját adta a Strange Magicben. Az HBO 2016-ban indult Westworld című sorozatában főszerepet kapott, Dolores Abernathyt alakítja. 2020-ban kijött a Showbiz Kids (dokumentumfilm), amelyben arról mesélt, milyen gyerekként belekerülni a színészek világába. Ebben a filmben azt is elmondta, hogy  a gyereksztárok sokszor különc dolgokat, mindenféle mutatványokat tudnak, de ez leginkább annak köszönhető, hogy rengeteget vannak egyedül a hotelszobákban és a forgatásokon, és unalmukban ilyesmikkel szórakoztatják magukat. 

Most, legújabb dokumentumfilmjében pedig őszintén felfedi, hogyan manipulálta, szeparálta el a családjától, majd bántalmazta fizikailag és érzelmileg Marilyn Manson, és mindennek mi köze a gyermekkorához, vagy ahhoz, hogy mindig arra kondicionálták, cselekedjen úgy, ahogy mások mondják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top