nlc.hu
Sztárok

Nárcisztikus sztárok

5 sztár, akik csúcsra járatja a nárcizmust: Madonna és Kim Kardashian is köztük van

A nárcizmus egy spektrum, és mostanság divatos mindenkit fotelből diagnosztizálni. De vannak olyan sztárok, akikre még a szakemberek is azt mondják, hogy érintettek.

A híres emberek között több a nárcisztikus mint az átlagemberek között? Egy 2006-os tanulmány szerint a szórakoztatóiparban dolgozók között több a nárcisztikus hajlamot mutató, mint a mezei halandók között.

A nárcizmus gyökere

A nárcizmussal kapcsolatban sok tévhit kering, de az általános megfogalmazás szerint azok, akik olyan családi közegből jöttek, ahol gyerekkorukban különféle szerepeket kellett felvállalniuk azért, hogy a szüleik figyeljenek rájuk, könnyen válhatnak olyan felnőtteké, akik folytatják a gyerekkori mintákat – továbbra is a figyelemért, elismerésért versengve.

A felnőtt ilyenkor különböző szerepeket, viselkedésmódokat vesz fel, hogy elnyerje mások csodálatát, miközben belül szorong a visszautasítástól. Ez azonban csak az egyik aspektusa a nárcizmusnak, ami -a többi személyiségzavarhoz hasonlóan – egy spektrum, azaz bármilyen divatos is, egy-egy jellemvonás vagy viselkedés alapján nem lehet bekategorizálni senkit sem. Vannak azonban hírességek, akikről még a szakemberek is úgy tartják, érintettek a nárcizmusban. A sztárok egy-egy kijelentése, megnyilvánulása alapján sok mindenre lehet következtetni – a Psychology Today-ben jelent meg egy írás, amit Gad Saad, Ph.D. jegyez.

Madonna

Madonna a 2021-es MTV díjátadón

Madonnának nem egy furcsa kijelentése volt az évtizedek alatt
(Fotó: Kevin Mazur/MTV VMAs 2021/Getty Images for MTV/ViacomCBS)

Nem csoda, hogy Madonna az első a listán, akiről már eddig is többször lehetett olvasni, hallani, hogy nagy eséllyel nárcisztikus. Tény, Hollywoodban nem könnyű méltósággal viselni az idő múlását, de amikor valaki nem hajlandó tudomást venni az őt körülvevő világról, és sajátot teremt, amiben ő az uralkodó, az már figyelmeztető jel lehet.

Madonnának is volt olyan kijelentése, ami a nárcizmusban való érintettség eshetőségét tovább erősítette: azt állítja, hogy a Kabbala vallást használta egy sugárfertőzött tó semlegesítésére. A kijelentésnek a valósághoz minden bizonnyal semmi köze nincs.

Oprah

Oprah nyilatkozik

Oprah Winfrey is érintett a szakember szerint
(Fotó: Getty Images for Global Citizen)

A szakember nem emelt ki egyetlen esetet sem Oprah Winfrey-től, mert azt gondolja, minden cselekedete a nárcizmus irányába mutat. Tény, hogy amikor valakire akkora figyelem irányul, mint Oprahra, nehéz egyensúlyban maradni, de a Saad szerint ez Amerika egyik véleményvezérének nem sikerült.

Justin Bieber

Justin Bieber fellépés közben

A nyilvános imádat a nárcisztikusok lételeme
(Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for Justin Bieber)

Bieber kisgyerekként vált ismertté, ráadásul pillanatok alatt. A személyiségében ez is okozhatott torzulást, de látszólag megbirkózott vele, a gyakorlatban azonban nem feltétlen. A nárcisztikusok számára a kis siker nem siker. Minél nagyobbat szól, minél több ember vágyja a társaságukat, minél többen istenítik, a nárcisztikus annál inkább kivirul. A slepp és a tömegek imádata élteti, ez az, ami nélkül létezni sem tudna.

Kim Kardashian

A Kardashian család

Kris Jenner, Ben Winston, Khloé Kardashian, True Thompson, és Kim Kardashian
(Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for ABA)

Nem is biztos, hogy egyetlen Kardashiant érdemes kiragadni a családból, hiszen valójában ugyanazt a mintázatot követik. A hírnév, a pénz és a nyilvános imádat a lételemük, amiért sok olyan dolgot megtesznek, aminek a hatásával nem törődnek.

Jenny McCarthy

Jenny McCarthy az Álarcos énekes zsűrijében

Jenny McCarthy nem bízik senkiben és semmiben
(Fotó: FOX via Getty Images)

McCarthy ex-Playboy modell és színésznő is érintett a szakember szerint. Amikor az USA-ban elkezdték beadni a koronavírus elleni oltásokat, a színésznő nekiment az Országos Egészségügyi Intézetnek, ugyanis szerinte nem vették figyelembe, hogy az mRNS-oltás autizmust okoz.

Ehhez még hozzátette azt is, hogy ha találnak majd ilyen eseteket, akkor biztos benne, hogy az intézet nem fogja elismerni, mert szerinte szövetkeznek a gyógyszergyárakkal. De miért utalhat ez nárcisztikus vonásra? Azért, mert a nárcisztikusok úgy gondolják, mindig, mindent jobban tudnak, és nem egyszer a tények ismerete nélkül jelentenek ki olyan dolgokat, amikről egyébként nem sok fogalmuk van.

Tudj meg még többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top